Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bankininkai prisijuokavo: gerbėjai jau laukia pinigų su Lionelio Messi veidu

Vienas geriausių visų laikų futbolininkų Lionelis Messi šiuo metu yra ir mylimiausias gimtojoje Argentinoje, bet jos Centrinis bankas kol kas nesiruošia jo veidu papuošti 1 000 pesų banknoto. Socialiniuose tinkluose ir įvairiuose tinklalapiuose pasirodę įrašai apie tokius planus gimė iš juokelio, nuskambėjusio per svarstymus banke, kaip pagerbti sportininką.
Lionelis Messi
Lionelis Messi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suspėjo ir nupiešti

„SVARBI NAUJIENA: Argentina svarsto spausdinti Leo Messi (veidą – red. past.) ant banknotų, – pranešė vienas „Facebook“ vartotojas iš Nigerijos – taip galima suprasti iš jo paskyroje nurodyto telefono numerio. – Jų finansų valdymo institucijos pareigūnai ieško būdo įamžinti tautos istorinį triumfą pasaulio čempionate.“

Panaši žinutė šiomis dienomis pasirodė ne viename įvairių šalių tinklalapyje. Pavyzdžiui, Ispanijos futbolui skirtas puslapis football-espana.net, remdamasis Meksikos verslo dienraščiu „El Financiero“, pranešė, kad Argentinos centrinis bankas (BCRA) svarsto galimybę buvusią „Barcelona“ žvaigždę įamžinti ant šalies valiutos.

Pastarojo straipsniu ir britų „The Daily Mail“, „The Sun“ tinklalapiai. Meksikiečių leidinys buvo cituojamas ir įvairiuose socialinių tinklų įrašuose, pavyzdžiui, šitame.

Dešimtys tūkstančių žmonių po šiais įrašais spaudė „patinka“, tūkstančiai jais dalijosi.

„El Cronista“ (Argentinos verslo laikraštis – red. past.) pateikė papildomos informacijos, kad L.Messi bus įamžintas ant šalies 1 000 pesų banknoto, – rašoma ispanų pranešime. – Nes šis skaičius prasideda „10“, kuris yra ikoninis L.Messi marškinėlių numeris „La Albiceleste“ (isp. mėlynai baltųjų) komandoje.“

Kitoje banknoto pusėje esą būtų pavaizduota likusi pasaulio čempionate dalyvavusios rinktinės sudėtis, kuri vyriausiojo trenerio Lionelio Scaloni garbei vadinama „La Scaloneta“.

Internete galima rasti ir būsimojo banknoto pavyzdžių, ant kurių matyti rimtai kažkur į tolį žvelgiančio L.Messi atvaizdas. Kitoje pusėje – neryški taurę į viršų keliančio kapitono ir visos komandos nuotrauka.

„Įvertino“ tik 5 eurais

Katare neseniai pasibaigusiame pasaulio futbolo čempionate Argentinos nacionalinė rinktinė finale įveikė Prancūziją.

Taip pat skaitykite: Herojai grįžo namo: vidury nakties Argentinos rinktinę pasitiko tūkstančiai

Tiesa, paskutinis žingsnis triumfo link nebuvo itin lengvas. Pagrindinis rungtynių laikas baigėsi lygiosiomis – 2:2. Po pratęsimo pasikeitė tik rezultatas, bet ne situacija: 3:3, todėl prireikė baudinių serijos, kurioje didesnė sėkmė lydėjo argentiniečius – 4:2.

Nugalėtojais jie tapo po 36 metų pertraukos, tad nenuostabu, kad namie buvo sutikti lyg didvyriai. Jau po pusfinalio Buenos Airės linksminosi, lyg jau būtų laimėję lemiamą kovą.

Taip pat skaitykite: Euforija – ne fotomontažas: Argentina pergalę prieš Kroatiją šventė kaip po finalo

Pagyrų nusipelnė ne vien nacionalinė komanda, bet ir jos kapitonas bei „Paris Saint-Germain“ komandos puolėjas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio čempionė Argentinos rinktinė grįžo namo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio čempionė Argentinos rinktinė grįžo namo

7 įvarčius (du – finale) pelnęs L.Messi buvo pripažintas geriausiu turnyro žaidėju, gavo čempionato „Auksinį kamuolį“ („Golden Ball“) ir tapo vieninteliu sportininku istorijoje, laimėjusiu jį antrą kartą.

Jam priklauso ir rekordiniai septyni Prancūzijos žurnalo „France Foolball“ teikiami „Auksinio kamuolio“ („Ballon d’Or“) apdovanojimai.

35-erių sportininkas, pažadėjęs kol kas neatsisveikinti su rinktine, iki šiol pelnė daugiausia (98) iš visų Lotynų Amerikos futbolininkų įvarčių tarptautinėse rungtynėse, yra sužaidęs daugiausia (26) pasaulio čempionato rungtynių. Tad nebūtų keista, jei L.Messi veidas pasirodytų ant argentinietiško peso banknoto.

Tikėtina, kad toks pinigas pradžiugintų ne vien šios šalies futbolo gerbėjus ir taptų aktyviai medžiojamu kolekcionierių. Tačiau ši L.Messi ir Argentinos komandos gerbėjų perdėm entuziastingai sutikta žinia nėra tiesa.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete žaibiškai paplito žinia, esą Argentina ruošiasi Lionelio Messi veidą perkelti ant vieno banknoto
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete žaibiškai paplito žinia, esą Argentina ruošiasi Lionelio Messi veidą perkelti ant vieno banknoto

Šiek tiek abejonių galėtų sukelti kupiūros vertė – 1 000 pesų dabartiniu kursu verti tik maždaug 5,35 euro. Matant euforiją dėl pergalės pasaulio čempionate, geriausią turnyro žaidėją tikriausiai reikėtų įvertinti „brangiau“.

Tačiau tai yra didžiausias šiuo metu naudojamas pesų banknotų nominalas, dar yra 20, 50, 100, 200 ir 500. Užpernai buvo pristatytas ir 5 000 nominalo banknotas, bet jo apyvartoje iki šiol nėra.

Ant dabar cirkuliuojančių banknotų nupiešti įvairūs gyvūnai (ant 1 000 pesų – Argentinos simboliu laikomas paukštis rusvasis krosnius), todėl sportininko veidas kiek sutrikdytų šią tradiciją.

Nenupiešė net Diego Maradonos

Minėtas Meksikos dienraštis „El Financiero“ iš tiesų paskelbė straipsnį apie galimą tokį L.Messi pagerbimą. Jis pasirodė gruodžio 19-ąją, kitą dieną po čempionato baigiamųjų rungtynių.

„Scanpix“ nuotr./Pasaulio čempionato finalas: Argentina – Prancūzija. L.Mess ir A.Di Maria
„Scanpix“ nuotr./Pasaulio čempionato finalas: Argentina – Prancūzija. L.Mess ir A.Di Maria

Rašinyje pasakojama, kad dar prieš finalą BCRA pareigūnai buvo susirinkę aptarti, kaip švęsti hipotetinį pasaulio futbolo čempionų titulą.

Vėliau kažkas iš susitikimo dalyvių žiniasklaidai papasakojo, kad juokais buvo pasiūlyta ir idėja 1 000 pesų banknotą papuošti futbolininko portretu. Mažai kas net iš tų, kurie minėjo, kad tai buvo humoras, akcentavo, kad siūlymas tebuvo pokštas.

Gerbėjus ir net žurnalistus greičiausiai suklaidino straipsnio pavadinimas – „Ar turėsime tūkstančio pesų kupiūrą su L.Messi veidu už Argentinos titulą?“

Šį retorinį ir iš esmės neklaidinantį, tik stipriai intriguojantį klausimą kai kurie priėmė kaip teiginį. Jis žaibiškai ėmė plisti socialiniuose tinkluose ir netruko virsti melagiena. Ji pasiekė net Nepalą, kur buvo paneigta vietos faktų tikrintojų.

Argentinos faktų tikrinimo tinklalapio „Chequeado“ žurnalistai kreipėsi į BCRA spaudos tarnybą, kur išgirdo, kad nėra jokių planų dėl 1 000 pesų kupiūros, skirtos L.Messi pagerbti.

Tą patį paskelbė ir tinklalapis „Bloomberg Linea“ – tokia galimybė esą net nenagrinėjama. Net jei tai būtų svarstoma, pirmiausia reikėtų valdžios institucijų palaiminimo, o šios turėtų gauti asmens leidimą.

Dėl to niekada nebuvo rimtai svarstoma galimybė atspausdinti banknotą su kito futbolininko – Diego Maradonos atvaizdu, nors tokių minčių būta.

Tiesa, pergalė 1978-ųjų pasaulio futbolo čempionate ant pinigų Argentinoje buvo įamžinta, bet tai buvo monetos. Beje, šioje šalyje ruošiamasi banknotus pakeisti naujais, ant kurių bus nupiešti nebe gyvūnai, o žmonės, bet ant 1 000 pesų kupiūros bus ne futbolininkas, o Argentinos išlaisvintoju vadinamas Jose de San Martinas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius