Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2016 05 12 /19:00

Brazilijos Senatas tarė žodį: prezidentei Dilmai Rousseff skelbiama apkalta

Brazilijos Senatas nubalsavo už laikiną prezidentės Dilmos Rousseff nušalinimą nuo pareigų ir apkaltos bylos atvėrimą. Įgaliojimus maždaug pusmečiui perima jos priešininku tapęs viceprezidentas Michelis Temeras, skelbia BBC.
Eduardo Camposo laidotuvėse Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff
Dilma Rousseff / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Rousseff kaltinama neteisėtai manipuliavusi vyriausybės sąskaitomis, kad nuslėptų biudžeto skyles rinkimų metais. Pati ji kaltinimus neigia ir kalba apie perversmą.

Senatorių nuomonė priešinga. Už prezidentės suspendavimą balsavo 55 Senato nariai, prieš – 22. Neeilinė Senato sesija tęsėsi daugiau nei 20 valandų ir baigėsi tik ryte.

Apkaltos bylos nagrinėjimas gali užsitęsti iki 180 dienų – šešių mėnesių. Tai reiškia, kad D.Rousseff nesveikins rugpjūčio 5 dieną prasidedančių olimpinių žaidynių Rio de Žaneire dalyvių.

D.Rousseff dar buvo griebusis šiaudo, kai kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą su prašymu sustabdyti apkaltos skelbimo procedūrą, tačiau nieko nepešė.

Prabilo apie grėsmę demokratijai

„Pavojus gresia balsavimui (rezultatams), suvereniai Brazilijos žmonių valiai ir konstitucijai“, – sakė kairiųjų lyderė, apkaltinta manipuliavimu vyriausybės sąskaitomis ir nušalinta nuo prezidentės pareigų, kurias ji ėjo mažiau negu dvejus metus po perrinkimo.

D.Rousseff paragino brazilus mobilizuotis prieš, anot jos, „perversmą“, kuriuo siekta nušalinti ją iš posto, senatoriams nubalsavus pradėti apkaltos jai bylą.

„Kviečiu visus brazilus, kurie yra prieš perversmą, nesvarbu kurią partiją jie palaiko, likti mobilizuotus, vieningus ir taikius“, – pažymėjo D.Rousseff savo kalboje prezidentūroje, kur ji pateikė pirmąją savo viešą reakciją į nušalinimą ir apkaltą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius