Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 27 /09:04

B.Netanyahu laimėjo Izraelio valdančiosios partijos lyderio pirminius rinkimus

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu penktadienį paskelbė pergalę pirminiuose savo dešiniojo sparno partijos „Likud“ lyderio rinkimuose, taip užsitikrindamas teisę vesti ją į kovą vyksiančius visuotinius rinkimus.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ilgiausiai dirbantis Izraelio premjeras, sulaukęs kaltinimų dėl korupcijos, ves savo partiją jau į trečius parlamento rinkimus per pastaruosius 12 mėnesių.

B.Netanyahu pergalė pirminiuose „Likud“ lyderio rinkimuose prieš Gideoną Saarą buvo tikėtina, bet didelė surinktų balsų persvara sustiprino jo pozicijas partijoje.

„Likud“ ankstyvosiomis penktadienio valandomis paskelbė, kad B.Netanyahu užsitikrino 72,5 proc. balsų, o G. Saaras – 27,5 procento.

„Didžiulis laimėjimas! Ačiū „Likud“ nariams už jų pasitikėjimą, paramą ir meilę“, – B.Netanyahu parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

„Su Dievo ir jūsų pagalba nuvesiu „Likud“ į didžiulę pergalę artėjančiuose rinkimuose, o tada mes ir toliau vesime Izraelio valstybę precedento neturinčių pasiekimų link“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį savo balsus pirminiuose rinkimuose visame Izraelyje atidavė apie 57 tūkst. partijos narių – kiek mažiau nei 50 proc. tokią teisę turinčių partiečių.

Eksministras G.Saaras, laikomas dar dešinesnių pažiūrų politiku, kampanijos metu tvirtino, kad B.Netanyahu nebeturi galimybių laimėti rinkimus po aklaviete pasibaigusių dvejų rinkimų balandį ir rugsėjį.

„Aš patenkintas savo sprendimu kandidatuoti. Nenorintieji rizikuoti dėl to, kuo tiki, niekada nelaimės“, – parašė jis tviteryje.

„Aš ir kolegos per kampaniją palaikysime B.Netanyahu dėl „Likud“ sėkmės“, – pridūrė G.Saaras.

Apie savo ketinimus mesti iššūkį premjerui kovoje dėl partijos pirmininko posto G.Saaras paskelbė praėjusį mėnesį, kai Izraelio generalinis prokuroras pareiškė B. Netanyahu kaltinimus dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir kyšininkavimo.

70-metis B.Netanyahu tvirtina esąs nekaltas ir kaltina prokurorus bei žiniasklaidą vykdant prieš jį raganų medžioklę.

Sociologas Stephanas Milleris, stebėjęs daugelį rinkimų kampanijų Izraelyje, sakė, kad šįsyk B. Netanyahu skyrė kaip niekad daug laiko ir jėgų, kad įveiktų G.Saarą.

Premjeras daug keliavo po šalį, dalyvaudamas rinkimų kampanijos renginiuose, o ketvirtadienį jo „Facebook“ paskyroje buvo tiesiogiai transliuojama, kaip B.Netanyahu telefonu kalbasi su savo šalininkais.

Trečiadienį per mitingą pietiniame Aškelono mieste B.Netanyahu buvo skubiai palydėtas nuo scenos dėl iš Gazos Ruožo paleistos raketos.

„Ant kortos buvo pastatytas jo darbas, ir jis grūmėsi, kad jam pavyktų“, – sakė S.Milleris.

Neliečiamybės klausimas

Nuo 2009 metų, kai B.Netanyahu užsitikrino antrą kadenciją, buvo daug kartų prognozuota, kad jo laukia politinis nuopuolis. Tačiau premjeras paneigdavo tokias prognozes ir atremdavo visų savo potencialių varžovų iššūkius.

Jis turėtų likti premjero poste bent iki naujų rinkimų kovo 2 dieną.

„Likud“ ir centristų aljansas „Mėlyna ir balta“ tiek balandį, tiek rugsėjį vykusiuose rinkimuose surinko apylygiai balsų. Nė viena iš šių politinių jėgų nesugebėjo suformuoti naujos valdančiosios koalicijos.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad treti rinkimai vėl gali atvesti šalį į politinę aklavietę.

Dabar dėmesys tikriausiai vėl nukryps į B.Netanyahu teisines problemas.

Premjeras trijose atskirose bylose kaltinamas korupcija, pradedant brangių dovanų priėmimu ir baigiant siūlymais keisti galiojančių įstatymus mainais į palankų nušvietimą žiniasklaidoje.

Antradienį šalies Aukščiausiasis Teismas rengia posėdį, kuriame bus svarstoma, ar ministras pirmininkas, kuriam oficialiai pareikšti kaltinimai, gali formuoti vyriausybę.

Pagal dabar galiojančius įstatymus ministras pirmininkas gali būti priverstas atsistatydinti tik jį nuteisus ir išnagrinėjus visus apeliacinius skundus.

B.Netanyahu turi iki sausio 1-osios apsispręsti, ar sieks, kad parlamentas suteiktų jam teisinę neliečiamybę.

Jeruzalės hebrajų universiteto politikos mokslų profesorė Gayil Talshir sakė, kad pergalė „Likud“ lyderio rinkimuose turėtų įkvėpti B.Netanyahu dar aršiau kovoti su jam metamais kaltinimais.

„Jis tvirtins, kad jį pasirinko žmonės “, – sakė G.Talshir.

„Dabar B.Netanyahu tikslas bus neliečiamybė, o tam jam reikia 61 balso [120 vietų parlamente]", – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius