Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Ar tikrai Volodymyras Zelenskis užsimojo „susigrąžinti“ kai kurias Rusijos žemes?

Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio įpareigojimą parengti veiksmų planą, kaip išsaugoti Rusijoje gyvenančių ukrainiečių tautinę tapatybę, šios šalies propaganda interpretavo savaip. Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, esą prezidentas pasirašė dekretą dėl kai kurių Rusijos teritorijų „grąžinimo“ Ukrainai, nors dokumente nieko panašaus neskelbiama.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „AFP“/„Scanpix“

Eksprezidentas pavadino rusais

„V.Zelenskis pasirašė įsakymą apie Rostovo srities „grąžinimą“ į Ukrainos sudėtį“, – pranešimas tokiu pavadinimu sausio 22 d. pasirodė rusiškame tinklalapyje „DON 24“.

Žinutėje rašoma, neva prezidentas pasirašė dekretą dėl Rostovo srities ir kitų Rusijos teritorijų „grąžinimo“ Ukrainai.

Ekrano nuotr. iš iz.ru/Rusijos žiniasklaidoje pasirodė straipsnių apie tariamą norą prisijungti Rusijos žemes
Ekrano nuotr. iš iz.ru/Rusijos žiniasklaidoje pasirodė straipsnių apie tariamą norą prisijungti Rusijos žemes

Pacituotas ir pats dokumentas: „Istorinės ukrainiečių žemės, kuriose gyveno etniniai ukrainiečiai, grąžinamos Ukrainai“. Paminėtos ir konkrečios teritorijos: Rostovo, Belgorodo, Voronežo, Kursko sritys.

V.Zelenskis tekste pavadintas „Kyjivo režimo vadovu“, o dekretas – opusu. Taip pat paaiškinta, esą „Ukrainos nacionalistai ne kartą reiškė pretenzijas į Rusijos teritorijas“.

Tinklalapyje „Izvestija“ kitą dieną buvo publikuotas gerokai ilgesnis rašinys apie šį dekretą. „Ukrainos vadovybė bando sukurti papildomų kliūčių taikos deryboms“, – taip pavadinime buvo įvertintas dokumentas.

Straipsnyje aiškinama, kad Ukrainos valdžia gilina nesutarimus su Maskva: dekrete tariamai esama užuominų apie teritorines pretenzijas Rusijai.

Žurnalistų pakalbintas politologas Dmitrijus Solonnikovas paragino rimtai žiūrėti į dekretą: „Žinome, kad Ukrainos specialiosios tarnybos stengiasi aktyviai dirbti Rusijos teritorijoje, įskaitant diversantų verbavimą ir mokymą.

Dabar, matyt, žengiamas naujas žingsnis. Ukrainoje jau seniai spausdinami žemėlapiai su Rusijos teritorijomis šalies viduje. Tikriausiai Kyjivas tikisi Vakarų sąjungininkų, kurie padės įsigyti naujų žemių.“

Saugumo Tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas suskubo ukrainiečius pavadinti rusais, o Mažąją Rusiją (taip vadinamos okupuotos Ukrainos teritorijos) – Rusijos dalimi.

„Čia nėra ką komentuoti, nes ukrainiečiai yra rusai, o Mažoji Rusija yra Rusijos dalis“, – savo kanale „Telegram“ pakomentavo D.Medvedevas.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Nuomonę apie Volodymyro Zelenskio dekretą pareiškė ir buvęs Rusijos prezidentas bei premjeras Dmitrijus Medvedevas
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Nuomonę apie Volodymyro Zelenskio dekretą pareiškė ir buvęs Rusijos prezidentas bei premjeras Dmitrijus Medvedevas

Tinklalapio RBK tekste dar priminta, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą neigė Ukrainos egzistavimą iki Ukrainos SSR susiformavimo Sovietų Sąjungoje. Jo nuomone, visos „Pietų Rusijos žemės buvo perleistos formuojantis Sovietų Ukrainai, kuriant SSRS“.

Taip pat skaitykite: Klastotė apie ukrainiečius: tai esą buvo tik teisinis terminas, ne tautos pavadinimas

Priminė tarptautinius įsipareigojimus

V.Zelenskis išties sausio 22 d. pasirašė dekretą Nr. 17/2024 „Dėl Rusijos Federacijos teritorijų, kuriose istoriškai gyveno ukrainiečiai“. Dokumentas buvo paskelbtas šalies vadovo svetainėje.

Dokumente priminta, kad „per šimtmečius Rusija sistemingai vykdė ir tebevykdo veiksmus, kuriais siekiama griauti tautinę tapatybę, engti ukrainiečius, pažeisti jų teises ir laisves“, be kita ko, jų istoriškai apgyvendintose žemėse.

V.Zelenskio X paskyra/Asociatyvinė nuotr. Iš Rusijos nelaisvės paleisti 207 ukrainiečiai
V.Zelenskio X paskyra/Asociatyvinė nuotr. Iš Rusijos nelaisvės paleisti 207 ukrainiečiai

Paminėtos ir konkrečios teritorijos: Kubanė, Starodubskojė, Slobožanščina šiuolaikinės Rusijos Krasnodaro krašte, Belgorodo, Briansko, Voronežo, Kursko ir Rostovo srityse.

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad Rusija turi laikytis tarptautinių įsipareigojimų suteikti jos teritorijose gyvenantiems ukrainiečiams teisę gauti išsilavinimą ukrainiečių kalba ir ją laisvai vartoti, užtikrinti pilietines, socialines, kultūrines ir religines teises, prieigą prie žiniasklaidos ukrainiečių kalba, teisę į taikius susirinkimus.

Remdamasis tuo ir įvairiais dokumentais V.Zelenskis nusprendė, kad vyriausybė kartu su tarptautiniais ekspertais, mokslininkais, visuomenės atstovais turėtų parengti veiksmų planą, kaip išsaugoti nacionalinę valstybę ir ukrainiečių tapatybę Rusijoje. Šis planas turėtų būti pateiktas Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybai.

Dekrete nurodyta, kad reikėtų rinkti faktus ir liudijimus bei tirti nusikaltimus prieš ukrainiečius, gyvenančius ar gyvenusius minėtose Rusijos žemėse, priverstinį rusinimą, politines represijas ir ukrainiečių trėmimus, atkurti ir saugoti istorinę atmintį.

Vyriausybė įpareigota suaktyvinti kovą su Rusijos dezinformacija ir propaganda apie ukrainiečius šioje šalyje ir visų jos pavergtų tautų istoriją bei dabartį.

Tam pasiūlyta pasitelkti šalies ir užsienio mokslininkus, ekspertus, Ukrainos visuomenės atstovus ir organizacijas užsienyje, taip pat organizuoti renginius, kuriais būtų siekiama sugriauti Rusijos mitus apie Ukrainą.

Be kita ko, prašoma platinti medžiagą apie tūkstantmetę Ukrainos valstybės formavimosi istoriją, etninių ukrainiečių gyvenamų kraštų istorinius ryšius.

Ukrainos valstybė egzistavo net sovietmečiu

Internete galima rasti įvairios informacijos apie šį dekretą ir norą ginti Rusijoje gyvenančių ukrainiečių teises, apie tai nemažai rašė ne tik Rusijos ir pačios Ukrainos, bet ir, pavyzdžiui, Vokietijos žiniasklaida.

Tačiau nei dekreto tekste, nei straipsniuose ar komentaruose apie juos, kurie pasirodė Ukrainos ar kitų šalių žiniasklaidoje, neužsiminta, kad V.Zelenskis reikalautų minėtas teritorijas prijungti prie Ukrainos.

Nuo pat SSRS griūties Rusijos ir Ukrainos santykiai buvo daugiau ar mažiau įtempti: retą atšilimą keisdavo ilgesni atviro priešiškumo ir kovų – ekonomikoje, kultūroje, mūšio lauke – periodai.

Rusijos propagandoje populiaru neigti Ukrainos egzistavimą ankstesniais laikais, aiškinama, esą ji kaip atskiras subjektas susiformavo tik Sovietų Sąjungoje.

Taip pat skaitykite: Rusijos karas prieš Ukrainą prasidėjo ne per naktį: kiek toli siekia nesutarimų šaknys?

Bet tokie išvedžiojimai yra klaidingi. Jie prieštarauja ne tik galiojančioms tarptautinės teisės normoms, bet net ir sovietiniams teisiniams dokumentams.

Taip pat skaitykite: Melas, kad Ukrainos nebeliko žlugus SSRS: ji jau nuo 1945 m. yra Jungtinių Tautų narė

15min verdiktas: trūksta konteksto. V.Zelenskio dekrete kalbama tik apie tam tikruose Rusijos regionuose istoriškai gyvenančių ukrainiečių teisių užtikrinimą, bet ne apie šių žemių prijungimą prie Ukrainos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius