Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anokia čia paslaptis: Norvegijoje slapta darbavosi mandagiosios čečėnų pajėgos

Norvegų portalas „AldriMer“ praėjusią savaitę sensacingai paskelbė, esą neseniai Norvegijoje – tiek Svalbardo archipelage, turinčiame specialų statusą, tiek pagrindinėje šalies teritorijoje – aktyviai veikė Rusijos specialiųjų pajėgų taktinės grupės. Dabar rusų nepriklausomas leidinys „Novaja gazeta“ praneša atkapstęs, kad svetimoje šalyje, regis, nė kiek nesislėpdami dirbo čečėnai.
Svalbardo salynas
Svalbardo salynas / „Scanpix“ nuotr.

Priminsime, kad „AldriMer“ rėmėsi keturiais šaltiniais gynybos ir žvalgybos srityje iš trijų skirtingų šalių bei paskelbė, kad „Rusijos kariniai daliniai įvykdė specialias žvalgybines užduotis žemyninėje Norvegijoje“.

Šaltiniai portalui teigė, kad Rusijos taktinės grupės, kurios esą veikė Svalbarde, esą gerai žinomos NATO ir anksčiau yra veikusios Kryme.

Įdomu, kad „AldriMer“ rašo, jog Norvegijos pareigūnai žino apie pastarosiomis dienomis Rusijos pajėgų šalyje atliktas operacijas. Patikimą informaciją Oslui perdavė JAV žvalgyba, iš oro stebėjusi ir fotografavusi Rusijos Šiaurės laivyno karines pratybas.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos specialiosios pajėgos
„Scanpix“ nuotr./Rusijos specialiosios pajėgos

Dabar laikraštis „Novaja gazeta“ skelbia, kad bent Svalbarde buvo išsilaipinę Rusijos specialiosiose pajėgose tarnaujantys čečėnai. Taip Rusija esą galėjo pažeisti jau beveik 100 metų galiojančią sutartį su Norvegija, pagal kurią Svalbardas buvo demilitarizuotas.

Skandalas dėl D.Rogozino

Anot „Novaja gazeta“, vien tai, kad kitos valstybės teritorijoje – Svalbarde – buvo vykdomi ginkluotųjų pajėgų veiksmai, yra tarptautinio susitarimo, pasiekto 1920 metais, pažeidimas.

Svalbardo salyną, kurį Rusija vadina Špicbergenu pagal didžiausią jo salą, administruoja norvegai, bet pagal susitarimą čia gali gyventi ir tik ekonominę veiklą vykdyti Rusijos piliečiai. Kitaip tariant – tikrai ne karinę.

Kremlius jau yra provokavęs Norvegiją dėl Svalbardo – 2015 metais kilo tarptautinis skandalas, kai į salyną atvyko į ES ir Norvegijos juodąjį sąrašą įtrauktas Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Rogozinas Svalbarde 2015 metais
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Rogozinas Svalbarde 2015 metais

Tada Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Lukaševičius įžūliai aiškino, kad įstatymai nebuvo pažeisti – esą Svalbardo sutartis garantuoja laisvą patekimą į salyną visų 50 (iš tikrųjų 46, – red.) dokumentą pasirašiusių valstybių piliečiams.

Dabar tokio punkto pritaikyti negalima. Taip, Rusijos piliečiai, net specialiųjų pajėgų kariai, gali laisvai apsilankyti Svalbarde – bet tik ne su ginklais rankose.

„Twitter“ nuotr./Dmitrijus Rogozinas Svalbarde 2015 metais
„Twitter“ nuotr./Dmitrijus Rogozinas Svalbarde 2015 metais

Salynas oficialiai demilitarizuotas – nė viena šalis negali naudotis Svalbardo teritorija ir aplinkiniais vandenimis kariniais tikslais. O tai reiškia, kad Rusija, į salyną atsiuntusi ginkluotų karių, pažeidė sutartį.

Rusija piktinasi

Kaip skelbė „AldriMer“, Rusijos specialiųjų pajėgų kariai į Svalbardą atvyko mažiausiai vienu specialiu P-650 klasės povandeniniu laivu, kurio paskirtis ir yra slapta išlaipinti specialiąsias pajėgas priešo užnugaryje.

Anot „Novaja gazeta“, tai paaiškintų, kaip ginkluoti rusai galėjo išsilaipinti Svalbarde, nes vienintelis salyno oro uostas veikia norvegiškoje jo dalyje.

Rusijos užsienio reikalų ministerija labai nepatenkinta „AldriMer“ publikacija – tarnybos pranešime piktinamasi neva melagingomis naujienomis ir „didžiule provokacija“, kurios autorius – jau daug metų žurnalistinę etiką pažeidžiantis naujienų portalas.

Bet „Novaja gazeta“ netrukus paskelbė, kad pastaraisiais metais nestigo įrodymų, jog ginkluoti rusai iš tiesų vis apsilanko Svalbarde. Ir tuos įrodymus pateikia patys salyno svečiai.

Leidinio žurnalistai gavo socialiniuose tinkluose anksčiau skelbtų nuotraukų, kurias padarė Čečėnijos, kuri, žinoma, priklauso Rusijai, specialiosios pajėgos.

Rusijos užsienio reikalų ministerija piktina neva melagingomis naujienomis ir „didžiule provokacija“, kurios autorius – jau daug metų žurnalistinę etiką pažeidžiantis naujienų portalas.

Geolokaciniai duomenys ir nuotraukų komentarai rodo, kad Arktyje, konkrečiai – norvegiškoje Svalbardo dalyje, nuo 2016 metų aktyviai veikia vadinamas „Kadyrovo skraidantis būrys“ – taip save vadina patys kovotojai.

Demonstruojasi „Instagram“ tinkle

Antai praėjusių metų kovo 2-ąją „Instagram“ vartotojas bes_600 paskelbė grupės uniformuotų ir prie Grozno oro uosto pozuojančių vyrų nuotrauką.

„Instagram“ nuotr./Čečėnų kovotojai nuotraukos komentaruoe patys atskleidžia, kad vyksta į Norvegiją
„Instagram“ nuotr./Čečėnų kovotojai nuotraukos komentaruoe patys atskleidžia, kad vyksta į Norvegiją

Komentaruose nuotrauką įkėlęs vartotojas atsako į klausimą, kur dingo dar vienas bendražygis: „Jie su mažuoju tada į Norvegiją išskrido... Dirbti.“

Kitas vartotojas akhaev_07_95 savo paskyrą jau išsitrynęs, bet tų pačių 2018-ųjų vasario 9 dieną jis pozavo prie apsnigto oro uosto. Fone matyti mašina su užrašu „Svalbard lufthavn“ – „Svalbardo oro uostas“.

„Instagram“ nuotr./Čečėnas pozuoja Svalbardo oro uoste
„Instagram“ nuotr./Čečėnas pozuoja Svalbardo oro uoste

Žurnalistai atsekė, kad šis vartotojas buvo ar yra ruošiamas Rusijos specialiųjų pajėgų universitete – vienintelėje šalies privačioje švietimo įstaigoje, kur po Nacionalinės gvardijos sparnu treniruojami profesionalūs saugumo pajėgų nariai.

Privatus universitetas rengia snaiperius, parašiutininkus, šturmuotojus. Jie mokomi šaudyti skirtingais ginklais, kautis mūšiuose kaimuose, kalnuotuose miškuose – Norvegijos šiaurėje reljefas labai panašus.

Geolokaciniai duomenys ir nuotraukų komentarai rodo, kad Arktyje, konkrečiai – norvegiškoje Svalbardo dalyje, nuo 2016 metų aktyviai veikia vadinamasis „Kadyrovo skraidantis būrys“

„Skraidančio būrio“ pratybos Arktyje nėra slepiamos. Pernai į Murmanską stebėti tokių manevrų buvo atvykęs ir pats Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas.

Bet jis tikrai nekalbėjo ir nekalba apie čečėnų kovotojų apsilankymus Norvegijos teritorijoje – juolab su ginklais.

Štai sausio 20-ąją vienas čečėnas nuotraukoje pozuoja su automatiniu šautuvu ir pats pažymi, kad nuotrauka padaryta Longjyrbiene – Svalbardo teritorijos administracinio centre.

„Instagram“ nuotr./Ginkluotas čečėnų karys Svalbarde
„Instagram“ nuotr./Ginkluotas čečėnų karys Svalbarde

„Kovotojai daug kartų lankėsi Svalbarde su ginklais ir to neslepia. Toks įspūdis, kad salynas yra arba niekieno, arba vien Rusijos žemė, gali smarkiai sukomplikuoti Oslo ir Maskvos santykius“, – rašo „Novaja gazeta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius