Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką reikia žinoti apie naujo koronaviruso protrūkį Kinijoje

Kinijoje jau iš esmės uždarytas svarbus Uhano miestas su 11 milijonų gyventojų. Tokio karantino priežastis – būtent Uhane pratrūkęs naujasis koronavirusas, kuriuo jau užsikrėtė šimtai žmonių. Ir tai tik patvirtinti atvejai. Kodėl prireikė tokių priemonių ir kuo pavojingas šis virusas?
Pacientą Uhano mieste slaugo medikai
Pacientą Uhano mieste slaugo medikai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujasis koronavirusas, kuris vadinamas SARS – ūminio kvėpavimo takų sindromo – pusbroliu, jau pražudė mažiausiai 17 žmonių. Nerimas didžiulis, nes SARS 2002–2003 metais žemyninėje Kinijoje ir Honkonge pražudė beveik 650 žmonių.

Daugiausia žmonių naujuoju virusu užsikrėtė dabar izoliuotame Uhane. Buvo nustatyta, kad protrūkio židinys šiame mieste buvo jūros produktų turguje, kuriame būdavo nelegaliai pardavinėjami laukiniai gyvūnai – kitaip tariant, manoma, kad virusu žmones užkrėtė gyvūnas ar gyvūnai.

Ketvirtadienį dar buvo uždarytas ir mažesnis, „tik“ 7,5 mln. žmonių turintis Kinijos Huangango miestas. Traukinių stotis neveikia ir milijoniniame Edžou mieste.

Apie užsikrėtimo atvejį pranešta net toli nuo Kinijos esančioje Baltarusijoje. Kas vyksta ir kodėl imamasi tokių priemonių?

Iš Kinijos po pasaulį plinta naujas koronavirusas
Iš Kinijos po pasaulį plinta naujas koronavirusas

Kinija, kuri, žinoma, nėra atviriausia valstybė pasaulyje, prašo ramybės. Virusą pirmasis nustatęs virologas Leo Poonas teigia, kad jis sukelia plaučių uždegimą ir nereaguoja į antibiotikus, bet priduria, esą virusas nėra toks mirtinas kaip SARS.

Kas yra koronavirusas?

Koronavirusai yra didelės grupės virusų, kuriuos įprastai nešioja gyvūnai, pogrupis. Retais atvejais šie virusai būna zoonotiniai – tai reiškia, kad gyvūnai juos gali perduoti žmonėms.

Koronaviruso simptomai

Šiuo virusu užsikrėtę žmonės jaučiasi prasčiau, bet simptomai panašūs į tokius, kokie būna tiesiog persišaldžius – bėga nosis, kosėjama, skauda gerklę. Įmanomas kelių dienų karščiavimas, galvos skausmai.

Vis dėlto mažyliams ir senoliams, kurių imuninė sistema silpnesnė, virusas gali sukelti daugiau nemalonumų – neretai diagnozuojamas bronchitas ar plaučių uždegimas.

Žmonėms perduodamų koronavirusų, kurie gali būti mirtini, yra keletas.

Artimųjų Rytų respiracinio sindromo koronavirusinė infekcija (MERS) pirmą kartą buvo nustatyta 2012 metais Saudo Arabijoje. Skaičiuojama, kad vidutiniškai mirė net 3–4 iš 10 pacientų, užsikrėtusių MERS.

AFP/„Scanpix“ nuotr./MERS viruso protrūkis pirmiausia fiksuotas Saudo Arabijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./MERS viruso protrūkis pirmiausia fiksuotas Saudo Arabijoje

SARS, ūminis kvėpavimo sindromas, irgi buvo gana pavojingas. 2002–2003 metais Pietų Kinijoje pradėjęs plisti koronavirusas sukelia kvėpavimo problemų, taip pat įmanomas viduriavimas, chroniškas nuovargis.

Manoma, kad Uhano koronavirusas švelnesnis nei MERS ar SARS, o simptomai pasirodo gerokai vėliau.

Šios koronavirusinės infekcijos poveikis sveikatai priklauso nuo infekuotojo amžiaus. Pažeidžiamiausi – vyresni žmonės.

Manoma, kad Uhane išplitęs koronavirusas švelnesnis nei MERS ar SARS, o simptomai pasirodo gerokai vėliau.

Pacientai maždaug savaitę nestipriai kosėja, vėliau jiems pradeda stigti kvapo ir tenka keliauti į ligoninę. Šiuo metu maždaug 15–20 proc. atvejų žmonėms prireikia rimtos medicininės pagalbos.

Kaip plinta koronavirusai

Žmonės koronavirusu gali užsikrėsti nuo kontakto su gyvūnais. Pavyzdžiui, mokslininkai mano, kad MERS židinys buvo kupranugariai, o SARS – civetos, į kates panašūs gyvūnai. Kas galėtų būti protrūkio Uhane šaltinis, dar nenustatyta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Per dykumą vedami kupranugariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Per dykumą vedami kupranugariai

Žinoma, virusas keliauja ir tarp žmonių. Užtenka neatsargiai nusikosėti ar nusičiaudėti.

Užsikrėsti galima ir ranka palietus ką nors, ką prieš tai lietė sergantis žmogus, ir tuomet prikišus ranką prie nosies, burnos ar akių. Todėl patartina sveikinantis nespausti rankų.

Uhano atveju dar nėra patvirtintas nė vieno mažamečio susirgimas.

Uhano koronaviruso atveju jau patvirtina, kad žmogus gali užkrėsti infekcija kitą žmogų. Tiesa, ekspertai dar stengiasi suprasti, ar virusas keliauja tiesiog gatvėse, ar daugiausia jau ligoninėse.

Kaip jau minėta, koronavirusai pavojingiausi mažiems vaikams ir senoliams. Vis dėlto Uhano atveju dar nėra patvirtintas nė vieno mažamečio susirgimas. Vidutinis infekuotųjų amžius – daugiau nei 40 metų.

Kaip nuvyti koronavirusinę infekciją

Specifinio gydymo nėra, bet tyrimai vykdomi ir, tikimasi, duos rezultatų. Kol kas daugeliu atvejų simptomai patys išnyksta, o ekspertai tegali patarti anksti kreiptis į medikus – šie išrašys vaistų, kurie numuš karščiavimą ar nuslopins kosėjimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijoje plinta SARS viruso atmaina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijoje plinta SARS viruso atmaina

Specialistai taip pat pataria dažnai drėkinti kambarį, o kosėjant ar skundžiantis gerklės skausmu rekomenduojama nebijoti karšto dušo.

Be abejo, būtina gerti daug skysčių, negailėti miego ir apskritai tiesiog ilsėtis.

Kaip apsisaugoti

Jokios vakcinos bent jau kol kas nėra, bet, pavyzdžiui, jau bandoma vakcina, galimai apsaugosianti nuo MERS. Uhano koronavirusą neutralizuojančio vakcinos bandymai jau vyksta, bet gali praeiti daugiau, kol ją bus galima naudoti.

Užsikrėtimo galimybę paprasčiausia sumažinti vengiant akivaizdžiai sergančių žmonių. Būtina dažnai muilu ir vandeniu plauti rankas ir jomis neliesti akių, nosies ir burnos.

Svarbiausia – atidumas ir situacijos suvokimas. Jei sergate ir turite priežasčių manyti, kad tai Uhano koronavirusas, nes neseniai viešėjote Azijoje ar bendravote su žmogumi, kuris grįžo iš to regiono, išsyk kreipkitės į gydytojus

Kai kosėjate ar čiaudite, užsidenkite burną ir nosį. Objektus, kuriuos paliečiate, dezinfekuokite.

Ir, žinoma, jei keliaujate į Kiniją, iš tolo aplenkite gyvų gyvulių turgavietes – juk vienoje jų prasidėjo naujausio viruso protrūkis. Vis dėlto šiuo metu kelionių į Pietryčių Aziją geriau vengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius