Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čilės žmonės tebėra sukrėsti 8,3 balo žemės drebėjimo ir cunamių padarinių

Čilėje šimtai išsigandusių žmonių jau antrą naktį iš eilės praleido po atviru dangumi arba evakuacijos centruose po Ramiojo vandenyno dugne netoli šalies krantų įvykusio 8,3 balo žemės drebėjimo, nusinešusio bent 12 žmonių gyvybių.
Žemės drebėjimo Čilėje padariniai
Žemės drebėjimo Čilėje padariniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pajūrio mieste Kokimbe stichijos siautėjimo padariniai šioje dažnai požeminių smūgių supurtomoje šalyje buvo aiškiai matomi: pakrantėje suversti žvejų laiveliai, namų griuvėsiai, sulamdyti, sunkvežimiai, kioskai ir cunamio bangų nunešti lengvieji automobiliai bylojo apie jūros įtūžį.

60-metė Maria Zamorano prisiminė, kaip ji kartu su savo gausia šeima bėgo tolyn nuo kranto, kad išsigelbėtų nuo atsiritančių bangų.

„Jeigu būtume čia pasilikę, būtume žuvę“, – ji sakė naujienų agentūrai AFP, žmonėms lėtai ir atsargiai grįžtant į tai, kas liko iš jų namų. Tas miestas yra už 400 km į šiaurę nuo sostinės Santjago.

Trečiadienio vakarą įvykęs žemės drebėjimas buvo šeštasis stipriausias per Čilės istoriją ir aiškiai stipriausias pasaulyje iš įvykusių šiais metais, sakė pareigūnai.

Po požeminių smūgių beveik 1 mln. žmonių buvo evakuoti iš Ramiojo vandenyno pakrantės Čilėje. Cunamių pavojus taip pat buvo paskelbtas Japonijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Ketvirtadienį dauguma evakuotųjų Čilėje jau grįžo namo.

Vis dėlto vidaus reikalų ministras Jorge Burgosas sakė, kad apie 600 žmonių liko evakuacijos centruose arba kitur ir kad buvo apgadinti 650 namų, daugiausiai Kokimbe.

Žemės drebėjimo židinys buvo gana sekliai vandenyno dugne, o jo epicentras buvo už 228 km į šiaurę nuo sostinės Santjago, 6,6 mln. gyventojų turinčio miesto. Požeminiai smūgiai ten sukėlė didžiulį chaosą, kai tūkstančiai žmonių išbėgo iš linguojančių pastatų.

Per kelias valandas po žemės drebėjimo iki 4,5 metrų aukščio bangos atsirito į krantą Kokimbo regione, smarkiai apgadindamos regioninį uostą. Kokimbe žuvo aštuonios iš 12 šios katastrofos aukų.

Per kelias valandas po žemės drebėjimo iki 4,5 metrų aukščio bangos atsirito į krantą Kokimbo regione, smarkiai apgadindamos regioninį uostą. Kokimbe žuvo aštuonios iš 12 šios katastrofos aukų.

Toliau į pietus esantis pajūrio miestas Iljapelis taip pat buvo smarkiai nuniokotas.

„Buvo tikras košmaras, – Maria Ramirez (Marija Ramires) sakė AFP, šluodama šiukšles prie savo namo. – Smūgius jutome ilgai, labai ilgai. Vėliau dar tie pakartotiniai smūgiai – buvo baisu.“

„Negalėjau išsilaikyti ant kojų, bet, laimei, likome gyvi“, – pridūrė moteris.

Šimtai namų buvo pripažinti netinkamais gyventi arba sugriautais, o pareigūnai toliau vertina stichijos sukeltą žmogiškąją, emocinę ir finansinę žalą.

Čilė yra ties vadinamuoju Ramiojo vandenyno ugnies žiedu, kuriame dažnai vyksta žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai.

2010 metų vasarį prie Čilės pietinių krantų įvykęs 8,8 balo žemės drebėjimas nusinešė daugiau negu 500 žmonių gyvybių, o jo padaryta žala vertinama 30 mlrd. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius