Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Analitikas apie migrantų krizę: deja, dabartinė Lenkijos valdžia neprašys ES pagalbos

Europos užsienio reikalų tarnybos (ECFR) Rytų Europos ir gynybos politikos ekspertas Gustavas Gresselis interviu 15min tvirtino, kad Europos Sąjunga tikrai galėtų padėti rytinėms Bendrijos narėms, susiduriančioms su Baltarusijos skatinama migracijos krize – keliolika ar keliasdešimt tūkstančių migrantų galėtų būti paskirstyti po bloko šalis. Tačiau tam reikia, kad, pavyzdžiui, Lenkija paprašytų pagalbos – bet to nedaroma.
Migrantai Baltarusijoje prie sienos su Lenkija
Migrantai Baltarusijoje prie sienos su Lenkija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ES turėtų parodyti Aliaksandro Lukašenkos režimui, kad nebetoleruos spaudimo migrantų pavidalu, 15min sakė G.Gresselis. Esą kaip ir kiekvieną sykį, kai susiduriama su šantažu, būtų pavojinga nusileisti, nes agresorius reikalaus tik dar daugiau.

Vis dėlto ekspertas interviu pripažino, kad krizė labai reali, o galimybes iš jos išbristi mažina Lenkijos konfliktas su ES dėl teisės viršenybės.

Varšuva, kaip ir Vilnius, anot G.Gresselio, galėtų kreiptis į kitas Bendrijos nares dėl migrantų paskirstymo po ES šalis.

Tačiau šiuo metu, kai su Briuseliu ir didžiųjų šalių sostinėmis, švelniai tariant, nesutariama, toks pagalbos prašymas valdantiesiems Lenkijoje būtų keistas – galvojant apie vidaus auditoriją.

Be to, bendri veiksmai su ES reikštų, kad Bendrija galėtų iš arti stebėti, kaip elgiamasi pasienyje, kur neįleidžiami nei medikai, nei nevyriausybininkai, nei žurnalistai. „Todėl Varšuvai parankiau veikti vienai“, – 15min tvirtino G.Gresselis.

Tass/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje
Tass/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje

Kita vertus, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis trečiadienį nuvyko į Lenkiją, kur pareiškė, kad ES solidarizuojasi su Varšuva „hibridinės atakos“ akivaizdoje. O Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis teigė, kad gina viso „ES rytų sparno sieną“.

Lenkija nori veikti viena

– Pone Gresseli, akivaizdu, kad Baltarusija naudoja migraciją kaip ginklą. Kaip, jūsų manymu, turėtų atsakyti ES? Ką manote apie svarstomus veiksmus? Juk, tarkime, galimos sankcijos „Belavia“ ir kitoms avialinijoms įsigaliotų tik po kokio mėnesio, o per tą laiką Lukašenka į Baltarusiją galėtų įsileisti dar keliolika tūkstančių migrantų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius