Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai klausimas apie Krymo tilto sprogimą Volodymyrui Zelenskiui sukėlė šypseną?

Pirmadienį paryčiais įvykdytą ataką prieš Krymo tiltą jau lydi melagienos. Internete dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis tariamai teigia nežinantis, kas jį susprogdino, bet prieš atsakymą ilgokai patyli ir šypteli. Iš prezidento kūno kalbos ir mimikos galima suprasti, kad yra priešingai. Taip jis sureagavo į visai kitą klausimą, užduotą dar prieš šį įvykį – Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime.
Krymo tiltas
Krymo tiltas / „AP“/„Scanpix“

Prieš atsakymą pagalvojo

Praėjus pusei paros po atakos šį įrašą savo paskyroje „Twitter“ paskelbė „Kyiv Post“ specialusis korespondentas amerikietis Jasonas Jay’us Smartas.

Šio teksto rašymo metu jis jau buvo peržiūrėtas 575 tūkst. kartų, sulaukė 9,1 tūkst. paspaudimų „patinka“, 1,5 tūkst. žmonių įrašu pasidalijo.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/NATO viršūnių susitikime Vilniuje Volodymyras Zelenskis buvo klausiamas ne apie būsimą Krymo tilto sprogimą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/NATO viršūnių susitikime Vilniuje Volodymyras Zelenskis buvo klausiamas ne apie būsimą Krymo tilto sprogimą

J.J.Smartas taip pat paaiškino, apie ką kalbama. Žurnalistas esą paklausė, „kas susprogdino Krymo tiltą“. Šis klausimas, tik jau ne angliškai, o ukrainietiškai pateiktas ir įraše. „Nežinau“, – lakoniškai atsakęs V.Zelenskis.

Bet prieš tai prezidentas, rimtu veidu išklausęs klausimą, šyptelėjo, nusuko akis žemyn, rankomis palenkė abu mikrofonus, tada vėl pažiūrėjo į auditoriją ir lygiai taip pat šypsodamasis ukrainietiškai ištarė: „Nežinau“. Visa tai užtruko 13 sekundžių.

„Kūno kalba ir šypsena yra nuostabūs“, – kiek ironiškai V.Zelenskio atsakymą pakomentavo anglų kalba leidžiamo Ukrainos laikraščio darbuotojas, kuris dėl darbo su Rusijos demokratine opozicija šioje šalyje iki gyvos galvos paskelbtas persona non grata.

Įraše girdėti tik prezidento atsakymas, kitą laiką skamba populiarios Pranzūzijos atlikėjos Jain dainos „Makeba“ muzika. Ko tiksliai jis buvo paklaustas, neaišku. Kad V.Zelenskis sulaukė kaip tik tokio klausimo, galima suprasti vien iš subtitro ir J.J.Smarto komentaro.

Kalbėjo praėjusią savaitę Vilniuje

Iš tiesų situacija buvo visai kitokia. Ukrainos vadovas ne tik nesulaukė būtent tokio klausimo, bet ir apskritai nekalbėjo apie ataką prieš tiltą.

Tam suprasti nereikia net žiūrėti paties įrašo, užtenka pamatyti pirmą kadrą. Tiesa, kad jis bendravo su žurnalistais – tai akivaizdu iš nedidelės tribūnos su mikrofonais.

V.Zelenskis vilkėjo karinio stiliaus marškinėlius – tokią aprangą jis dėvi visą laiką nuo Rusijos plataus masto invazijos pradžios pernai vasario 24 d. Reiškia, tikrai filmuota per karą ir šiltuoju metu, kaip sufleruoja trumpos rankovės, taigi galbūt ir po tilto sprogimo.

Bet į žurnalistų klausimus prezidentas negalėjo atsakinėti pirmadienį – kuriuo nors metu tarp atakos ir įrašo publikavimo.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyro Zelenskio spaudos konferencija NATO viršūnių susitikime Vilniuje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyro Zelenskio spaudos konferencija NATO viršūnių susitikime Vilniuje

Jam už nugaros matyti NATO ženklas ir Vytis Trispalvės fone. Pastarasis buvo naudotas kaip praėjusią savaitę Vilniuje vykusio Aljanso viršūnių susitikimo ženklas. Juo buvo pažymėtos ne tik prie „Litexpo“, kur posėdžiavo renginio dalyviai, plevėsavusios vėliavos, įvairūs daiktai, bet ir sienelė, kurios fone vyko spaudos konferencijos.

Tai galima pamatyti „Reuters“ renginio antros dienos transliacijoje ir „The Sun“ transliacijoje, kurioje, be kita ko, matyti prezidento ir NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo spaudos konferencijos prie tos pačios sienelės.

„Twitter“ galima rasti ir įrašą, kuriame girdėti ne tik V.Zelenskio atsakymas, bet ir klausimas, į kurį jis sureagavo šypsena ir ilgoka tyla. Šį įrašą paviešino „Voice of America“ ukrainiečių tarnybos žurnalistas Ostapas Yaryshas.

Įrašas pradedamas Ukrainos žurnalistės klausimu: „Kada gausime ATACMS“? Kaip tik nuo tada – kai galvą šiek tiek pasuka dešinėn – V.Zelenskis rodomas kitame įraše tariamai apie tilto susprogdinimą. Netrukus po to jis, kiek pagalvojęs, ima šypsotis, pajudina mikrofonus ir atsako: „Nežinau“.

Nors šis įrašas trunka kiek ilgiau – 16 sekundžių, filmuota kiek kitu kampu ir klausiama visai ne apie tiltą, iš prezidento judesių ir mimimos akivaizdu, kad rodoma ta pati situacija. Kadangi kadras – gerokai platesnis, jame aiškiai matyti NATO viršūnių susitikimo Vilniuje vietos interjeras – Aljanso ir renginio ženklai.

O.Yaryshas įrašą paskelbė liepos 12-ąją, antrą NATO renginio dieną. Ukrainos vadovas tuomet niekaip negalėjo būti klausiamas apie pastarąjį Krymo tilto sprogimą, kuris įvyko pirmadienį paryčiais, taigi penkiomis dienomis vėliau.

Vyko pokalbis dėl ATACMS

Ukrainiečių žurnalistės klausime paminėta ATACMS yra ilgojo nuotolio kariuomenės taktinė raketų sistema (Army Tactical Missile System).

Kaip tik tą pačią liepos 12-ąją V.Zelenskis pranešė, kad ATACMS suteikimo klausimas buvo aptartas su JAV, tačiau joks sprendimas nebuvo priimtas.

15min/"Scsnpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis, Joe Bidenas ir Gitanas Nausėda
15min/"Scsnpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis, Joe Bidenas ir Gitanas Nausėda

Per spaudos konferenciją jis pažymėjo, kad tokie pokalbiai vyksta, bet sprendimo dar nėra.

„Geriau šio klausimo nekelti. Nes yra žmonių, karių, visų lūkesčiai. Ir man atrodo, kad pirmiausia reikia tai padaryti, o paskui pasidalyti informacija, kaip tai įvyko“, – pridėjo prezidentas.

V.Zelenskis ir J.Bidenas buvo susitikę dvišalėse derybose Vilniuje aptarti paramą Ukrainai saugumo srityje.

Dienraščio „The New York Times“ teigimu, Baltieji rūmai svarsto suteikti Ukrainai taip trokštamų raketų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raketa ATACMS
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raketa ATACMS

Rusijos logistikai kils problemų

Anksti pirmadienį bepiločiais jūriniais dronais buvo smogta į vienintelį tiltą, jungiantį Rusiją ir Krymą. Rusija dėl to apkaltino Ukrainą. Kyjivas atsakomybės oficialiai neprisiėmė.

Šis tiltas jungia 2014 m. aneksuotą pusiasalį su Rusijos žemynine dalimi, todėl yra svarbi Maskvos okupacinių pajėgų Ukrainos pietuose aprūpinimo linija.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kad vienas Krymo tilto kelio tarpatramis sugriuvo, o kitas tilto tarpatramis buvo apgadintas.

Tilto užpuolimas greičiausiai turės tolesnių pasekmių Rusijos logistikos sistemai, prognozuoja Karo tyrimų institutas (ISW).

Rusijos transporto ministerija pranešė, kad smūgiai nesugadino geležinkelio tilto ir kelio tilto atramų, o geležinkelio eismas per Krymo tiltą buvo atnaujintas praėjus kelioms valandoms po smūgio.

15min verdiktas: melas. Ukrainos vadovas V.Zelenskis nesakė nežinantis, kas susprogdino Krymo tiltą. Tai buvo jo atsakymas į klausimą, kada šalis gaus ilgojo nuotolio kariuomenės taktinių raketų sistemų ATACMS. Apie tai buvo kalbama liepos 11-12 m. Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime, tad apie tilto sprogimą prezidentas negalėjo būti klausiamas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius