Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulgarijos prezidentu išrinktas generolas – prorusiškas, bet bulgarams tai ne problema

Kritikai baiminasi, kad prorusiško generolo Rumeno Radevo pergalė Bulgarijos prezidento rinkimuose gali lemti Sofijos suartėjimą su Maskva. Tačiau bulgarė žurnalistė Aleksandrina Ginkova 15min teigė, kad šalies rinkėjams rusai – toli gražu ne priešai.
Išrinktasis Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas
Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paaiškėjus, kad R.Radevas savo varžovę, vyriausybės remtą kandidatę Cecką Cačevą, tiesiog sutriuškino, Bulgarijoje taip pat atsistatydino centro dešiniųjų pažiūrų premjeras Boiko Borisovas.

„Rezultatai aiškiai rodo, kad valdančioji koalicija nebeturi daugumos, – dar sekmadienio vakarą pareiškė premjeras. – Atsiprašau mus palaikiusių. Manau, elgiuosi teisingai.“

Proeuropietiškiems bulgarams nerimą kelia tai, kad R.Radevas, ir taip laikytas prorusišku kandidatu, savo pergalės kalboje pakartojo palaikantis poziciją, esą ES sankcijos Kremliui turi būti atšauktos. Be to, jis gyrė išrinktąjį JAV prezidentą Donaldą Trumpą už pastangas „siekti glaudesnio dialogo“ su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu.

„Generolo Radevo pergalė reiškia Bulgarijoje besirutuliojantį prorusišką scenarijų – kad šalis palaikys Rusijos interesus Europos Sąjungoje ir NATO“, – AFP sakė politikos ekspertas Antonijus Galabovas.

Griežtas Maskvos kritikas Rosenas Plevnelijevas perspėjo, kad Rusija stengiasi „destabilizuoti Europą“.

Kandenciją baigiantis Rosenas Plevnelijevas laikėsi visiškai kitokios linijos. Šis griežtas Maskvos kritikas perspėjo, kad Rusija stengiasi „destabilizuoti Europą“.

Ar vertėtų susirūpinti dėl Sofijos nusisukimo nuo ES ir NATO? Galbūt.

V.Putinas pirmadienį iškart pasveikino R.Radevą, o Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas prabilo apie būsimus naujus projektus.

Bet A.Ginkova, kuri priklauso Balkanų tiriamosios žurnalistikos centrui, kalbėdama su 15min pastebėjo: „Manau, čia apie Rusiją kalbama laisviau nei Baltijos šalyse, nes bulgarai net komunistų laikais nelaikė rusų ar sovietų okupantais.“

Parėmė rinkėjai perbėgėliai

„Bulgarai balsavo ne už Radevą, o prieš Borisovą ir prieš valdančiųjų kandidatę. Banga dar labiau pakilo, kai Borisovas paskelbė atsistatysiantis iš premjero pareigų, jei Cačeva pralaimės. Radevas net dabar nėra gerai žinomas daugeliui bulgarų“, – 15min teigė A.Ginkova.

Negana to, rinkėjų apklausos parodė, kad antrajame prezidento rinkimų ture už R.Radevą balsavo net 41 proc. Reformistų bloko rinkėjų, o pastarieji už socialistus paprastai nebalsuoja.

A.Ginkovai netikėta pasirodė ir tai, kad R.Radevą – socialistų kandidatą – per rinkimus parėmė nacionalistinių pažiūrų rinkėjai ir etniniai turkai.

Bulgarijoje kalbėta, kad visuomenės pyktį kurstė ir tūkstančiai migrantų, šiuo metu įstrigusių šalyje. Čia jau kuris laikas veikia „migrantų medžiotojai“, kurie pasienyje su Turkija gaudo nelegalus. R.Radevas per rinkimų kampaniją daug kalbėjo apie migrantus.

„Ne, vis dėlto manau, kad visuomenė sukilo prieš Borisovą. Čia, Bulgarijoje, daugelis politikų vengia kalbėti apie migrantus, o kai kalba, pasisako prieš jų priėmimą ir integraciją.

„Scanpix“/AP nuotr./Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas
„Scanpix“/AP nuotr./Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas

Tiesą sakant, kampanija čia priminė situaciją Amerikoje – daugelis rinkėjų atidavė protesto balsą ir balsavo ne už, o prieš kandidatą ir jo aplinką“, – 15min tvirtino A.Ginkova.

Prorusiškumas Bulgarijoje kitoks

Tiesa, R.Radevo pažiūros įtartinai palankios Kremliui. A.Ginkova tai pripažįsta – antai liepą jis pasitraukė iš šalies karinių oro pajėgų vadovo pareigų, teigdamas, kad Bulgariją žemina faktas, jog NATO, o ne valstybės aviacija saugo oro erdvę.

„Be to, Radevas per kampaniją pareiškė, kad realybė tokia, jog virš Krymo plevėsuoja Rusijos vėliava. Tąkart jį įspėjo ir jo bendražygė Iliana Iotova, kuri pareiškė, kad už tokius žodžius sunku atleisti“, – pasakojo A.Ginkova.

Aleksandrina Ginkova: „Bulgarijoje Rusija nėra ir niekada nebuvo laikoma okupante. Atvirkščiai, bulgarai mano, kad rusai išvadavo juos nuo osmanų jungo.“

Netrūko ir kitų komentarų, kuriuos būtų galima laikyti prorusiškais. R.Radevas vadino save patriotu, bet aiškino, kad euforilas nelygu rusofobui ir kad Bulgarijai reiktų apsispręsti, kokios narystės ES ir NATO norima.

„Taip, tai skamba prorusiškai. Bet prorusiškumas Bulgarijoje nėra vertinamas taip blogai kaip Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse. Bulgarijoje Rusija nėra ir niekada nebuvo laikoma okupante. Atvirkščiai, bulgarai mano, kad rusai išvadavo juos nuo osmanų jungo. Tas laikotarpis išties traumavo šalį – labiau nei socializmo metai.

Negana to, po 27 metų, nors turime demokratiją, Bulgarija vis dar yra korumpuočiausia ir skurdžiausia ES narė. Visa tai lemia tam tikrą nostalgiją senajam režimui“, – 15min aiškino A.Ginkova.

Nuotaikos esą nelabai pasikeitė net po Krymo aneksijos: „Čia daug žmonių laiko Putiną didžiu lyderiu. Tvirtos rankos šalininkų Bulgarijoje yra labai nemažai. Vis dėlto tuo, kad naujasis prezidentas bus draugiškesnis Rusijai, galima abejoti.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Bulgarijoje prezidentas yra labai nepriklausoma figūra, todėl galima tikėtis visko. Reikia dar palaukti, galima tikėtis įvairių staigmenų.“

A.Ginkova vis dėlto priminė, kad R.Radevas, kuris nėra Bulgarijos socialistų partijos narys, pastarųjų kandidatu į prezidentu buvo paskirtas iškart po socialistų vadovybės kelionės į Maskvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius