Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nerami Naujųjų naktis Berlyne: kaltina migrantus, bet platinami vaizdai klaidina

Socialinių tinklų vartotojai dalijasi vaizdo įrašais, pasak jų, nufilmuotais Naujųjų metų išvakarėse Berlyne. Internautai suskubo dėl atakų kaltinti migrantus ir vietos valdžią. Tačiau kai kurie vaizdo įrašai buvo nufilmuoti visai kitomis aplinkybėmis.
Naujieji Berlyne
Naujieji Berlyne / dpa/Scanpix nuotr.

Sulaukė ir lietuvių dėmesio

Viename vaizdo įraše matyti, kaip grupė jaunų vyrų mėto akmenis ir kitus daiktus į greitosios pagalbos automobilio vidų. Kitame įraše – vyrai, šaudantys iš ginklų viduryje gatvės.

Šiais kadrais pradėjo dalytis ir lietuviai. Viena „Facebook“ vartotoja paskelbė vaizdo medžiagą ir papasakojo sekėjams kontekstą.

Facebook.com
Facebook.com

„Migrantai Vokietijoje nusprendė pažaisti sniego gniūžtėmis su greitosios medicinos pagalbos darbuotoju, – paaiškino ji. – Deja, sniego po ranka nebuvo, todėl teko pasiimti sniego gniūžčių pakaitalus – AKMENIS ir kas pakliūva po ranka!“

Greta pridėjo ir savo samprotavimų.

„Ar man gaila vokiečių? Ne, negaila. Vokietija skyrė savo karinę techniką Artimųjų Rytų šalių bombardavimui, o dabar ji nuolat siunčia ginklus į Ukrainą žmonėms žudyti ir žudytis dėl svetimų pinigų, išparduotų žemiau ir Vakarų investicijų pelno.“

Dar daugiau dėmesio šis vaizdo įrašas sulaukė „Twitter“, kur peržiūrėtas jau beveik 18 tūkst. kartų.

Aprašyme teigiama, kad filmuota Naujųjų metų išvakarėse Berlyne, Naujojo Kelno rajone. Taip pat nurodyta: „Jei importuosite Kolkatą, nepadėsite Kolkatai, o tapsite Kolkata.“

Taip pat kreipiamasi į Vokietijos vidaus reikalų ministrę Nancy Faeser, teigiant, kad būtent ji už tai atsakinga.

Kolkata yra miestas Indijos šiaurės rytuose, Vakarų Bengalijos valstijos sostinė. Šiuo atveju jos pavadinimas naudojamas indų kilmės migrantų grupei apibrėžti.

Per šventę – neramumai

Naujųjų metų naktį keliuose Vokietijos miestuose (taip pat ir Berlyne) buvo užpulti policijos pareigūnai, ugniagesiai ir paramedikai. Berlyno policijos duomenimis, dėl to iškeltos 355 baudžiamosios ir administracinės bylos. Pranešta apie 38 skirtingus incidentus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai Berlyne, Vokietijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujieji metai Berlyne, Vokietijoje

Ruošiantis Naujųjų šventei, Berlyne buvo papildomai pasitelkta apie 1,3 tūkst. policijos pareigūnų. Tačiau, siekiant visiškai suvaldyti situaciją, jų neužteko.

Daugiau nei 100 asmenų buvo sulaikyti už sukeltus padegimus, panaudotus sprogmenis, viešosios tvarkos pažeidimus ir teisėsaugos pareigūnų užpuolimą.

Sostinėje buvo sužeisti aštuoniolika policijos pareigūnų, penkiolikai ugniagesių ir paramedikų prireikė medicinos pagalbos.

Vieno incidento metu Berlyne apie 200 kaukėtų asmenų užpuolė ugniagesius, bandžiusius užgesinti degančius šiukšlių konteinerius.

Nors nebuvo jokių įrodymų, kad šie užpuolimai buvo politiškai motyvuoti, Vokietijos valdžios institucijos pabrėžė didėjančią smurtinio ekstremizmo grėsmę ir įspėjo apie grėsmę demokratinei šalies santvarkai.

Pradėti kaltinti atvykėliai

Interneto vartotojai greitai pradėjo dalytis nuotraukomis ir vaizdo įrašais iš Naujųjų metų nakties (čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia).

Besidalinantieji vaizdais dėl išpuolių iškart pradėjo kaltinti migrantus. Tai paskatino ir faktas, kad dauguma suimtųjų buvo ne tik iš Vokietijos, bet ir Afganistano arba Sirijos kilę asmenys.

Prie daugumos vaizdo įrašų, paskelbtų internete, pylėsi įvairiausi įžeidimai ir kaltinimai, adresuoti migrantų bendruomenėms.

Vienas vartotojas pasidalijo įrašu, kuriame matomos degančios mašinos, ir pakomentavo: „Kada pagaliau pripažinsime sau, kad turime didžiulę problemą dėl jaunų vyrų migrantų, kilusių iš archajiškų visuomenių, kurie nenori integruotis. Tylėti apie šią problemą reiškia toliau ją skatinti.“

Kitas vartotojas pasidalijo vaizdais iš nusiaubto Naujojo Kelno rajono ir retoriškai klausė: „Ar Berlynas vis dar turi ką nors iš normalaus Vokietijos miesto? Rinkimų nesėkmė, „Antifa“ riaušės, o dabar dar vienas Naujųjų metų vakaras. Galbūt išsirinksite protingą vyriausybę, kaip ir mes visi.“

Didelė dalis komentarų po šiais įrašais taip pat kritikuoja ir kaltina migrantus dėl vykusių incidentų.

Vaizdo įrašas meluoja

Nors Naujųjų metų naktis Berlyne neapsiėjo be smurto, kai kurie jį esą liudijantys vaizdo įrašai buvo nufilmuoti visai kitomis aplinkybėmis. Lietuvės pasidalintas vaizdo įrašas buvo vienas iš jų.

Nors jame sunku įžiūrėti, kokios tautybės galėtų būti užpuolikai, o dėl garso kokybės nėra aišku, kokia kalba jie kalba, interneto vartotojai suskubo dėl įvykių kaltinti migrantus.

„Twitter“ pasidalyto įrašo autorius greitai sulaukė kito vartotojo atsako. Šis pasidalijo nuoroda į kitą įrašą ir pridėjo: „Tai atsitiko Honkonge 2019 m. lapkritį.“

Twitter.com
Twitter.com

Šiame komentare matomas tas pats vaizdo įrašas, kuris esą buvo nufilmuotas Berlyne, bet galima pamatyti, kad jis buvo įkeltas 2019 m. lapkričio 18 d., o aprašyme nurodyta, kad įvykis nufilmuotas Honkonge vykusio protesto metu.

Youtube.com
Youtube.com

Tą pačią vaizdo medžiagą galima rasti ir „YouTube“, kur jis buvo įkeltas kanale „Hong Kong Free Press“.

Klaidinantis pasirodė ir kitas vaizdo įrašas, „Twitter“ sulaukęs beveik 90 tūkst. peržiūrų. Jame užfiksuoti iš pistoletų (neaišku, ar tikrų) šaudantys vyrai, o jo apraše angliškai teigiama: „Naujųjų metų išvakarėse Berlyne šventinius fejerverkus papildė migrantai, gatvėje šaudantys iš pistoletų.“

Šį įrašą galima rasti lenkiškame puslapyje su prierašu „Taip atrodė Naujųjų metų išvakarės Berlyno gatvėse“, tačiau jis buvo įkeltas 2020 m. sausio 6 d.

demotywatory.pl
demotywatory.pl

Nors iš to akivaizdu, kad incidentas nebuvo nufilmuotas per pastarąją Naujųjų metų šventę, vis dar neaišku, kur tiksliai jis įvyko.

Prancūzijos valstybinio tarptautinio naujienų tinklo „France 24“ žurnalistė nusprendė atidžiau pasidomėti, kur buvo nufilmuoti šie įvykiai.

Youtube.com
Youtube.com

Atrinkusi vietą identifikuoti padedančius objektus, ji palygino jų išsidėstymą su „Google Street View“ esančiais vaizdais ir rado, kad bent dalis jų iš tiesų buvo nufilmuoti Berlyne.

Žinoma, kur buvo užfiksuoti incidentai ir kad šie įvykiai nevyko pastarąją Naujųjų naktį. Tačiau negalime tiksliai sužinoti, kada šis įrašas nufilmuotas ir kokiomis aplinkybėmis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius