Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Čekijos parlamento žemųjų rūmų pirmininkė lankysis Taivane

Čekijos parlamento žemųjų rūmų pirmininkė ketina apsilankyti Taivane, kad sustiprintų abipusius ryšius, o tai papiktino Kiniją.
Čekijos parlamento žemųjų rūmų pirmininkė Marketa Pekarova Adamova
Čekijos parlamento žemųjų rūmų pirmininkė Marketa Pekarova Adamova / „Zuma press“/„Scanpix“

Marketa Pekarova Adamova pirmadienį teigė vadovausianti didelei delegacijai kovo 25–30 dienomis vyksiančioje kelionėje, kurioje daugiausia dėmesio bus skiriama verslo, prekybos, mokslinių tyrimų, švietimo, kultūros ir kitiems ryšiams.

Ją lydės apie 150 žmonių, tarp kurių bus apie 100 Čekijos įmonių atstovų, taip pat akademinės bendruomenės narių, įstatymų leidėjų ir kiti asmenų.

Čekija, kaip ir dauguma šalių, su Taivanu neturi oficialių diplomatinių ryšių, tačiau palaiko glaudžius neoficialius santykius. Taivano aukštųjų technologijų bendrovės yra svarbios investuotojos Čekijoje.

Pasak M.Pekarovos Adamovos, ji susitiks su salos vadovais, įskaitant Taivano prezidentę Tsai Ing-wen ir ministrą pirmininką, taip pat kreipsis į parlamentą.

Jos teigimu, Kinija dėl šios kelionės davė įspėjimą.

Pastaraisiais metais Pekinas vis dažniau grasina perimti savarankiško Taivano kontrolę, prireikus – jėga, todėl pagrindinis jo sąjungininkas Vašingtonas patvirtino naujus tankų ir raketų pardavimus salai, o Tsai Ing-wen administracija ėmėsi priemonių prailginti privalomąją karinę tarnybą ir sustiprinti šalies gynybos pramonę.

Kinijos vyriausybė pasmerkė neseniai įvykusį naujai išrinkto Čekijos prezidento Petro Pavelo ir Taivano lyderės pokalbį telefonu. P.Pavelo biuro atstovas taip pat skris į Taibėjų.

Taivanas 1949 metais per pilietinį karą atsiskyrė nuo žemyninės Kinijos, tačiau Pekinas šią savivaldžią salą laiko savo teritorijos dalimi.

Čekijos vyriausybė pripažįsta „vienos Kinijos“ principą, pagal kurį šalis negali palaikyti oficialių diplomatinių santykių ir su Kinija, ir su Taivanu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius