Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 01 21 /07:37

Baracko Obamos metinė kalba: parama Ukrainai, vidurinei klasei ir homoseksualams

JAV prezidentas Barackas Obama Kongrese pasakė šeštąją savo metinę kalbą, kurią apžvalgininkai giria kaip stiprią ir pergalingą. „Krizės šešėlis praėjo“, – joje pareiškė galingiausios pasaulio valstybės vadovas.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
VIDEO: Baracko Obamos metinė kalba

Daugiausia juoko ir aplodismentų Kongrese B.Obama sukėlė, kai kelioms sekundėms nukrypo nuo paruoštos kalbos. „Nebeturiu kampanijų, kuriose dalyvaučiau“, – pasakė B.Obama, kuriam ši prezidento kadencija – paskutinė. Respublikonams pradėjus ploti, B.Obama šyptelėjo ir atsikirto: „Žinau tai, nes laimėjau jas abi“.

VIDEO: B.Obama apie prezidento kampanijas

UŽSIENIO POLITIKA: didelės šalys negali engti mažesnių

B.Obama įspėjo Rusiją, kad JAV tvirtai remia Ukrainą – o izoliuota ir su žlungančia ekonomika Rusija yra įrodymas, kad JAV galia ir diplomatija veikia.

Ką gi, šiandien Amerika stovi stipri ir vieninga su savo sąjungininkais, o Rusija yra izoliuota, o iš jos ekonomikos likę skuteliai.

„Mes laikomės principo, kad didesnės šalys negali engti mažųjų – priešindamiesi Rusijos agresijai, palaikydami Ukrainos demokratiją ir drąsindami mūsų NATO sąjungininkes“, – kalbėjo JAV vadovas.

B.Obama priminė, kad praėjusiais metais kai kurie aiškino, esą Rusijos vadovo Vladimiro Putino vykdoma agresija yra meistriškas strategijos ir galios demonstravimas. „Ką gi, šiandien Amerika stovi stipri ir vieninga su savo sąjungininkais, o Rusija yra izoliuota, iš jos ekonomikos likę skutai“, – pabrėžė JAV prezidentas.

„Štai kaip Amerika vadovauja – ne gąsdindama, o su atkakliu ir nuolatiniu ryžtu“, – sakė B.Obama.

B.Obama taip pat gynė sprendimą pradėti karinę kampaniją Sirijoje ir Irake prieš „Islamo valstybę“ (IS) bei paragino imtis agresyvių priemonių kovoje su augančia kiberterorizmo problema.

„Irake ir Sirijoje amerikiečių vadovavimas – įskaitant ir mūsų karinę galią – stabdo IS žengimą į priekį, – sakė jis. – Vietoj to, kad būtumėme įvelti į dar vieną karą žemėje Artimuosiuose Rytuose, mes vadovaujame plačiai koalicijai, kuriai priklauso ir arabų valstybės, tam, kad sumažinti ir galiausiai sunaikinti šią teroristinę grupę.“

Primindamas galingą kiberataką prieš „Sony Pictures“, B.Obama sakė: „Nė viena valstybė, nė vienas programišius neturėtų galėti sužlugdyti mūsų tinklų, pavogti mūsų prekybos paslapčių ar pažeisti amerikiečių šeimų privatumą, ypač – mūsų vaikų. Mes darome viską, kad užtikrintume, jog mūsų valdžia integruotų žvalgybą kovoje su kiberpavojais – lygiai taip, kaip yra darome kovoje su terorizmu.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama

EKONOMIKA: apmokestinti turtuolius, palengvinti gyvenimą vidurinei klasei

JAV ekonomika atsigauna. Tai B.Obama pabrėžė savo kalboje, ir jis nėra neteisus. JAV vadovas priminė politikams ir visuomenei, ką jis jau yra pasiekęs – augantis naujų darbo vietų skaičius, fiskalinė reforma, revoliucija energetikos srityje.

„Kiekviename žingsnyje mums sakė, kad mūsų tikslai yra nevykę arba pernelyg ambicingi, kad mes sunaikinsime darbo vietas ir išsprogdinsime šalį deficitu. Tačiau kas įvyko – ekonomika augo sparčiausiai per daugiau nei dešimtmetį, mūsų deficitas sumažintas dviem trečdaliais, fondų birža padvigubėjo, sveikatos priežiūros infliacija yra žemiausiai per 50 metų“, – dėstė JAV vadovas.

Jeigu tikrai manote, kad galite dirbti pilnu etatu ir išlaikyti savo šeimą uždirbdami mažiau nei 15 tūkst. JAV dolerių per metus, eikite ir pabandykite.

Jis priminė jau ir kiek anksčiau išdėstytus savo siūlymus – dėl bendruomenės koledžų, išmokų dėl ligos, didesnės minimalios algos. „Visiems, kurie šiame Kongresas vis dar atsisako didinti minimalią algą, aš sakau – jeigu tikrai manote, kad galite dirbti visu etatu ir išlaikyti savo šeimą uždirbdami mažiau nei 15 tūkst. JAV dolerių per metus, eikite ir pabandykite“, – į kongresmenus kreipėsi B.Obama.

Bene svarbiausia ekonominė B.Obamos dalis – raginimas apmokestinti daugiausia uždirbančius ir užkaišioti mokesčių sistemos skyles.

„Tai yra vidurinės klasės ekonomika – idėja, kad ši šalis daro ką gali, kad visi turėtų vienodas sąlygas, visi turėtų vienos pareigas ir visi žaistų pagal tas pačias taisykles“, – kalbėjo JAV prezidentas.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama
„Scanpix“/AP nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama

LGBT: žengti dideli simboliniai žingsniai

Per savo kalbą B.Obama – kaip nė vienas kitas JAV prezidentas – tvirtai parėmė santuokos lygybę, pavadindamas ją pilietine teise. „Mačiau, kaip tos pačios lyties asmenų santuoka iš klausimo, kuris anksčiau mus skyrė, virto laisvės istorija visoje šalyje. Ši pilietinė teisė dabar galioja valstijose, kurias 7 iš 10 amerikiečių vadina namais“, – sakė JAV vadovas.

Pirmą kartą metinėje kalboje JAV prezidentas pavartojo žodžius „biseksualus“ ir „translytis“.

Tai parodo, kokį ilgą kelią nuėjo B.Obama. Per rinkimų kampaniją 2008 metais, jis pareiškė prieštaraujantis tos pačios lyties asmenų santuokai sakydamas, kad ji yra tarp vyro ir moters, ir kad jis neremia gėjų santuokos. Tačiau 2012 m. jis atskleidė remiantis tos pačios lyties asmenų teisę tuoktis. 

B.Obama savo kalboje taip pat žengė dar vieną didelį žingsnį – pirmą kartą metinėje kalboje JAV prezidentas pavartojo žodžius „biseksualus“ ir „translytis“.

„Todėl mes giname žodžio laisvę, giname politinius kalinius, smerkiame moterų, religinių mažumų, lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių persekiojimą. Mes tai darome ne vien tik dėl to, kad tai yra teisinga daryti, o dėl to, kad taip mes būsime saugesni“, – pareiškė jis. 

KLIMATO KAITA: negalima neigti įrodymų

14 iš 15 šilčiausių užfiksuotų metų buvo per pirmuosius 15 šio amžiaus metų

B.Obama taip pat kreipėsi į klimato kaitos neigėjus. „2014-ieji buvo šilčiausi užfiksuoti metai planetoje. Taip, vieneri metai nėra tendencija, tačiau tai yra – 14 iš 15 šilčiausių užfiksuotų metų buvo per pirmuosius 15 šio amžiaus metų“, – kalbėjo jis.

„Girdėjau, kad kai kurie mėgina menkinti šiuos įrodymus sakydami, kad jie nėra mokslininkai, kad jie neturi pakankamai informacijos veikti. Ką gi, aš irgi ne mokslininkas. Tačiau žinote ką – pažįstu daug tikrai puikių mokslininkų NASA, NOAA ir didžiuosiuose universitetuose. Geriausi pasaulio mokslininkai mums sako, kad mūsų veikla keičia klimatą, ir jeigu mes nesiimsime griežtų veiksmų, mes ir toliau matysime kylantį vandenynų lygį, ilgesnes, karštesnes karščio bangas, pavojingas sausras ir potvynius. Visa tai gali paskatinti didesnę migraciją, konfliktus ir badą visame pasaulyje“, – įspėjo B.Obama.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius