15 dienos proga! Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur.
Išbandyti

Analitikai: V.Putinas laukia žiemos ir tikisi palaužti Vakarų valią remti Ukrainą

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) įsikūrusio Karo studijų instituto analitikai naujausioje karo apžvalgoje teigia, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas greičiausiai bandys tęsti karines operacijas Ukrainoje, kad išlaikytų šiuo metu užimtas teritorijas ir sudarytų sąlygas Vakarų paramos Ukrainai žlugimui, kuris, kaip jis tikisi, įvyks šią žiemą.
Rusų karys Kryme
Rusijos karys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

V.Putinas greičiausiai neatsisakė vilčių pasiekti maksimalių tikslų Ukrainoje įprastinėmis karinėmis priemonėmis, kurių jis siekia lygiagrečiai su pastangomis palaužti Ukrainos valią kovoti ir Vakarų valią toliau remti Kyjivą.

Analitikai sako, kad labai mažai tikėtina, jog V.Putinas sieks tiesioginio karinio konflikto su NATO. Tačiau labai tikėtina, kad jis ir toliau kalbės apie Rusijos taktinių branduolinių ginklų panaudojimo ir atakų prieš NATO galimybę, taip siekdamas palaužti Vakarų valią toliau remti Ukrainą.

Karo apžvalgoje teigiama, kad Rusijos pajėgos atrėmė ukrainiečių puolimą Persotravneve, Tabaivkoje ir Berestovėje Charkivo srityje – taip teigiama remiantis Rusijos gynybos ministerijos informacija ir turimais šaltiniais. Teigiama, kad Rusijos pajėgos sunaikino tiltą per Krasnos upę Krasnoričenskėje, Luhansko srityje, tačiau rusų kariniai tinklaraštininkai apkaltino Ukrainos pajėgas sunaikinus šį tiltą.

Analitikai atkreipė dėmesį į prieš kelias dienas pasirodžiusią informaciją, kad baigiama rusų vadinamoji dalinė mobilizacija. Tai reiškia, kad dabar daugiausiai dėmesio bus skiriama ne rezervistų šaukimui, o pašauktųjų trumpiems mokymams, prieš išsiunčiant juos kovoti į Ukrainą. Karo studijų institutas jau anksčiau yra pastebėjęs, kad daugelis frontą pasieks per kelias ateinančias savaites.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu skelbė, kad „neplanuojama jokių papildomų [mobilizacijos] užduočių“, bet nurodė, kad Rusija toliau kviečia į kariuomenę savanorius ir karius, pasirašančius sutartis su Rusijos kariuomene. Po rezervo šaukimo ir šimtų tūkstančių rusų pabėgimo iš šalies Rusijai bus sunku pritraukti naujų savanorių, tad tokie daliniai veikiausiai neturės didelės reikšmės kare.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Sergejus Šoigu
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Sergejus Šoigu

Karo studijų apžvalgoje rašoma, kad 2022-ųjų rudenį vyksiantį pusmetinį šaukimą kariuomenė pradės mėnesiu vėliau. Įprastai šauktinių mokymai trunka apie pusmetį ir nors šalies įstatymai draudžia siųsti šauktinius į kovines operacijas užsienyje, kai jie ištarnavę mažiau nei keturis mėnesius, realybė gali būti kitokia.

„V.Putinas visoje Rusijos Federacijoje yra paskelbęs įvairaus skubumo laipsnio karo padėtį ir galėtų pasinaudoti šiuo paskelbimu, kad būtų atleistas nuo privalomojo mokymo laikotarpio. Keturių Ukrainos sričių aneksija yra dar vienas galimas atleidimo pagrindas, nes Rusijos įstatymai nedraudžia naudoti šauktinių Rusijos teritorijoje, nepaisant to, kiek jie buvo apmokyti“, – rašoma toliau.

„Scanpix“/AP nuotr./Mobilizacija Rusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Mobilizacija Rusijoje

„Rusijos kariuomenė greičiausiai bet kokiu atveju turės siųsti šiuos šauktinius į dalinius Ukrainoje pasibaigus šešių mėnesių pradinio mokymo laikotarpiui, nes vargu ar bus pakankamai veikiančių kovinių dalinių, kurie galėtų juos priimti Rusijos karinėse bazėse“, – rašoma apžvalgoje.

„Žali šauktiniai, neturintys karinės patirties ir išklausę mažiau nei keturių mėnesių mokymus, bet kokiu atveju mūšio lauke greičiausiai bus beveik nenaudingi“, – pastebi ekspertai.

Žemiau pateikiame esminę informaciją iš publikuotos karo apžvalgos:

  • Rusijos pajėgos ruošiasi ginti Chersono miestą, projektuodamos gynybinius įtvirtinimus
  • Rusijos pajėgos toliau apšaudė ukrainiečių pozicijas Chersono srityje, o Ukrainos ir Rusijos šaltiniai pateikė ribotą informaciją apie padėtį Chersono srities fronte
  • Rusijos šaltiniai teigė, kad Rusijos pajėgos užėmė Vodianę, Donecko srityje, (4 km į šiaurės vakarus nuo Donecko tarptautinio oro uosto) spalio 30 d. Ukrainos generalinio štabo vakariniame pranešime nepranešama apie Rusijos atakų atrėmimą šiame rajone, kaip paprastai daroma, o tai gali reikšti, kad Rusijos teiginiai yra tikslūs
  • Rusijos šaltiniai pranešė, kad Rusijos pajėgos spalio 30 d. užėmė Pavlivką, Donecko srityje. Tačiau kai kurie Rusijos šaltiniai teigia, kad nuo spalio 30 d. Rusijos pajėgos kontroliuoja tik pusę Pavlivkos
  • Mobilizuoti vyrai iš Komijos Respublikos kreipėsi į Rusijos valdžios institucijas su skundais dėl nepakankamos karinės įrangos ir neperšaunamų liemenių trūkumo
  • Okupacinė valdžia Chersono srityje paskelbė apie dvigubos valiutos sistemą, leidžiančią naudoti ir rublius, ir grivinas, taip panaikindama kelis mėnesius trukusias pastangas įtvirtinti srityje rublio valiutą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius