Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 10 /17:01

Berlynas kaltina Iraną provokacija po smūgių Izraelio pozicijoms

Vokietija ketvirtadienį apkaltino Iraną „provokacija“, kai buvo pranešta, kad iraniečių pajėgos Sirijoje paleido dešimtis raketų į Izraelio armijos pozicijas okupuotose Golano Aukštumose.
Izraelio kariai Golano Aukštumose
Izraelio kariai Golano Aukštumose/Asociatyvinė nuotr. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šios atakos yra rimta provokacija, mes griežtai ją smerkiame. Kaip visada, pabrėžiame, Izraelis turi savigynos teisę“, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai.

Tačiau ji pridūrė, jog „labai svarbu, kad nebūtų tolesnės eskalacijos“.

Tuo tikslu reikia rasti „tvarų politinį Sirijos konflikto sprendinį“, kad būtų nutrauktos Sirijos žmonių kančios ir užkirstas kelias tolesnei destabilizacijai visame regione, pažymėjo URM atstovė.

Izraelio armija ketvirtadienį pranešė, kad Irano pajėgos praėjusią naktį iš Sirijos teritorijos paleido maždaug 20 raketų į Izraelio kariuomenės pozicijas okupuotoje Golano Aukštumų dalyje.

Padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad iš Sirijos teritorijos į Izraelio okupuotą Golano Aukštumų dalį buvo paleistos dešimtys raketų, tačiau nepatvirtino Izraelio pranešimų, kad jas paleido iraniečių pajėgos.

JAV remia Izraelio teisę į savigyną

Vašingtonas ketvirtadienį pasmerkė Iraną, raketomis apšaudžiusį Izraelio pajėgas okupuotose Golano Aukštumose, ir išreiškė „tvirtą paramą“ Izraelio teisei į savigyną.

Izraelis apkaltino Iraną dėl tų atakų, o ketvirtadienį atkeršijo smūgiais Irano taikiniams Sirijoje.

„Jungtinės Valstijos smerkia Irano režimo provokacines raketų atakas iš Sirijos prieš Izraelio piliečius, ir tvirtai remiame Izraelio teisę į savigyną“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Ragina vengti eskalacijos

Didžioji Britanija ketvirtadienį paragino vengti „tolesnės eskalacijos“ Iranui apšaudžius raketomis Izraelio pajėgas, o šioms atsakius smūgiais prieš Irano taikinius Sirijoje.

„Svarbu vengti bet kokios tolesnės eskalacijos; tuo niekas nebūtų suinteresuotas“, – pranešime sakė britų užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas.

Jis „kuo griežčiausiai“ pasmerkė raketų paleidimą į Izraelį ir pridūrė, kad „tvirtai remiame Izraelio teisę gintis“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Borisas Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Borisas Johnsonas

B.Johnsonas paragino Irano režimą „susilaikyti nuo tolesnių veiksmų, kurie sukels tik padidėjusį nestabilumą regione“.

„Taip pat ir toliau raginame Rusiją pasinaudoti savo įtaka, kad paspaustų Sirijoje esančias (jėgas), kad jos nutrauktų destabilizuojančią veiklą ir stengtųsi pasiekti platesnį politinį sprendimą“, – pareiškė britų užsienio reikalų sekretorius.

Izraelio kariuomenė pranešė naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį sudavusi smūgių dešimtims Irano karinių objektų Sirijos teritorijoje po to, kai Iranas raketomis apšaudė Izraelio pajėgas.

Šis incidentas įvyko po kelias savaites augusios įtampos ir antradienį JAV prezidento Donaldui Trumpui paskelbus sprendimą pasitraukti iš 2015-ųjų Irano branduolinio susitarimo. Izraelis ilgą laiką propagavo tokį žingsnį.

Anksčiau šią savaitę B.Johnsonas lankėsi Vašingtone bandydamas įtikinti D.Trumpą nesitraukti iš šio susitarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius