Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atleistas Rusijos pajėgoms Lymane vadovavęs generolas: to reikalavo R.Kadyrovas

Generolas pulkininkas Aleksandras Lapinas, vadovavęs Rusijos pajėgų Centro grupei kare Ukrainoje, buvo atleistas iš pareigų, pranešė nepriklausomas dienraštis „Moscow Times“, remdamasis šaltiniu Gynybos ministerijoje.
Aleksandras Lapinas, Ramzanas Kadyrovas
Aleksandras Lapinas, Ramzanas Kadyrovas / „Scanpix“/„Reuters“/ruwikipedia.org nuotr.

Pranešama, kad išvakarėse A.Lapino atleidimo iš pareigų pareikalavo Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas. Jam pritarė ir Jevgenijus Prigožinas, „Wagner PMC“ įkūrėjas. R.Kadyrovas kritikavo generolą pulkininką dėl Lymano „pasidavimo“ ir neseniai įvykusio gynybos proveržio pasiskelbusios Donecko liaudies respublikos šiaurėje.

Pastarasis atvejis buvo susijęs su Ternų, Torskės ir Jampolivkos kaimais. Pasak čečėnų lyderio, būtent A.Lapinas buvo atsakingas už šią teritoriją, tačiau penki šarvuočiai ir 50 ukrainiečių kareivių į ją įvažiavo be jokios kovos. Ten pasiųstos kariuomenės dalys esą „apie visą dieną negalėjo rasti generolo vyrų“, kurie vėliau buvo rasti Rubižnės ir Kreminos apylinkėse – demoralizuoti, „be ryšių, maisto ir amunicijos“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas

R.Kadyrovas taip pat sakė, kad nėra galimybės susisiekti su A.Lapinu ir aptarti šią nesėkmę, nes „niekas nežino“, kur jis yra. Čečėnijos lyderis priminė generolui apie Lymano netektį ir stebėjosi, kaip jis gavo žvaigždutę už Lysyčansko, „kuriame net nebuvo buvęs“, užėmimą. Jis užsiminė, kad vadas buvo „dangstomas“ Generaliniame štabe.

Anksčiau R.Kadyrovas A.Lapiną pavadino „vidutinybe“ ir teigė, kad jis nesugebėjo aprūpinti kariuomenės reikiama įranga mūšyje dėl Lymano, o pats buvo „pasislėpęs“ Luhanske. Jis ragino generolą „pažeminti“ iki eilinio, „atimti iš jo apdovanojimus ir išsiųsti į fronto liniją, kad krauju nuplautų savo gėdą“.

58 metų A.Lapinas nuo 2017 m. vadovauja Centrinei karinei apygardai. Prieš tai jis vadovavo Rusijos grupuotės štabui Sirijoje. Vienas pažįstamas generolą apibūdino kaip „nepretenzingą ir efektyvų“ žmogų, kuris „ne tik vykdo įsakymus, bet ir mėgsta tai daryti“. Yra žinoma, kad kurį laiką A.Lapinas buvo pavaldus Sergejui Surovikinui, kuris dabar vadovauja Rusijos kariuomenei kare Ukrainoje. Šių metų birželio 25 d. Gynybos ministerija patvirtino, kad A.Lapinas buvo Centro grupuotės vadas.

Dar prieš kelias dienas pranešta, kad A.Lapinas asmeniškai pagrasino ginklu vieno iš mobilizuotų dalinių vadui, kuris be įsakymo pasitraukė nuo fronto linijos. Apie tai pareiškime pranešė mobilizuotas vyras iš Maskvos, skelbia telegram kanalas „Sota“. Kanalas nenurodo vyro vardo ir pavardės, tačiau teigia, kad žino jo vardą ir pavardę, taip pat gavo jo skundo ir gauto šaukimo į teismą kopiją.

Vienas pirmųjų generolo paminėjimų žiniasklaidoje po Rusijos invazijos į Ukrainą buvo Gynybos ministerijos televizijos kanalo „Zvezda“ reportažas apie tai, kaip jis „pačioje fronto linijoje“ apdovanojo kariškius, „parodžiusius drąsą ir didvyriškumą“ Černihivo srityje. Kaip išsiaiškino BBC Rusijos tarnyba, tarp apdovanotųjų buvo ir A.Lapino sūnus Denisas. Praėjus kelioms dienoms po šio vaizdo įrašo pasirodymo, Rusija paskelbė išvedanti karius iš Kyjivo ir Černihivo krypčių.

Liepos 4 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas suteikė A.Lapinui Rusijos didvyrio vardą už dalyvavimą užimant Luhansko sritį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius