Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aštrus kandidato į premjerus pareiškimas: Slovakija atšauks karinę pagalbą Ukrainai

Slovakija nutrauks savo karinę ir politinę paramą Ukrainai, jei naujuoju ministru pirmininku taps buvęs vyriausybės vadovas, populistinis politikas Robertas Fico, pranešė naujienų agentūra „Associated Press“.
Slovakijos populistinis politikas Robertas Fico
Slovakijos populistinis politikas Robertas Fico / „Reuters“/„Scanpix“

Šiuo metu jis laikomas pagrindiniu pretendentu į šį postą po pirmalaikių parlamento rinkimų, kurie Slovakijoje turėtų įvykti rugsėjo 30 d., ir yra partijos „Smer“, kuriai prognozuojama pergalė rinkimuose, lyderis.

„Jei „Smer“ taps vyriausybės dalimi, mes nebesiųsime ginklų ir šaudmenų į Ukrainą“, – naujienų agentūrai sakė R.Fico.

Anot jo, karo eiga yra nuspėjama, todėl jokia karinė pagalba Ukrainai nepadės: beprasmiška manyti, kad Rusija atsisakys teritorijų, kurias jau yra užėmusi Ukrainoje.

„Naivu manyti, kad Rusija paliks Krymą“, – pridūrė jis.

Politikas aiškino, jog Ukraina turėtų sudaryti kompromisinį „taikos susitarimą“ su Rusija. R.Fico pasiūlė pasinaudoti JAV ir ES įtaka, kad padėtų Maskvai ir Kyjivui kuo greičiau pasiekti susitarimą.

Jis taip pat ne kartą viešai citavo Rusijos propagandos pareiškimus, kad Rusija jau 8 metus Donbase kovoja su „Ukrainos naciais“.

Pastarąjį teiginį R.Fico išsakė rinkėjams per Topolčanuose vykusią rinkimų kampanijos kalbą.

„Karas Ukrainoje prasidėjo ne vakar ar pernai. Jis prasidėjo 2014 m., kai Ukrainos naciai ir fašistai pradėjo žudyti Rusijos piliečius Donbase ir Luhanske“, – dėstė kandidatas į šalies premjero postą.

R.Fico, vadovavęs Slovakijai 2006–2010 m. ir 2012–2018 m., yra pagrindinis pretendentas užimti ministro pirmininko postą po rugsėjo 30 d. rinkimų. Jis ir jo kairiųjų partija „Smer“ vykdė aiškią prorusišką ir antiamerikietišką kampaniją.

Rugsėjo 15 d. Europos Komisija atšaukė savo sprendimą blokuoti Ukrainos grūdų eksportą į Lenkiją, Bulgariją, Rumuniją, Vengriją ir Slovakiją. Tokiomis aplinkybėmis Slovakijos vyriausybė padarė antiukrainietiškų pareiškimų, kad to negalima leisti, atsižvelgiant į ūkininkų, kurie negali konkuruoti su „pigiais“ Ukrainos grūdais, interesus. Panašios retorikos laikėsi ir Vengrija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius