-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CNN: įtariami Skripalių nuodytojai po atakos komerciniu skrydžiu paspruko iš JK

Jungtinės Karalystės (JK) policija nustatė asmenis, įtariamus buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukros Julijos apnuodijimu. CNN šaltinių teigimu, įtariamieji iškart po atakos iš šalies paspruko komerciniu skrydžiu.
Julija Skripal
Julija Skripal / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie jų pabėgimą sužinota tuomet, kai Kipre įsikūrusios britų bazės pareigūnai perėmė rusišką užkoduotą žinutę, kuri buvo išsiųsta į Maskvą.

Jungtinės Karalystės vyriausybė dėl pasikėsinimo į Skripalius kaltina Rusiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje

JK policija įtariamuosius nustatė keletą mėnesių stebėjusi vaizdo kamerų įrašus iš šalies oro uostų ir Solsberio miesto, kuriame kovo 4 dieną nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ buvo apnuodyti Skripaliai.

Pasinaudodami veidų atpažinimo technologija, pareigūnai nustatė du asmenis, kurie anksčiau nebuvo žinomi kaip šnipai ar rengę kitokias atakas, teigė CNN šaltinis.

Anot šaltinio, tyrėjai nustatė, kad įtariamieji šalį paliko pasinaudoję netikrais vardais. Kol kas neaišku, ar užpuolikai yra rusai.

Tiesa, remdamasi savo šaltiniais naujienų agentūra „Press Association“ (PA) ketvirtadienį paskelbė, kad „tyrėjai yra tikri, jog įtariamieji – rusai“.

Kovo 30 d. Londono Hitrou oro uoste buvo vykdomas patikrinimas oro linijų „Aeroflot“ skrydyje. JK vyriausybė teigė, esą tai – įprasta procedūra.

Daugiau nukentėjusiųjų

S.Skripalis buvo kalinamas už Rusijos agentų išdavimą britų saugumo tarnybai MI6, o 2010 metais per apsikeitimą šnipais išvyko į Angliją.

Rusija griežtai neigia, kad yra kaip nors susijusi su ataka prieš Skripalius. Dėl šio incidento kilus dideliam diplomatiniam ginčui Jungtinė Karalystė ir jos sąjungininkės išsiuntė dešimtis rusų diplomatų, o Maskva atsakė analogiškomis priemonėmis.

Žinia apie esą nustatytus įtariamuosius pasirodė kaip tik tuo metu, kai policija turi pradėti tyrimą dėl Dawn Sturgess, kuri anksčiau šį mėnesį mirė po kontakto su „Novičiok“. Pareigūnai mano, kad šios medžiagos užsiliko Anglijoje po atakos prieš Skripalius.

D.Sturgess partneris Charlie Rowley irgi nukentėjo, tačiau jo gyvybę pavyko išgelbėti. Pranešama, kad į D.Sturgess organizmą pateko 10 kartų daugiau medžiagos „Novičiok“ nei į Skripalių.

„Facebook“ nuotr./Charlie Rowley ir Dawn Sturgess
„Facebook“ nuotr./Charlie Rowley ir Dawn Sturgess

Nors Rusija bet kokius kaltinimus dėl surengtos atakos prieš Skripalius neigia, Londone svarstoma, kad į buvusį dvigubą agentą ir jo dukterį galėjo taikytis Rusijos karinės žvalgybos tarnyba – GRU. Apie tai skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius