TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Chersonas ir Čornobajivka ištuštėjo: rusai bėga kartu su įranga

Pirmą kartą po Chersono srities užgrobimo Rusijos pajėgos išvežė visą įrangą iš Čornobajivkos. Pačiame Chersone rusų yra kur kas mažiau, televizijai sakė Chersono srities karinės administracijos vadovo patarėjas Sergejus Chlanas.
Iš Chersono evakuojami gyventojai
Iš Chersono evakuojami gyventojai / „Scanpix“/AP nuotr.

Anot jo, regioniniame centre rusų yra mažiau, tačiau jie ir toliau plėšia miestą.

„Chersono mieste nematyti jokių pasiruošimų gatvės mūšiams. Nematyti jokių įtvirtinimų, jokių naujų statinių, naujų smėlio maišų ir kelio užtvarų – nieko iš to nematyti... Jie pareiškė, kad evakuacija tariamai baigta, bet jie vis tiek toliau plėšikauja. Vakar buvo pastebėta, kad okupantai toliau pakuoja medicinos įstaigų įrangą, toliau išveža, įskaitant greitosios pagalbos automobilius.

Matėme Čornobajivkos palydovines nuotraukas, kuriose ji atrodo visiškai tuščia. Žinoma, visi prisimename, kaip mūsų artilerija treniravo okupantų techniką. Tačiau nepaisant to, okupantai visada naudojo Čornobajivką kaip logistikos centrą, nes čia patogu logistiškai perskirstyti įrangą ir ginklus. Iš šių nuotraukų matyti, kad Čornobajivkoje visiškai nėra įrangos ir šaudmenų. Tai pirmas kartas nuo Chersono miesto ir Chersono srities okupacijos“, – sako S.Chlanas.

Pareigūnas taip pat pažymi, kad rusai perkelia techniką į kairįjį Dniepro krantą.

„Jis masiškai neina į dešinįjį krantą, bet vis dėlto įrangos atitraukimas iš kairiojo kranto yra matomas. Jie tai daro Kachovkos hidroelektrinės rajone prie Lvivo ir Kazačkos kaimų sankryžų, Naujosios Kachovkos kryptimi matome įrangos judėjimą. Antonivo tilto zonoje ant pontonų taip pat juda technika, ji maišoma su civilinėmis mašinomis“, – priduria jis.

Kalbant apie civilius gyventojus, S.Chlanas pažymi, kad keli tūkstančiai žmonių pasidavė panikai ir išvyko iš Chersono į Rusiją.

„Kai kurie žmonės supanikavo ir nuėjo kartu su tais kolaborantais, kurie tikslingai išvyko Rusijos link. Pranešama, kad okupantai kasdien parūpindavo 1000 vietų autobusuose. Nors teigiama, kad į Rusiją išvežta 30 tūkst., galima paprastai paskaičiuoti: į Rusijos Federaciją išvežta ne daugiau kaip 5–6 tūkst.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusų karinė technika Chersono srityje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusų karinė technika Chersono srityje

Jiems pažadama 100 tūkst. grivinų kaip vienkartinę paramą ir kažkokį būsto sertifikatą. Neaišku, koks tai sertifikatas ir kur jis bus naudojamas. Tačiau jie teigia, kad šią sumą galima panaudoti kaip pradinį įnašą už hipotekos paskolą. Galbūt kur nors Chabarovsko regione. Žmonės išvežami iš Krasnodaro krašto ir tada prarandamas ryšys su žmonėmis“, – sakė S.Chlanas.

Karinės administracijos vadovo patarėjas taip pat išreiškė nuogąstavimus, kad represijos Chersone gali sustiprėti, nes iš miesto atsisako išvykti daugiausia aktyvūs proukrainietiškai nusiteikę žmonės.

Šiuo metu okupantai siekia, kad kuo daugiau žmonių išvyktų iš miesto.

„Štai vakar viename iš policijos komisariatų įvyko dar vienas sprogimas. Atkreipkime dėmesį, kad šios policijos nuovados yra tuščios. Tai jau antrasis sprogimas policijos nuovadoje. Jie tušti, tačiau okupantai pradeda kelti skandalą, neva „žiūrėkite, teroristiniai aktai“, „Ukrainos ginkluotosios pajėgos rengia teroro aktus“. Kitaip tariant, situacija eskaluojama ir žmonės raginami evakuotis iš Chersono“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius