Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 28 /16:08

Baltieji rūmai: D.Trumpas ir V.Putinas susitiks liepos 16 dieną Helsinkyje

Baltieji rūmai paskelbė, kad JAV lyderis Donaldas Trumpas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiks liepos 16 dieną Suomijos sostinėje Helsinkyje. Būsimas susitikimas, regis, liudija, kad dvišaliai santykiai šyla, rašo „The Washington Post“.
Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas
Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas ir V.Putinas neslėpė norintys susitikti ir pabandyti nuslopinti įtampą dėl Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus ir Kremliaus agresijos Rytų Ukrainoje.

„Pagal pasiektą susitarimą, Helsinkyje liepos 16 dieną įvyks Rusijos Federacijos prezidento Vladimiro Putino ir Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Donaldo Trumpo susitikimas.

Per derybas ketinama aptarti Rusijos ir Amerikos santykių esamą padėtį ir tolesnės plėtros perspektyvas, taip pat aktualius tarptautinės darbotvarkės klausimus“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Susitikimo detales sudėliojo D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas, kuris šią savaitę viešėjo Maskvoje ir ten surengė krūvą susitikimų. Svečias bendravo ir su pačiu V.Putinu Kremliuje.

Suomija, kuri per Šaltąjį karą bent oficialiai laikėsi neutraliteto ir kuri nėra NATO narė, yra Rusijos kaimynė. Suomių prezidentas Sauli Niinisto palaiko pragmatiškus santykius su V.Putinu.

Pažymėtina, kad D.Trumpas su V.Putinu susitiks jau po itin svarbaus NATO viršūnių susitikimo, kuris įvyks liepos 11–12 dienomis Briuselyje. JAV sąjungininkai su nerimu laukia, kokių priekaištų jiems šįkart pažers D.Trumpas, tačiau gerai bent tai, kad su V.Putinu pastarasis susitiks jau po viešnagės Belgijoje.

Grįš ir į G-7?

Praeitų metų pradžioje į valdžią atėjęs D.Trumpas stengėsi pagerinti ryšius su V.Putinu, nors tarp Maskvos ir Vakarų tvyro didelė įtampa.

D.Trumpas šį mėnesį užsiminė, kad Rusijai turėtų būti leista vėl prisidėti prie Didžiojo septyneto (G-7). Maskva iš šių išsivysčiusios pramonės šalių klubo buvo pašalinta, kai atplėšė nuo Ukrainos Krymą.

Šis pasiūlymas nuskambėjo per G-7 viršūnių susitikimą Kanadoje, aptemdytą aštrių nesutarimų tarp D.Trumpo ir sąjungininkų.

Vėliausias trumpas V.Putino ir D.Trumpo susitikimas įvyko pernai lapkritį Vietname per Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimą.

Tačiau visavertis jų susitikimas buvo atidėliojamas, Jungtinėms Valstijoms tiriant numanomą D.Trumpo rinkimų kampanijos susimokymą su Rusija.

Prieš paskelbiant susitikimo su V.Putinu vietą ir laiką D.Trumpas pakartojo Rusijos pareiškimus, kad Maskva į Amerikos rinkimus nesikišo.

„Rusija tebesako, kad jie neturi nieko bendra su Kišimusi į mūsų Rinkimus!“ – sakoma jo „Twitter“ žinutėje.

Tokie jau ne pirmą sykį išsakomi D.Trumpo pareiškimai prieštarauja JAV žvalgybos bendruomenės ir beveik visų Kongreso demokratų bei respublikonų išvadoms, jog esama aiškių įrodymų, kad Maskva stengėsi pakreipti 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją respublikonų kandidato naudai.

D.Trumpas liepos 11–12 dienomis planuoja dalyvauti Briuselyje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime, o liepos 13-ąją vyks į Didžiąją Britaniją susitikti su premjere Theresa May ir karaliene Elizabeth II.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas sakė, kad šalies diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas per ateinančias dvi savaites tikriausiai susitiks su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo, siekiant aptarti lyderių susitikimo detales.

Rusijos naujienų agentūros citavo S.Riabkovo žodžius, kad Maskva jau yra pateikusi pasiūlymų dėl susitikimo darbotvarkės ir dabar laukia Vašingtono atsakymo.

NATO vadovas sveikina

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį pasveikino planus ateinantį mėnesį Helsinkyje surengti JAV ir Rusijos prezidentų susitikimą ir pareiškė, kad tai atitinka Aljanso politiką kalbėtis su Maskva ir tuo pačiu užtikrinti stiprią bloko gynybą.

„Sveikinu artėjantį prezidento Trumpo ir prezidento Putino susitikimą, nes tikiu dialogu. NATO pozicija Rusijos atžvilgiu yra mūsų vadinamas dviejų krypčių požiūris – tai gynyba ir dialogas“, – sakė J.Stoltenbergas, atvykęs į Briuselyje prasidedantį Europos Sąjungos viršūnių susitikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius