Sportas gyvai

Generolas A.Lapinas iš fronto linijos pasitraukusių mobilizuotų karių vadui grasino pistoletu

Rusijos karių grupės „Centras“ Ukrainoje vadas generolas pulkininkas Aleksandras Lapinas asmeniškai pagrasino ginklu vieno iš mobilizuotų dalinių vadui, kuris be įsakymo pasitraukė nuo fronto linijos. Apie tai pareiškime pranešė mobilizuotas vyras iš Maskvos, skelbia telegram kanalas „Sota“. Kanalas nenurodo vyro vardo ir pavardės, tačiau teigia, kad žino jo vardą ir pavardę, taip pat gavo jo skundo ir gauto šaukimo į teismą kopiją.
generolas Aleksandras Lapinas
Generolas Aleksandras Lapinas / Nuotr. iš ruwikipedia.org

Maskvos gyventojas buvo mobilizuotas rugsėjo 22 d., o spalio 7 d. jau buvo Ukrainoje. Pasak „Sota“, jis gavo surūdijusį automatą ir nebuvo apmokytas, „išskyrus vieną šaudymo pratybų dieną“. Jis ir jo bendražygiai buvo išsiųsti į Svatovės miestą aneksuotoje Luhansko srityje. Jie buvo apšaudomi mažiausiai pusantros paros, žuvo mažiausiai 10 žmonių. Maskvietis ir jo bendražygiai nusprendė pasitraukti į Svatovo miestą, kad gautų naujus įsakymus.

„Kadangi nebuvo nei karininkų, nei vadų, užsibrėžėme užduotį surasti štabą ir pasiteirauti apie tolesnius veiksmus. Mums stovint degalinėje, atvyko generolas pulkininkas Lapinas su savo asmens sargybiniu. Sužinojęs situaciją apie atsitraukimą, generolas pulkininkas Lapinas pridėjo ginklą prie penktosios kuopos vado leitenanto V. galvos, reikalaudamas grįžti atgal, ir iš jo lūpų pasipylė įžeidinėjimai mūsų atžvilgiu (išdavikai, dezertyrai ir daug keiksmažodžių)“, – „Sota“ cituoja maskviečio skundą.

Vėliau A.Lapinas išvyko, o su mobilizuotaisiais bendravo pulkininkas Rumiancevas. Mobilizuotieji paprašė jo maisto ir vandens, į ką jis tariamai atsakė: „Tokiems niekšams kaip jūs negalima nei valgyti, nei gerti, nei miegoti.“ Jis išsiuntė mobilizuotus vyrus nakvoti į mišką, o ryte atvykęs (pasak apeliacinio skundo, girtas) vėl ėmė „įžeidžiamai kalbėti ir žeminti“. Po pietų jis atvežė mobilizuotiems vyrams maisto ir vandens. Vėliau tą pačią dieną jie buvo nugabenti „prie Rusijos sienos netoli Belgorodo“.

„Sota“ teigimu, vyras dabar yra Belgorodo srities dalinyje, jis ir jo kolegos kariai yra spaudžiami grįžti į frontą. Jo žmona pateikė skundą karinei prokuratūrai ir ombudsmenui. Moteris viena augina du mažamečius vaikus ir tikisi, kad vyras grįš.

A.Lapinas, kurį apskundė mobilizuotas vyras, yra Rusijos Centrinės karinės apygardos ir „Centro“ kariuomenės grupuotės, užėmusios Luhansko sritį, vadas.

2022 m. pavasarį jis atkreipė žiniasklaidos dėmesį apdovanodamas savo sūnų už Černihivo srities „išlaisvinimą“ tą pačią dieną, kai Rusija paskelbė apie pasitraukimą iš šios srities.

Vasarą prezidentas Vladimiras Putinas suteikė A.Lapinui Rusijos didvyrio vardą. Pasak Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo, generolas buvo apdovanotas už Lysyčansko užėmimą, nors, kaip teigė R.Kadyrovas, „de facto jo ten net nebuvo“.

R.Kadyrovas aštriai kritikavo A.Lapiną spalio pradžioje, kai Rusijos kariuomenė gėdingai pasitraukė iš Lymano miesto Donecko srities šiaurėje, netoli sienos su Charkivo ir Luhansko sritimis. Čečėnijos lyderis pavadino generolą „nevykėliu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius