Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Chiunės Sugiharos veiklą Japonija prašo įtraukti į UNESCO Pasaulio atminties registrą

Antrojo pasaulinio karo metais žydus Lietuvoje gelbėjusio Japonijos diplomato Chiunės Sugiharos veiklą siūloma įtraukti į Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) Pasaulio atminties registrą.
Chiune Sugihara
Chiune Sugihara / Wikipedia.org

„Jaotsu miestas praėjusią savaitę užpildė paraišką Japonijos nacionalinei komisijai UNESCO, kad ši pristatytų asmenų sąrašą, kuriems Ch.Sugihara išdavė vizas siekdamas gelbėti pabėgėlius humanitariniais ir filantropiniais pagrindais, įtraukti į UNESCO Pasaulio atminties registrą“, – teigiama Japonijos ambasados Lietuvoje atsiųstame komentare BNS.

Atsakymą iš UNESCO Japonija tikisi gauti šių metų rugsėjį. Šios šalies diplomatų teigimu, esant teigiamam atsakymui, registre Ch.Sugiharos veikla turėtų atsirasti 2017 metais.

Ch.Sugihara Antrojo pasaulinio karo metais reziduodamas Kaune sugebėjo išgelbėti beveik 6 tūkst. litvakų. Japonijos diplomatas rizikuodamas ne tik karjera, bet savo šeimos narių gyvybėmis, išduodavo vizas, leidžiančias persekiojamiems litvakams saugiai nukeliauti į Japoniją. 1985 metais diplomatas buvo apdovanotas Pasaulio tautų teisuolio medaliu, kuriuo Izraelio valstybė pagerbia holokausto aukoms padėjusias iškilias asmenybes.

Pasaulio atminties registras yra visuotinę vertę turinčių dokumentų, rankraščių, garso ir vaizdo, kitokios archyvinės medžiagos sąvadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius