-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Angela Merkel atšovė Donaldui Trumpui: esu laiminga, nes Vokietija – vieninga ir laisva

Vokietijos kanclerė Angela Merkel atsikirto JAV prezidentui Donaldui Trumpui, kuris, atvykęs į NATO viršūnių susitikimą Briuselyje, pareiškė, kad Vokietija yra „Rusijos belaisvė“, rašo AP.
Angela Merkel Briuselyje
Angela Merkel Briuselyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Merkel pažymėjo, kad pati augo komunistinėje Vokietijos Demokratinėje Respublikoje, nors D.Trumpo komentarų tiesiogiai neminėjo.

„Pati patyriau jausmą, kai dalį Vokietijos kontroliavo Sovietų Sąjunga. Šiandien esu labai laiminga, nes esame laisva Vokietijos Federalinė Respublika, kurioje patys sprendžiame dėl savo veiksmų ir priimame savarankiškus sprendimus. Tai yra labai gerai“, – kalbėjo A.Merkel.

Ji taip pat teigė, kad Vokietija pakankamai finansiškai prisideda prie NATO veiklos, nors D.Trumpas tikina, kad JAV mokesčių mokėtojams našta yra per didelė.

„Vokietija daug daro dėl NATO. Vokietija yra antrasis pagal dydį pajėgų šaltinis. Didžiausia mūsų karinių pajėgumų dalis skiriama NATO, ir mes iki šiandien aktyviai veikiame Afganistane. Tad mes taip pat giname JAV interesus“, – tvirtino A.Merkel.

Anksčiau D.Trumpas trečiadienį prasidedant NATO viršūnių susitikimui Briuselyje kandžiai užsipuolė Vokietiją ir pareiškė, kad dėl „netinkamo“ dujų susitarimo su Maskva ši šalis tapo „Rusijos belaisve“.

„Vokietija yra Rusijos belaisvė, nes iš Rusijos gauna labai daug savo energijos“, – sakė D. Trumpas, turėdamas omenyje Berlyno susitarimą dėl dujotiekio „Šiaurės srautas 2“ („North Stream 2“).

„Scanpix“ nuotr./Nord Stream 2
„Scanpix“ nuotr./Nord Stream 2

„Visi visame pasaulyje apie tai kalba. Jie sako, jog mes mokame milijardus dolerių, kad apsaugotume jus, bet jūs mokate milijardus dolerių Rusijai“, – pridūrė jis.

JAV lyderis pasiskundė, kad Vokietijos politikai, palikę didžiąją nacionalinę politiką, keliauja dirbti Rusijos energetikos kompanijoms – esą Rusija „visiškai kontroliuoja“ Vokietiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo ir J.Stoltenbergo susitikimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo ir J.Stoltenbergo susitikimas

„Manau, kad liūdna, kai Vokietija pasiekia didelį susitarimą dėl dujų ir naftos su Rusija. Mes turime saugoti jus nuo Rusijos, o Vokietija ima ir moka milijardus dolerių per metus Rusijai.

Mes saugome Vokietiją, mes saugome Prancūziją, mes saugome visas tas šalis, o tuomet daug tų šalių ima ir susitaria dėl dujotiekio su Rusija bei moka milijardus dolerių į Rusijos iždą. Manau, kad tai nepriimtina“, – pridūrė D.Trumpas.

Po pietų D.Trumpas turėtų trumpam susitikti su A.Merkel, taip pat – su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu. Tiesa, Briuselyje jau pasigirdo kalbų, kad Vokietijos kanclerė gali atšaukti susitikimą.

Savo ruožtu Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders trečiadienį nurodė, kad D.Trumpas išsakys A.Merkel savo poziciją dėl Berlyno ir Maskvos bendradarbiavimo energetikos srityje, įskaitant kontroversišką dujotiekį „Nord Stream 2“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius