Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CNN: J.Bidenui lankantis Ukrainoje Rusija nesėkmingai atliko balistinės raketos bandymą

Kai JAV prezidentas lankėsi Ukrainoje, Rusija nesėkmingai atliko tarpžemyninės balistinės raketos bandymą, remdamasis JAV pareigūnais skelbia CNN.
2022 m. balandžio 20 d. vykęs „Sarmat“ tarpžemyninės balistinės raketos bandymas Rusijoje
2022 m. balandžio 20 d. vykęs „Sarmat“ tarpžemyninės balistinės raketos bandymas Rusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia CNN, dėl anonimiškumo neįvardijamas vienas JAV pareigūnas sakė, kad Rusija iš anksto pranešė Jungtinėms Valstijoms apie raketos bandymą per specialią komunikacijos liniją. Kitas pareigūnas sakė, kad bandymas nekėlė pavojaus Jungtinėms Valstijoms ir kad JAV šio bandymo nelaiko anomalija ar eskalavimu.

Panašu, kad sunkiosios raketos SARMAT, Vakaruose vadinamos „Satan II“ ir galinčios nešti kelias branduolines kovines galvutes, bandymas nepavyko, sakė pareigūnai.

Raketa buvo sėkmingai išbandyta ir anksčiau, o jei šis bandymas būtų pavykęs, JAV pareigūnai mano, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas būtų pabrėžęs šį bandymą antradienį savo kalboje apie valstybės padėtį.

Vietoj to V.Putinas valandą ir 45 minutes trukusioje kalboje apie paleidimą neužsiminė. Tačiau jis oficialiai pareiškė, kad Rusija sustabdys savo šalies dalyvavimą Naujojoje START branduolinės ginkluotės mažinimo sutartyje su Jungtinėmis Valstijomis, taip keldamas grėsmę paskutiniam likusiam paktui, kuriuo reguliuojami du didžiausi pasaulyje branduoliniai arsenalai.

CNN, remdamasis šaltinių informacija, iš pradžių pranešė, kad raketos bandymas įvyko J.Bidenui būnant Ukrainoje. Po to, kai ši istorija buvo paskelbta, vienas iš pareigūnų teigė, kad bandymas įvyko prieš pat J.Bidenui atvykstant į šalį. Antrasis šaltinis CNN teigė, kad testas buvo atliktas pirmadienį, tačiau nenurodė tikslesnio laiko.

Bandymo laikas leidžia manyti, kad JAV ir Rusija šios savaitės pradžioje bendravo keliais skirtingais kanalais – JAV pareigūnai sekmadienio vakarą, likus kelioms valandoms iki J.Bideno vizito į Kyjivą, taip pat pranešė rusams, kad prezidentas vyks į Ukrainos sostinę, pirmadienį sakė patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.

CNN paprašė Rusijos ambasados Vašingtone komentarų.

V.Putinas yra skelbęs apie sėkmingus tarpžemyninių balistinių raketų bandymus praeityje, įskaitant praėjusių metų balandį, praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Tas bandymas taip pat buvo atliktas su raketa SARMAT, kuri pirmą kartą buvo pristatyta 2016 m. ir, kaip teigia Rusijos valstybinė žiniasklaida, jos skriejimo nuotolis viršija 11 000 km. Ši raketa gali nešti 100 tonų sveriančią kovinę galvutę ir buvo sukurta kaip ICBM R-36M „Voevoda“ įpėdinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius