Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

CŽV direktorius W.Burnsas: desperatiškas V.Putinas gali pradėti galvoti apie branduolinį ginklą

JAV centrinės žvalgybos valdybos direktorius Williamas Burnsas ketvirtadienį pareiškė, kad „desperatiškas“ Rusijos lyderio Vladimiro Putino noras Ukrainoje išpešti bent kažką panašaus į pergalę gali paskatinti Kremlių panaudoti taktinį, mažesnės galios branduolinį ginklą.
Williamas Burnsas
Williamas Burnsas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Kaip skelbia „The New York Times“, W.Burnsas viešai prabilo apie tai, ką visas septynias savaites svarsto visa Baltųjų rūmų komanda.

W.Burnsas anksčiau yra dirbęs JAV ambasadoriumi Maskvoje ir per renginį Džordžijos technologijų institute pripažino, kad Vašingtonas yra „labai susirūpinęs“ dėl galimo tokio branduolinio ginklo panaudojimo Ukrainoje.

Tiesa, jis iškart pridūrė, kad, nors V.Putinas dažnai laido panašius grasinimus, JAV nemato jokių „praktinių įrodymų“, jog tokiam žingsniui būtų ruošiamasi.

„Atsižvelgiant į potencialią prezidento Putino ir Rusijos vadovybės desperaciją, į ligi šiol patirtus nuostolius karine prasme, nė vienas iš mūsų negalime nevertinti grėsmės, kurią keltų galimas taktinio ar mažos galios branduolinio ginklo panaudojimas“, – kalbėjo W.Burnsas.

CŽV direktorius taip atsakė į klausimą, kurį jam uždavė buvęs senatorius Samas Nunnas. Jis prieš 30 metų padėjo suformuluoti mechanizmą, pagal kurį iš Ukrainos ir kitų buvusių sovietinių respublikų buvo išvežti branduoliniai ginklai.

Taktinio lygmens branduoliniai ginklai yra mažesnės galios. Juos galima panaudoti iššaunant iš minosvaidžio ar net susprogdinant kaip miną, todėl jie skiriasi nuo strateginių branduolinių ginklų, kuriais užtaisomos tarpžemyninės balistinės raketos.

Rusija turi didelį tokių taktinių ginklų arsenalą, JAV – gerokai mažesnį. Mažesnės galios branduoliniai ginklai sukelia gana mažus sprogimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius