Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusiam Jemeno lyderiui Salehui ištiesus ranką Rijadui, sukilėlių aljansui iškilo pavojus subyrėti

Jemeno sostinę kontroliuojančiam kovotojų aljansui šeštadienį iškilo pavojus subyrėti, kai buvęs autoritarinis šalies lyderis, susipriešinęs su tarptautinės bendrijos pripažįstama vyriausybe, pasiūlė dialogą Saudo Arabijos vadovaujamai koalicijai, kovojančiai su sukilėliais.
Sukilėlių kovotojai Jemene
Sukilėlių kovotojai Jemene / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis skilimas sukilėlių gretose didina nuogąstavimus, kad gali atsirasti naujas frontas jau trejus metus besitęsiančiame niokojančiame kare, nusinešusiame tūkstančius žmonių gyvybių ir sukėlusiame didžiulę humanitarinę krizę.

Buvusio prezidento Ali Abdullah Saleho pasiūlymas derėtis su koalicija nuskambėjo po Sanoje dešimčių gyvybių pareikalavusių susirėmimų tarp jo šalininkų ir Irano remiamų husių sukilėlių.

Buvę priešai susivienijo 2014-aisiais, kad užimtų sostinę ir išvytų Rijado palaikomą prezidentą Abedrabbo Mansourą Hadi, kurio vyriausybė dabar reziduoja šalies pietuose.

Vis dėlto jų trapus aljansas jau kelis mėnesius balansavo ties iširimo riba. Per penktadienį surengtas derybas dėl paliaubų susitarti nepavyko.

A.A.Salehas šeštadienį sakė esąs pasiruošęs deryboms su Saudo Arabijos vadovaujama koalicija, jeigu ši nutrauks praeitą mėnesį neturtingam Jemenui įvestą sekinančią blokadą, reaguojant į incidentą, kai netoli Rijado buvo numušta sukilėlių paleista balistinė raketa.

„Raginu mūsų brolius kaimyninėse šalyse... sustabdyti savo agresiją, atšaukti blokadą... ir tada atversime naują puslapį“, – eksprezidentas sakė televizijos transliuotoje kalboje.

„Raginame mūsų brolius ir kaimynus, kad paskelbus paliaubas ir atšaukus blokadą... surengtume dialogą tiesiogiai su mūsų teisėta valdžia, atstovaujama mūsų parlamento“, – pridūrė jis.

Sukilėliai smerkia „perversmą“

Husiai nedelsdami apkaltino A. A. Salehą surengus „perversmą prieš mūsų aljansą“.

Jo kalba „demaskavo apgaulę tų, kas tvirtina kovojantys su agresija“, sakoma vieno husių atstovo pareiškime, paskelbtame sukilėlių televizijos „al Masirah“.

Karas Jemene nuo 2015 metų, kai Rijadas ir jo sąjungininkai prisidėjo prie A. M. Hadi kovos su sukilėliais, nusinešė jau daugiau kaip 8750 žmonių gyvybių. Jungtinės Tautos padėtį šioje šalyje įvardijo didžiausia pasaulyje dabartine humanitarine krize.

Šiemet Jemene beveik milijonas žmonių užsikrėtė cholera, o daugiau kaip 2,2 tūkst. jų mirė, rodo Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys.

Šeštadienį Sanoje tęsėsi A.A.Saleho šalininkų ir sukilėlių kovotojų susirėmimai. Nuo trečiadienio sostinėje žuvo arba buvo sužeisti mažiausiai 40 kovotojų, nurodė sukilėlių vadas Abdulmalikas al Huthi.

A.A.Salehas kaltino husius mėginant monopolizuoti valdžią, o šie šiitų sukilėliai savo ruožtu kaltino eksprezidentą išdavyste dėl jo numanomų kontaktų su sunitiška Saudo Arabija.

Rijado vadovaujama koalicija šeštadienį sveikino A.A.Saleho pasiūlymą derėtis, o šis žingsnis, anot husių kontroliuojamos „al Masirah“, atskleidžia koalicijos „tikėjimą“, kad buvęs prezidentas išduos savo sąjungininkus.

A.A.Saleho „Visuotinio liaudies kongreso sprendimas perimti vadovavimą ir jų pasirinkimas susivienyti su savo liaudimi išvaduos Jemeną nuo ... ginkluotų grupuočių, ištikimų Iranui“, – sakoma koalicijos pranešime, išplatintame Saudo Arabijos valstybinės naujienų agentūros SPA.

Saudo Arabija ir JAV kaltino Iraną aprūpinant ginklais husius, nors Teheranas šiuos pareiškimus griežtai neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius