Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Netanyahu sako, jog metams užleistų premjero postą, kad išvengtų „kairiųjų vyriausybės“

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pirmadienį pareiškė, kad leistų savo buvusiam protežė Naftali Bennettui, su kuriuo jo santykiai dabar pašliję, pirma jo vadovauti koalicijai, kad būtų išvengta „kairiųjų vyriausybės“.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau dešiniųjų pažiūrų nacionalistas N.Bennettas, turintis svarbų balsą po aiškaus nugalėtojo neišaiškinusių kovo 23 dienos rinkimų, paskubėjo pareikšti, kad susitarimas su B.Netanyahu dar derinamas.

Po to, kai ketvirtuose per mažiau nei dvejus metus Izraelyje vykusiuose rinkimuose partija „Likud“ laimėjo daugiausiai vietų parlamente, B.Netanyahu buvo suteiktas mandatas suformuoti valdančiąją koaliciją.

Šio mandato terminas baigiasi vidurnaktį iš antradienio į trečiadienį.

Šie rinkimai dar labiau išryškino gilų Izraelio politinį susiskaldymą.

B.Neatanyahu formuojant koaliciją veikiausiai reikėtų pasiekti susitarimą su dešiniaisiais, įskaitant N.Bennettą bei žydų ultraortodoksų partijas, ir su konservatyvia arabų partija „Raam“.

Tačiau dabar B.Netanyahu, ilgiausiai premjero poste dirbantis Izraelio premjeras, kuriam pirmajam pareikšti kaltinimai vyriausybės vadovo poste, tapo labai skaldančia figūra. 71-erių politikas pažadėjo laikinai atsitraukti, jeigu tai padės dešiniesiems likti valdžioje.

„Siekiant išvengti kairiųjų vyriausybės, Naftali Bennettui pasakiau, kad norėčiau priimti jo prašymą dėl susitarimo rotuotis, pagal kurį jis pirmasis metus būtų ministras pirmininkas“, – pareiškė B.Netanayhu.

Turėdamas septynias vietas parlamente gavusios N.Bennetto partijos „Yamina“ paramą dešiniųjų blokas priartėtų prie 61 mandato daugumos, bet tai neužtikrintų jam stabilumo.

B.Netanyahu koalicijai taip pat reikės vienytis su nauju kraštutinių dešiniųjų aljansu „Religinis sionizmas“, tačiau ši partija atmetė galimybę dirbti vyriausybėje su „Raam“ dėl šios arabų partijos propalestinietiškos ideologijos.

Kreipdamasis į partijos „Yamina“ kolegas N.Bennettas sakė, kad jis „nesuprato“ B.Neanyahu pasiūlymo.

„Aš neprašiau Netanyahu, kad būčiau ministru pirmininku. Aš prašiau jį suformuoti vyriausybę, kurios, deja, jis negali [suformuoti]", – sakė N.Bennettas.

Multimilijonierius, buvęs technologijų verslininkas, patikino, kad ir toliau lieka ištikimas dešiniųjų ideologijai.

Tačiau jis pabrėžė, kad jo prioritetas yra išeiti iš precedento neturinčios politinės aklavietės Izraelyje ir išvengti penktų rinkimų per mažiau nei trejus metus.

„Labiausiai Izraelio valstybei dabar pakenktų dar vieni rinkimai“, – perspėjo N.Bennettas.

Jeigu B.Neanyahu per nustatytą terminą nepavyks suformuoti koalicinės vyriausybės, prezidentas Reuvenas Rivlinas gali šią užduotį perduoti opozicijos lyderiui Yairui Lapidui.

Y.Lapido centristinė partija „Yesh Atid“ kovo rinkimuose užėmė antrąją vietą.

Buvęs televizijos laidų vedėjas sako, kad yra pasirengęs leisti N.Bennettui pirmam stoti prie vyriausybės vairo pagal vyriausybių vadovų rotacijos principą, siekiant užbaigti 12 metų trunkantį B.Netanyahu valdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius