-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar mirtiną SARS virusą nuo pasaulio slėpusi Kinija pasimokė iš klaidų?

2003 metais Kinija tikrąjį viruso, nusinešusio per 700 gyvybių, pavojaus mastą pripažino tik virusui išplitus kitose šalyse. Ekspertai tikina, kad šįkart koronavirusą Pekinas suvaldo efektyviau, tačiau netrūksta pranešimų apie rizikos masto sumenkinimą ir pavėluotą informacijos pateikimą visuomenei. Virusas diagnozuotas ir mokslininkui, iš pradžių teigusiam, kad žmogui nuo žmogaus užsikrėsti neįmanoma.
Kinijoje plinta SARS viruso atmaina
Kinijoje plinta SARS viruso atmaina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmieji ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) atvejai buvo nustatyti pietų Kinijoje 2002-ųjų lapkritį. Virusu užsikrėtė daugiau nei 8000 žmonių visame pasaulyje, daugiausia – Kinijoje. SARS nusinešė 774 gyvybes.

CNN rašo, kad mirtinam patogenui plintant Guangdongo provincijoje, žiniasklaidos pranešimai apie jį buvo cenzūruojami, pacientams ir jų šeimoms nebuvo leista kalbėti viešai. Jei galiausiai šis klausimas iškildavo viešumoje, valdžia, nenorėdama kelti grėsmės ekonomikai ar „socialiniam stabilumui“, sumenkindavo jo svarbą.

Galiausiai į pensiją išėjęs kariuomenės gydytojas Jiangas Yanyongas 2003-ųjų pradžioje parašė atvirą laišką, kuriame buvo atskleistas tikrasis pavojaus mastas. Tačiau tuo metu SARS jau buvo plačiai išplitęs. Netrukus Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė virusą „globaline grėsme“, visame pasaulyje imtasi priemonių siekiant sustabdyti jo plitimą.

Kinijos vyriausybė oficialiai atsiprašė, kad pavėluotai pranešė apie viruso protrūkį, buvo atleistas sveikatos apsaugos ministras ir Pekino meras.

„Niekada daugiau“ – buvo to meto žinutė, nuolat kartojama kalbant ir apie iš Uhano miesto kilusį virusą, rašo CNN.

Xi Jinpingo valdoma Komunistų partija yra susigviešusi valdžią Kinijoje, tačiau jos legitimumas visuomenės akyse yra trapesnis. Todėl stabilumą aukščiau visko iškeliantys pareigūnai prisimena, kaip partijos legitimumui pakenkė SARS skandalas ar nepakankama reakcija į 2008-ųjų Sičuano žemės drebėjimą.

„Xi Jinpingo galios sutelkimas aplink save reiškia, kad Uhano krizė bus jo asmeninės partijos ir šalies kontrolės išbandymas“, – rašo CNN.

Kaip reaguojama šįkart?

CNN rašo, kad šią krizę Kinija suvaldo geriau nei SARS. Uhano pareigūnai visuomenę apie naują virusą įspėjo gruodžio viduryje, netrukus po to, kai buvo nustatyti pirmieji jo atvejai.

Tačiau yra nepatvirtintų pranešimų, kad pareigūnai Uhane kelias savaites bandė sumenkinti viruso keliamą riziką – taip buvo atidėtas reikalingų priemonių taikymas ir potencialiai sudarytos sąlygos virusui sklisti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pacientą Uhano mieste slaugo medikai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pacientą Uhano mieste slaugo medikai

Uhano pareigūnai valstybinei žiniasklaidai sakė, kad žmonės koronavirusu negali užsikrėsti nuo kitų žmonių. Iš Pekino į Uhaną atsiųstos tyrėjų grupės vadovas Wangas Guangfa sausio 11 dieną sakė, kad situacija buvo kontroliuojama. Galiausiai jis pats užsikrėtė virusu.

Tuo pat metu Uhano pareigūnai bandė užgniaužti diskusijas apie virusą. Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad sausio pradžioje policija suėmė aštuonis asmenis, kurie skleidė „gandus“, jog virusas buvo susijęs su SARS. Vėliau tai patvirtino sveikatos apsaugos pareigūnai.

Kai Jungtinės Karalystės (JK) tyrėjai paskaičiavo, kad virusas galėjo paveikti 1 700 žmonių, Uhane nebūdavo pranešama apie naujus susirgimo atvejus. Nors tuo pat metu virusas būdavo diagnozuojamas kitose šalyse.

„Ar virusas paveikia tik keliaujančius į užsienį?“, – žmonės karčiai juokavo socialiniuose tinkluose, kuriuose sklido gandai, jog informacija apie virusą yra slepiama.

Visuomenė nebuvo tinkamai įspėta apie pavojų tol, kol į Uhaną įvertinti situacijos nebuvo atsiųsti inspektoriai iš Pekino.

Šią savaitę Uhano meras Zhou Xianwangas valstybinei žiniasklaidai pripažino, kad miesto „įspėjimai nebuvo pakankami“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uhanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uhanas

CNN rašo, kad buvo vėluojama įspėti apie tikrąjį grėsmės mastą pačiu netinkamiausiu metu. Šeštadienį kinai švęs naujuosius metus, todėl pastarosiomis dienomis šimtai milijonų žmonių keliauja po šalį susigrūdę traukiniuose, autobusuose ir lėktuvuose. O ribojimai išvykti iš Uhano nebuvo taikomi iki ketvirtadienio.

Šiuo metu Pietų Korėjoje esanti užsikrėtusi esanti tikino, kad ji, pasireiškus simptomams, Uhane lankėsi pas gydytoją. Ir nors oro uostuose jau buvo įvesta speciali patikra, ji sugebėjo išvykti iš Kinijos.

Trūksta informacijos

Kinijoje besispecializuojantis pasaulio sveikatos ekspertas Yanzhongas Huangas „The New York Times“ rašo, kad tik dvi pusiau nepriklausomos žiniasklaidos priemonės „Caijing“ ir „Caixin“ išsamiai aprašė koronavirusą, be to, socialiniuose tinkluose apie jį nebuvo daug diskutuojama.

„Caixin“ duomenimis, Uhane sausio 12-21 dienomis užsikrėtė 15 sveikatos apsaugos srityje dirbančių žmonių. Tačiau vietos pareigūnai nepaskelbė šios informacijos tol, kol vyriausybė neįspėjo, kad bet kuris pareigūnas, bandantis nuslėpti informaciją apie virusą ar ją pranešantis pavėluotai, „amžinybei bus prikaltas prie gėdos stulpo“.

Y.Huangas rašo, kad viruso protrūkio pradžioje žmonės buvo prastai informuoti, nors tuomet plitimą suvaldyti būtų buvę lengviau. Ekspertas tikina paminėjęs virusą susirašinėdamas su buvusiais bendraklasiais: vienas jų, gyvenantis Uhane, įsižeidė.

Uhano gyventojas: „Mūsų šalies ligų prevencijos ir kontrolės sistema yra labai gerai išvystyta ir skaidri. Dėl mūsų panikuoja žmonės užsienyje.“

„Mūsų šalies ligų prevencijos ir kontrolės sistema yra labai gerai išvystyta ir skaidri. Dėl mūsų panikuoja žmonės užsienyje“, – tikino Y.Huango bendraklasis.

Kinija šiomis dienomis nutraukė viešąjį susisiekimą 13-oje miestų, esančių Hubėjaus provincijoje, kur pirmą kartą buvo aptiktas virusas. Skaičiuojama, kad ribojimai paveikė apie 41 mln. žmonių.

Virusą pirmasis nustatęs virologas Leo Poonas teigia, kad jis sukelia plaučių uždegimą ir nereaguoja į antibiotikus, bet priduria, esą virusas nėra toks mirtinas kaip SARS.

Manoma, kad Uhane išplitęs koronavirusas švelnesnis nei SARS, o simptomai pasirodo gerokai vėliau. Pacientai maždaug savaitę nestipriai kosėja, vėliau jiems pradeda stigti kvapo ir tenka keliauti į ligoninę. Virusą išduoda ir pakilusi kūno temperatūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius