Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos žvalgyba įvardijo tris Ukrainos atakų Rusijos teritorijai tikslus

Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas leidiniui „The Economist“ duotame interviu įvardijo tris Ukrainos atakų Rusijos teritorijai tikslus ir pažymėjo, kad Ukrainos gynybos pajėgoms gali pavykti nutraukti Rusijos sausumos koridorių su laikinai okupuotu Krymu iki žiemos pradžios.
Policijos pajėgos prie Raudonosios aikštės Maskvoje
Policijos pajėgos prie Raudonosios aikštės Maskvoje / „AP“/„Scanpix“

Jis pažymėjo, kad „apimti nevilties“ rusai per anksti dislokavo savo rezervus.

Pasak K.Budanovo, Ukraina galimai jau dislokavo ribotą savo rezervinių pajėgų skaičių toje kryptyje, tačiau Rusija dabar, atrodo, yra „beviltiškai nusiteikusi“ ir dislokavo nepakankamus rezervus, kurių neplanavo dislokuoti iki spalio pabaigos.

„Priešingai nei deklaruoja Rusijos Federacija, ji neturi absoliučiai jokio strateginio rezervo“, – pabrėžė Gynybos žvalgybos vadovas.

Jis patikslino, kad 25-oji Rusijos jungtinė ginkluotųjų pajėgų armija, kuri dabar per anksti dislokuota rytiniame fronte aplink Lymaną ir Kupjanską, turi tik 80 proc. reikiamo personalo ir 55 proc. įrangos.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas

Gali tikėtis atsako

Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas įvardijo tris pagrindinius bepiločių orlaivių atakų Rusijoje tikslus, nurodydamas, kad reikia pašalinti šalį agresorę iš jos „komforto zonos“.

Anot jo, vienas iš tikslų – išsekinti Rusijos oro gynybos sistemą, antrasis – išvesti iš rikiuotės karines transporto priemones ir bombonešius, trečiasis – pakenkti kariniams gamybos objektams, pavyzdžiui, neseniai buvo smogta raketinio kuro gamyklai Tverės srityje.

„Norime išvesti juos (rusus – red.) iš jų komforto zonos“, – pabrėžė K.Budanovas.

Pareigūnas pažymėjo, kad antrinis dronų smūgių tikslas yra psichologinis – pasėti nerimą tarp gyventojų ir sutrikdyti normalius ekonominius procesus Rusijoje. Pavyzdžiui, didžiųjų Sankt Peterburgo ir Maskvos oro uostų uždarymas tapo beveik kasdieniu reiškiniu.

Ukrainos gynybos žvalgybos vadas įsitikinęs, kad „dronai neabejotinai palengvins mūsų teritorijų išlaisvinimo operacijas“. „Dronai neturi baimės. Jų negaila“, – sakė jis.

K.Budanovas atskleidė, kad Ukraina rengia specialią atgrasymo ir atsakomąją kampaniją, skirtą galimiems rusų išpuoliams atremti prieš energetikos objektus rudenį ir žiemą.

„Tegul jie pradeda. Jie taip pat sulauks atsako“, – pabrėžė Gynybos žvalgybos vadovas.

Jis taip pat atmetė prielaidas, kad dėl padidėjusių Ukrainos smogiamųjų pajėgumų gali prasidėti karo eskalacija. Pasak K.Budanovo, gynybos pajėgų smūgiai rusams nepažeidžia karo taisyklių.

Analitikai ir ekspertai mano, kad šią žiemą Rusijos pajėgos negalės palikti ukrainiečių be elektros energijos. Tačiau kariškiai įspėjo, kad rusai gali ruoštis išpuoliams, įskaitant „Shahed“ dronų panaudojimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Kyryla Budanovas
„Scanpix“/AP nuotr./Kyryla Budanovas

Prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau sakė, kad visos atitinkamos tarnybos jau ruošiasi žiemai, o Ministrų kabinetas ir regionai gavo pasirengimo terminus.

Ukrainiečių bendrovė „Ukrenerho“ įsitikinusi, kad Ukrainai žiemą pakaks elektros energijos, tačiau masinis Rusijos apšaudymas gali pakeisti situaciją. Todėl energetikos sektorius svarsto blogiausią žiemos scenarijų.

Savo ruožtu Energetikos ministerija teigė, kad kol kas neplanuojama jokių elektros energijos tiekimo sutrikimų ar nutraukimų, tačiau pagrindinis iššūkis išlieka – pasikartojančios Rusijos atakos prieš Ukrainos energetikos sistemą.

Dar yra laiko

K.Budanovo nuomone, lėtas kontrpuolimo tempas prieš įsitvirtinusį ir gerai pasiruošusį priešą yra tiesiog realybės atspindys. Jis nesupranta tų, kurie prognozavo neišvengiamą Rusijos linijų žlugimą.

„Kontrpuolimas tęsiasi. Ukraina dar turi laiko. Iki šaltojo sezono pradžios dar liko daugiau nei mėnuo. Ir tai yra faktas“, – sakė vyriausiasis žvalgybos pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas