Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusiam D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovui P.Manafortui pareikšta naujų kaltinimų

Buvusiam Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos vadovui Paului Manafortui ir jo buvusiam verslo partneriui Richardui Gatesui ketvirtadienį buvo pareikšti nauji kaltinimai dėl mokestinio ir bankinio sukčiavimo.
Paulas Manafortas
Paulas Manafortas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Tai padaryta numanomą Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimus tiriančiam specialiajam prokurorui Robertui Muelleriui didinat spaudimą buvusiems D.Trumpo patarėjams.

P.Manafortui ir R.Gatesui jau anksčiau buvo pareikšti kaltinimai dėl pinigų plovimo ir vengimo mokėti mokesčius.

Ketvirtadienį paskelbtame atskirame 32 punktų kaltinamajame akte jie kaltinami apgavę Vidaus mokesčių tarnybą ir melavę JAV bankams, kad gautų apie 20 mln. JAV dolerių paskolų.

P.Manaforto atstovas spaudai pareiškė, jog buvęs D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovas neabejoja būsiąs išteisintas.

Šie kaltinimai, kaip ir ankstesni, kuriuos R.Muelleris paskelbė praėjusių metų spalio 30 dieną, nesusiję su 2016 metų prezidento rinkimų kampanija.

Jie susiję su P.Manaforto ir R.Gateso veikla, kai jie nuo maždaug 2006-ųjų iki 2014 metų dirbo buvusiam prorusiškam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

R.Muellerio komanda tvirtina, kad P.Manafortas ir R.Gatesas per sąskaitas užsienio bankuose, kurių daugelis buvo atidarytos Kipre, išplovė 75 mln. JAV dolerių ir didelę dalį šių lėšų perkėlė į JAV, o kad išvengtų pajamų mokesčio, pinigus įformino kaip paskolas arba pirkimus.

„P.Manafortas ir R.Gatesas gavo dešimtis milijonų dolerių už darbą Ukrainoje. Nuo maždaug 2006-ųjų iki šio meto P.Manafortas ir R.Gatesas vykdė schemą, kad nuslėptų nuo JAV pareigūnų savo pajamas ir galėtų leisti tuos pinigus“, – rašoma kaltinamajame akte.

P.Manaforto atstovas spaudai pareiškė, jog buvęs D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovas neabejoja būsiąs išteisintas.

„Paulas Manafortas yra nekaltas dėl jam pareikštų naujų kaltinimų ir neabejoja, kad bus dėl visų kaltinimų išteisintas“, – rašoma atstovo spaudai išplatintame pareiškime.

P.Manafortas, daug metų dirbęs Vašingtono ir tarptautinės politikos konsultantu, 2016 metais nuo birželio iki rugpjūčio vadovavo D.Trumpo prezidento rinkimų kampanijai. R.Gatesas dirbo jo pavaduotoju.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Gatesas ir Paulas Manafortas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Gatesas ir Paulas Manafortas

R.Muellerio tyrimo pagrindinis uždavinys yra išsiaiškinti, ar D.Trumpo rinkimų komanda buvo susimokiusi su Rusija, kaltinama kišimusi į 2016-ųjų prezidento rinkimų kampaniją.

Jis taip pat tiria, ar D.Trumpas mėgino trukdyti jo tyrimui.

Tačiau R.Muelleriui yra suteikti platūs įgaliojimai, ir buvęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius pasinaudojo jais, kad pričiuptų P.Manafortą ir R.Gatesą už jų ankstesnę veiklą.

Kai kurie analitikai spėja, kad R Muelleris mėgins įtikinti P.Manafortą ir R.Gatesą duoti parodymus prieš kitus D.Trumpo aplinkos žmonės.

Sausio 3 dieną P.Manafortas padavė į teismą R.Muellerį, kaltindamas šį įgaliojimų viršijimu. P.Manafortas tvirtina, kad tyrimas dėl Rusijos „visiškai nukrypo“ nuo specialiajam prokurorui suteiktos jurisdikcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius