Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arizonoje išmontuota 100 mln. dolerių kainavusi jūrinių konteinerių siena JAV ir Meksikos pasienyje

Vos prieš kelis mėnesius tuometinio Arizonos gubernatoriaus už 100 milijonų dolerių (apie 92 mln. eurų), iš JAV mokesčių mokėtojų pinigų, įrengta jūrinių konteinerių siena penktadienį buvo išmontuota.
Arizonoje išmontuota jūrinių konteinerių siena JAV ir Meksikos pasienyje
Arizonoje išmontuota jūrinių konteinerių siena JAV ir Meksikos pasienyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Respublikonas Dougas Ducey, siekdamas sustabdyti nelegalią imigraciją, paskutiniaisiais savo valdymo mėnesiais įsakė prie Jungtinių Valstijų ir Meksikos sienos pastatyti didžiulę jūrinių konteinerių sieną.

Tačiau Vašingtonui iškėlus bylą dėl konteinerių pastatymo federalinėje žemėje Koronado nacionaliniame miške, gruodžio mėnesį D.Ducey, kurį pakeitė demokratė Katie Hobbs, sutiko juos pašalinti.

„Negalėjau patikėti, kad gubernatorius D.Ducey manė, jog tai gera idėja“, – sakė Debbie McGuire, kai dulkėtu keliu važiavo sunkvežimis, gabenantis tuščią konteinerį.

„Tai visiškai absurdiška. Įrengti konteinerius, kurie niekam nepadės“, – pridūrė D.McGuire, kuri dar visai neseniai turėjo namą netoliese esančiame Tusono mieste.

„Tiesiog negaliu patikėti, kad jis manė, jog tai gera idėja. Juokinga ir visiškas mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas“, – pridūrė ji.

D.Ducey konteinerių sieną pradėjo statyti 2022 metų viduryje ir greitai susidūrė su pasipriešinimu, o kritikai ją išvadino cinišku politiniu žingsniu, kuris pakenks aplinkai ir niekaip nepakeis nelegalių sienos kirtimų skaičiaus.

Priešininkai teigė, kad gofruoti konteineriai, kurie kaip didžiulis krovininis traukinys septynis kilometrus nusidriekė per federalines žemes, padalijo svarbią saugomą teritoriją.

Jie taip pat nurodė, kad sąlygos šioje vietovėje yra tokia sudėtingos, kad prekeiviai žmonėmis niekada ja iš tikrųjų nesinaudojo.

Praktiškai vienas ant kito sukrauti konteineriai buvo netinkami apsisaugoti nuo migrantų – dėl jų standžios formos jie ne visada išlikdavo vienoje linijoje, todėl tarp dėžių atsirasdavo skylės, pro kurias lengvai tilpdavo žmogus.

Kai kuriose vietovėse reljefas buvo per status, kad tilptų, todėl darbininkai turėjo palikti tarpus.

„Tai tik politiniai žaidimai“, – sakė Billas Wilsonas iš netoliese esančios Siera Vistos, penktadienį stebėjęs, kaip demontuojama siena.

„Tai parodija ir vyriausybės pinigų, mokesčių pinigų, laiko ir pastangų švaistymas“, – naujienų agentūrai AFP sakė 77 metų vyras.

Arizoną nuo Meksikos skiria maždaug 600 km siena, įskaitant aplinkos apsaugos zonas, nacionalinius parkus, karines zonas ir čiabuvių rezervatus.

Iki 2017 metų, kai į Baltuosius rūmus atėjo Donaldas Trumpas, kurį į valdžią atvedė jo pažadas „pastatyti sieną“, šalį nuo Meksikos skyrė labai mažai fizinių barjerų.

Dabar dideliuose pasienio ruožuose yra iki devynių metrų aukščio tvora.

Prieš atvežant konteinerius į Koronado nacionalinį mišką – teritoriją, į kurią galima patekti tik duobėtais keliais – sieną čia skyrė vielinė tvora.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius