-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Berlynas, Londonas ir Paryžius ragina Iraną „nutraukti branduolinį eskalavimą“

Vokietija, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija ketvirtadienį paragino Iraną „nutraukti branduolinį eskalavimą“ ir „skubiai sudaryti šiuo metu svarstomą susitarimą“, kad būtų atgaivinta 2015 metų branduolinė sutartis.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nuo kovo mėnesio svarstomas perspektyvus susitarimas“, – sakoma bendrame šalių pareiškime.

„Apgailestaujame, kad Iranas nepasinaudojo diplomatine galimybe sudaryti susitarimą. Raginame jį tai padaryti dabar“, – nurodoma pareiškime.

Pagal Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą 2015 metų sutartį Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Pernai balandį buvo pradėtos derybos dėl JCPOA atgaivinimo, siekiant, kad JAV atšauktų sankcijas, o Iranas vėl pradėtų laikytis visų įsipareigojimų. Tačiau kovą derybos įstrigo.

Anksčiau ketvirtadienį Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pareiškė, kad Iranas nuima 27 stebėjimo kameras, įtaisytas jo branduoliniuose objektuose. Agentūra įspėjo, kad šis žingsnis gali būti „mirtinas smūgis“ deryboms.

„Tokie veiksmai tik pablogina padėtį ir apsunkina mūsų pastangas pasiekti, kad JCPOA vėl būtų vykdomas“, – sakoma bendrame pareiškime.

„Raginame Iraną... nutraukti branduolinį eskalavimą ir skubiai sudaryti šiuo metu svarstomą susitarimą, kad būtų atgaivintas JCPOA, kol tai dar įmanoma“, – priduriama pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius