Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 07 /14:44

Angela Merkel neužtikrinta, kad derybos Maskvoje dėl Ukrainos duos rezultatų

Vokietijos kanclerė Angela Merkel Miunchene vykstančioje saugumo konferencijoje sakė, kad situacijos Ukrainoje išsprendimas padėtų sukurti „didžiąją Europą“, tačiau sakė nesanti užtikrinta, kad derybos Maskvoje duos rezultatų.
Angela Merkel Miunchene
Angela Merkel Miunchene / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Merkel sakė, kad Vokietija laikosi koncepcijos, kad „didžioji Europa“ būtų nuo Lisabonos iki Vladivostoko. „Pagrindinė sąlyga tam yra krizės Ukrainoje sprendimas laikantis tarptautinės teisės principų“, – sakė ji, kurios žodžius cituoja BBC. A.Merkel pabrėžė, kad niekas nesuinteresuotas nauju Europos padalijimu. 

Kariniu būdu susidariusios situacijos išspręsti neįmanoma

A.Merkel sakė, kad šioje situacijoje būtinas Rusijos indėlis, ir pabrėžė, jog „kariniu būdu susidariusios situacijos išspręsti neįmanoma“. 

A.Merkel demonstravo siekį gerinti santykius su Maskva, kurie dėl Rusijos agresijos Ukrainoje pastaruoju metu smarkiai atšalo. Ji teigė, kad Vakarų šalys nori kurti saugumą Europoje ne prieš Maskvą, o kartu su ja. 

Anot jos, ginklų siuntimas, siekiant padėti Ukrainos vyriausybei kovoti su prorusiškais separatistais, nepadės išspręsti situacijos. 

„Suprantu debatus, bet manau, kad didesnis ginklų kiekis nenuves prie pažangos, kurios reikia Ukrainai. Tikrai tuo abejoju“, – sakė ji.

„Jei tiesa, kad to negalima išspręsti karinėmis priemonėmis, tuomet manau, kad turėtume sutelkti dėmesį į savo pastangas dėl kitų dalykų. Regione jau yra didelis ginklų kiekis, ir aš nematau, kad tai padarė karinį sprendimą labiau tikėtiną“, – pažymėjo ji.

Tuo pačiu A.Merkel sakė nesanti užtikrinta, kad penktadienį Maskvoje vykusios derybos su Vladimiru Putinu duos rezultatų. 

„Tačiau ir mano nuomone, ir Prancūzijos prezidento, tikrai verta pamėginti. Mes privalome tai padaryti bent jau dėl žmonių Ukrainoje“, – sakė A.Merkel.

S.Lavrovas puola Vakarus

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas Miunchene užsipuolė Vakarus.  Jis sakė nesuprantantis, kodėl Vakarai Afganistane, Jemene ir kai kuriose kitose šalyse siūlo vyriausybėms tartis su opozicija, netgi su ekstremistine, o šiuo atveju elgiasi kitaip. 

S.Lavrovas taip pat pripažino, kad karinis šios situacijos sprendimas yra negalimas. Tačiau kalbėdamas apie galimą taikos planą jis teigė, jog jis yra įmanomas. „Šios derybos tęsis, kaip jums žinoma; mūsų nuomone, yra visos galimybės pasiekti rezultato ir suderinti rekomendacijas, kurios leis šalims realiai išnarplioti šitą konfliktinį mazgą“, – sakė S.Lavrovas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius