Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų kairiųjų vedlys J.Corbynas nenusileidžia: jis bendrautų su V.Putinu ir nepaisytų S.Skripalio apnuodijimo

Antradienį 23 rusų diplomatai, kuriuos Jungtinė Karalystė nurodė išsiunčianti iš šalies dėl buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo nervus paralyžiuojančiomis dujomis, jau paliko Rusijos ambasadą Londone. Tuo tarpu opozicinių leiboristų lyderis Jeremy Corbynas toliau kartoja, kad net po skandalo toliau lyg niekur nieko kalbėtųsi su Vladimiro Putino Kremliumi, rašo „The Guardian“.
Jeremy Corbynas
Jeremy Corbynas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Iš viso, įskaitant diplomatų artimuosius, Jungtinę Karalystę antradienį paliko per 80 Rusijos piliečių.

Ir nors šalies vyriausybė šiuo metu svarsto, ar paskelbti naujų sankcijų Rusijai, leiboristų vadovas J.Corbynas pasiūlė ministrų kabinetui palaukti įrodymų, kad Kremlius tikrai inicijavo išpuolį prieš S.Skripalį.

Be to, J.Corbynas, kuris nuo seno sulaukia kritikos dėl nenoro pyktis su Maskva, interviu BBC ir vėl nesugebėjo pasmerkti Kremliaus už išpuolį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Selsburyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Selsburyje

„Sakau tai, kad cheminis ginklas akivaizdžiai buvo pagamintas Rusijoje, – teigė Leiboristų partijos lyderis. – Manau, kad Rusija atsakinga, bet turime absoliučiai apibrėžtai atsakyti į klausimą: iš kur atkeliavo nervus paralyžiuojančios dujos?“

„Visi pirštai rodo į Rusijos pėdsakus šiame reikale. Medžiagos kūrimu užsiėmė Rusijos valstybė“, – pridūrė J.Corbynas.

J.Corbynas: „Paprašiau, kad rusams būtų perduotas mėginys. Jie galėtų kategoriškai pasakyti, kaip buvo iš tikrųjų.“

Ankstesni jo perspėjimai „neužbėgti įrodymams už akių“ sukėlė kritikos iš valdančiųjų konservatorių stovyklos bangą, sukruto ir dalis leiboristų Bendruomenių rūmų deputatų.

Nepaisydamas priekaištų, J.Corbynas kartoja, kad Londonas turėtų nusiųsti Maskvai „Novičiok“ klasės dujų pavyzdžių – esą Rusija padėtų nustatyti, iš kur atkeliavo medžiaga.

„Paprašiau, kad rusams būtų perduotas mėginys. Jie galėtų kategoriškai pasakyti, kaip buvo iš tikrųjų“, – pareiškė J.Corbynas.

Atsakydama į Jungtinės Karalystės sprendimą išsiųsti 23 rusų diplomatus, Rusija irgi išsiuntė tokį patį skaičių britų diplomatų. Be to, Maskvoje uždaryta Britų taryba.

Kitas leiboristas, šešėlinis iždo kancleris Johnas McDonnellas, kiek anksčiau teigė, kad ši opozicinė partija sutinka su premjerės Theresos May vertinimu, esą Rusija atsakinga už išpuolį. J.McDonnellas taip pat pavadino apnuodijimą „valstybine egzekucija“.

Vis dėlto pats J.Corbynas atkakliai laikosi nuomonės, kad Jungtinė Karalystė turi toliau palaikyti santykius su Rusija. Jis teigė, kad bendrautų su Rusijos prezidentu ką tik perrinktu V.Putinu, jei leiboristai ateitų į valdžią.

„Ar aš bendraučiau su Putinu? Žinoma. Ir aš klausčiau jo apie žmogaus teises Rusijoje, mesčiau jam dėl šių problemų iššūkį“, – tvirtino J.Corbynas.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas pastarosiomis dienomis ypač aršiai kritikuoja Rusiją, kuri esą bando „paslėpti tiesos adatą melų šieno kupetoje“.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Borisas Johnsonas Maskvoje
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Borisas Johnsonas Maskvoje

„Akivaizdus ginklo „rusiškumas“ turėjo tapti signalu visiems, kurie galbūt svarsto apie maištą vis daugiau represijų taikančioje Putino Rusijoje.

Žinia aiški: mes jus surasime, mes jus sumedžiosime ir mes jus nužudysime. Ir nors mes niekingai neigsime savo kaltę, pasaulis žinos, kad tai padarė Rusija“, – komentare „The Daily Telegraph“ rašė B.Johnsonas.

S.Skripalis ir jo dukra Julija vis dar stabilios, bet kritinės būklės. Tiesa, jau girdėti ekspertų pasisakymų, kad jie neišgyvens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius