Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai Jensas Stoltenbergas atsisakė paspausti ranką Volodymyrui Zelenskiui?

Vilniuje neseniai vykęs NATO viršūnių susitikimas davė peno melagienų skelbėjams. Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdas, kaip tariamai Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas atsisakė paspausti ranką Ukrainos lyderiui Volodymyrui Zelenskiui. Iš tiesų buvo kitaip – tuo momentu prezidentas buvo vos ištiesęs ranką ir NATO generalinis sekretorius ją netrukus paspaudė, be to, kadras užfiksuotas net ne Lietuvoje.
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „AP“/„Scanpix“

„Dienos nuotrauka“

Ši fotografija jau renginio metu ėmė plisti rusiškose socialinių tinklų paskyrose. Joje įamžinti abu lyderiai Aljanso ir Ukrainos vėliavų fone. V.Zelenskis kiek pasisukęs į J.Stoltenbergo pusę ir ištiesęs dešinę ranką pasisveikinti.

Pastarasis stovi ramiai, žiūrėdamas į Ukrainos vadovą, kiek šypsodamasis ir rankų nė nejudindamas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas kiek uždelsė sureaguoti, bet Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ranką jis netrukus paspaudė
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas kiek uždelsė sureaguoti, bet Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ranką jis netrukus paspaudė

Nuotrauką socialiniame tinkle „Facebook“ lydi daugiausia pašaipūs komentarai. „Ranką turi? Duok šen!“ – vienas internautas lyg įgarsino prezidentą. „Dienos fotografija“, – tą pačią liepos 11-ąją paaiškino kitas.

Trečias neslėpė sarkazmo: „NATO generalinis sekretorius J.Stoltenbergas pasiūlė atšaukti Ukrainos stojimo į Aljansą veiksmų planą. Tai sutrumpintų stojimo procesą.

Tai vis ta pati morka Kyjivui, niekas nepasikeitė. Svarbiausia – toliau mirti dėl NATO interesų, o kai visi būsite mirę, mes iš karto priimsime jus į NATO.“

Kaip žinoma, vienas iš pagrindinių klausimų, aptartų liepos 11-12 d. vykusiame viršūnių susitikime, buvo Ukrainos stojimas į NATO. J.Stoltenbergas pranešė, kad Aljanso nare ši šalis galės tapti be narystės veiksmų plano (MAP).

Iš pirmųjų dviejų komentarų nuotraukos kontekstas neaiškus. Trečiasis, susiejus jį su kaip tik tą dieną prasidėjusiu viršūnių susitikimu, buvo užuomina, esą V.Zelenskis ir J.Stoltenbergas sveikinosi Vilniuje.

Šis „Facebook“ vartotojas tiksliai nurodė, kad fotografuota per viršūnių susitikimą.

Viena moteris paskelbė koliažą, kuriame prie J.Stoltenbergo ir V.Zelenskio nuotraukos pridėtos 11 kitų, kuriose pastarasis sveikinasi su įvairių pasaulio šalių ir organizacijų lyderiais – buvusiais prezidentais, premjerais ir pan.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/NATO vadovo Jenso Stoltenbergo ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio nuotrauka interpretuojama klaidingai - rankas jie vienas kitam paspaudė
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/NATO vadovo Jenso Stoltenbergo ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio nuotrauka interpretuojama klaidingai - rankas jie vienas kitam paspaudė

Dauguma jų nebeina pareigų, todėl greičiausiai norima pasakyti, esą NATO vadovas su Ukrainos lyderiu nesisveikino nenorėdamas prarasti posto (nors jo kadencija neseniai buvo vėl pratęsta metams).

„Didysis karvedys…“ – internautė dar pridėjo trumpą, bet sarkastišką komentarą.

Ne tik sveikinosi, bet ir glėbesčiavosi

Nors nuotraukoje užfiksuota reali situacija, vaizdas interpretuojamas klaidingai. Visų pirma, fotografuota ne pastarajame NATO viršūnių susitikime. Tai galima suprasti iš interjero, kuriame stovėjo J.Stoltenbergas bei V.Zelenskis, ir jų aprangos.

Vilniuje renginio dalyviams už nugaros paprastai būdavo matyti NATO simbolis – balta kompaso rožė mėlyname fone – ir renginio ženklas – stilizuotas Vytis bei miesto pavadinimas Trispalvės fone.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai klausimas apie Krymo tilto sprogimą Volodymyrui Zelenskiui sukėlė šypseną?

Liepos pirmoje pusėje sostinėje vyravo vasariški orai, tad V.Zelenskis net su valstybių ir organizacijų lyderiais bendravo vilkėdamas trumparankovius karinio stiliaus marškinėlius, o ne džemperį ilgomis rankovėmis. J.Stoltenbergas greta jo fotografavosi su tamsiu kostiumu ir ryšėdamas juodą, ne tamsiai mėlyną kaklaraištį.

Kad ir jų apranga, ir interjeras Vilniuje buvo kitokie, galima įsitikinti pažiūrėjus nuotraukas ir vaizdo įrašus iš viršūnių susitikimo (čia, čia, čia, čia, čia). Iš vaizdo įrašų matyti, kad J.Stoltenbergas ne tik paspaudė V.Zelenskio ranką, bet ir jį apkabino.

VIDEO: Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo pasisveikinimas viršūnių susitikime Vilniuje

Atlikus atvirkštinę vaizdo paiešką galima sužinoti, kad susitikimas, kuriame NATO vadovas tariamai nepaspaudė Ukrainos lyderio rankos, vyko balandžio 20-ąją. Tądien J.Stoltenbergas lankėsi Kyjive, kur, be kita ko, susitiko su prezidentu. Šiame vaizdo įraše jau pirmame kadre matyti, kad jie ne tik pasisveikina paduodami vienas kitam ranką, bet ir ilgokai jas spaudžia, apie kažką kalbėdami.

NATO paskelbtame vaizdo įraše iš V.Zelenskio susitikimo su J.Stoltenbergu užfiksuota ir situacija, kai pastarasis tariamai atsisakė paspausti prezidento ranką.

Nuo 22 sekundės jie, kaip ir nuotraukoje, rodomi NATO ir Ukrainos vėliavų fone, atsisukę į kameras. Vienu momentu V.Zelenskis, galbūt paprašytas paspausti svečio ranką nuotraukai, padavė savo dešiniąją. J.Stoltenbergas dar kelias akimirkas žiūrėjo į priekį, bet, pamatęs ištiestą ranką, pasisuko į prezidentą ir ją tvirtai paspaudė.

Kaip tik šį kadrą vėliau panaudojo įvairios žiniasklaidos priemonės.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Socialiniuose tinkluose platinama nuotrauka nerodo, kad NATO vadovas J.Stoltenbergas viršūnių susitikime atsisakė paspausti ranką Ukrainos lyderiui V.Zelenskiui. Kadras užfiksuotas anksčiau per jų susitikimą Kyjive, o vaizdo įrašuose matyti, kad lyderiai spaudžia vienas kitam ranką ir net ne vieną kartą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius