Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 10 07 /19:11

Bulgarijoje sulaikyti du Lietuvos piliečiai, jie įtariami pramoniniu šnipinėjimu

Bulgarijoje sulaikyti trys asmenys, įtariami konfidencialių duomenų vagyste. Kaip skelbia TV kanalas BNT, suimtas 60-metis rusas ir du Lietuvos piliečiai.
„Arsenal“ karinė gamykla Bulgarijoje
„Arsenal“ karinė gamykla Bulgarijoje / „Facebook“ nuotr.

Policija pradėjo operaciją anksčiau šį mėnesį, iš centriniame Kazanleko mieste įsikūrusios gamyklos „Arsenal“ gavusi skundą dėl dingusios produkcijos ir dokumentų.

Dingusiuose dokumentuose buvo „informacijos, kuri yra itin jautri kompanijai ir domina konkurentus Bulgarijoje bei užsienyje“, nurodė ministerija.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos atstovai ketvirtadienio vakarą 15min teigė apie tai neturintys jokios informacijos – šiuo metu ją bandoma sužinoti per ambasadą.

Per tyrimą išsiaiškinta, kad trys užsieniečiai, tame fabrike dirbę inovatyvių technologijų srityje, po nemokamų atostogų rugsėjo 17 dieną negrįžo į darbą.

Jie buvo išvykę į užsienį, tačiau grįžo į Bulgariją ir spalio 2-ąją lankėsi Kazanleke. Kitą dieną „Arsenal“ paskelbė, kad pasigedo dokumentų, nurodė VRM.

Du vyrai – 24-erių lietuvis ir 60-metis rusas – bei 59-erių lietuvė galiausiai buvo sulaikyti, kai bandė palikti Bulgariją per šalies pietvakariuose, pasienyje su Graikija, įsikūrusį Kulatos pasienio kontrolės punktą.

Jų automobiliuose policija aptiko dokumentų ir daiktų, kurie, pareigūnų manymu, gali būti susiję su tyrimu. Tie asmenys ketvirtadienį buvo atvežti į apklausą Kazanleke.

„Arsenal“ yra seniausia ir didžiausia Bulgarijos ginklų bei šaudmenų gamykla. Šaltojo karo metais ji buvo vienintelė licencijuota rusiškų Kalašnikovo automatų gamintoja už Sovietų Sąjungos ribų.

Žlugus komunizmui tos licencijos tapo ginčo tarp Sofijos ir Maskvos, kuri ne kartą kaltino Bulgariją garsiojo AK-47 klastojimu, objektu.

„Arsenal“ buvo visiškai privatizuota 2011 metais ir vis dar gamina įvairius šautuvus, sunkiuosius ir lengvuosius kulkosvaidžius bei šaudmenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius