Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai ant Volodymyro Zelenskio pirštų ištatuiruoti rusiški žodžiai „Dievo nėra“?

Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis eilinį kartą atsidūrė melagienų platintojų dėmesio centre. Šį kartą klaidinga informacija apie jį pasidalijo pati Rusijos užsienio reikalų ministerija. Jų paskelbtoje nuotraukoje matyti tariamai ištatuiruota prezidento plaštaka. Negana to, galima suprasti, kad ant pirštų užrašyta „Dievo nėra“.
V.Zelenskis/15min koliažas
V.Zelenskis/15min koliažas

Prikišo nacizmą

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo „X“ paskyroje pasidalijo nuotrauka, kurioje užfiksuoti Ukrainos prezidentas V.Zelenskis, Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas ir dar vienas vyras, kurio atpažinti 15min nepavyko.

Iš nuotraukose nubraižytų linijų galima suprasti, jog bandoma atkreipti dėmesį į neva tatuiruotėmis papuoštą V.Zelenskio ranką.

Negana to, teigiama, kad ant pirštų parašyta „Dievo nėra“ (angl. „There is no God“; rus. „Бога нет“).

„Paveikslas, vertas tūkstančio žodžių:

Tatuiruotėje parašyta: „Dievo nėra“. Iš tiesų nesvetingam Kyjivo režimui, neonaciams ir jų karo kurstytojams Vakarų rėmėjams nėra nieko švento. Todėl ir PR (viešųjų ryšių – red. past.) triukai ant kaulų, stačiatikių persekiojimas ir žurnalistų žudynės ir t.t.“ – teigiama ministerijos komentare prie nuotraukų.

Ekrano kopija iš „X“
Ekrano kopija iš „X“

Įraše skelbiamoje nuotraukoje įžiūrėti, kas tiksliai parašyta ant pirštų, sunku, tačiau vaizdai dalijamasi ir kitur, kur ji matoma aiškiau. Kituose įrašuose teigiama, kad ranka visgi ne V.Zelenskio, o Ukrainos delegacijos nario.

Itin aktyviai nuotrauką platino rusiški tinklalapiai ir socialinių tinklų vartotojai (čia, čia, čia).

Ranka – ne Volodymyro Zelenskio

Vienoje nuotraukų ant R.Sunako peties iš tiesų uždėta V.Zelenskio ranka, tačiau ant jos tatuiruočių nematyti. Kitose nuotraukose akivaizdu, jog tatuiruotėmis išmarginta plaštaka priklauso ne Ukrainos prezidentui, nes šis stovi priešais ir fotografuoja.

Kadangi nei V.Zelenskis, nei R.Sunakas tatuiruočių ant plaštakų neturi, akivaizdu, galima daryti prielaidą, kad pirštai yra trečio nuotraukoje matomo vyro. Fotografijoje taip pat matoma, kad kita jo ranka taip pat ištatuiruota.

Ekrano kopija iš „X“
Ekrano kopija iš „X“

Ieškant, kuomet buvo darytos šios nuotraukos, 15min pavyko rasti, jog tai buvo per sausio 12 d. vykusį V.Zelenskio ir R.Sunako susitikimą Kyjive. Apie jį buvo skelbta Ukrainos prezidento oficialioje svetainėje, kurioje paskelbtos ir nuotraukos.

Iš fotografijų aišku, kad jos iš tiesų buvo padarytos to paties vizito metu, nes visi trys vyrai matomi vilkintys tais pačiais drabužiais. Be to, iš aplinkos galima suprasti, kad jie susitiko medicinos įstaigos palatoje.

VIDEO: Volodymyro Zelenskio ir Rishi Sunako apsilankymas ligoninėje, kur gydosi Ukrainos kariai

Pranešime nurodyta, kad vadovai aplankė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karius vienoje iš Kyjivo gydymo įstaigų. Nuotraukoje greta prezidento stovintis vyras yra vienas iš nukentėjusių karių, o ne R.Sunako delegacijos narys, kaip teigiama pranešimuose.

Iš nuotraukų panašu, kad ant kairės rankos iš tiesų rusiškai užrašyta „Dievo nėra“, tačiau to patvirtinti nepavyko.

15min verdiktas: melas. Nuotraukoje matoma tatuiruotėmis papuošta plaštaka nėra nei V.Zelenskio, nei jo delegacijos nario. Tai yra trečio nuotraukoje matomo vyro ranka. Fotografuota per V.Zelenskio ir R.Sunako apsilankymą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ligoninėje, o tatuiruota ranka iš tiesų yra vieno iš čia gydomų karių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius