Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 03 /13:02

D.Trumpas atsikirto JAV prezidentui B.Obamai, bet nuo jo nusisuka vis daugiau respublikonų

Respublikonų kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas atsikirto dabartiniam šalies vadovui Barackui Obamai, kuris antradienį pasmerkė skandalingąjį nekilnojamojo turto magnatą, sakydamas, kad jis yra „apgailėtinai nepasiruošęs“ ir „netinkamas“ kraustytis į Baltuosius rūmus, rašo BBC.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jis buvo ir yra silpnas bei neefektyvus prezidentas, – „Fox News“ pareiškė D.Trumpas. – Jis greičiausiai buvo blogiausias prezidentas mūsų šalies istorijoje.“

Nors D.Trumpas buvo kritikuojamas dėl komentarų, kuriais esą palaimino Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją, šįkart jis pareiškė: „Manau, kad apie užsienio politiką žinau daugiau nei Obama. Pažiūrėkite į Ukrainą. Jis kalba apie Ukrainą ir apie tai, kaip kietai elgiasi Rusija, o rusai tuo metu užgrobia Krymą.“

Kliuvo ir demokratų kandidatei Hillary Clinton. D.Trumpo nuomone, buvusi JAV valstybės sekretorė „destabilizavo Vidurio Rytus“ ir sukėlė pavojų šaliai naudodama privačius elektroninio pašto serverius darbiniam susirašinėjimui.

„Manau, respublikonų kandidatas netinkamas dirbti prezidentu, – prieš tai per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose sakė B.Obama. – Taip sakiau ir praėjusią savaitę. Jis toliau tai įrodinėja.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV renkamas šalies prezidentas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama

Prezidentas taip pat nusistebėjo, kodėl respublikonų lyderiai tebepalaiko D.Trumpą, nors šis pastaruoju metu pateikė provokuojančių pareiškimų.

D.Trumpas atsisakė viešai paremti Atstovų rūmų pirmininko Paulo Ryano ir senatoriaus Johno McCaino, kurie rudenį sieks perrinkimo, kandidatūras.

„Tokia padėtis – ne retkarčiais pasitaikantis kalbos riktas. Kasdien ir kiekvieną savaitę jie atsiriboja nuo jo daromų pareiškimų“, – sakė B.Obama, turėdamos omenyje respublikonų viršūnėles, tarp jų Atstovų Rūmų pirmininką Paulą Ryaną ir senatorių Johną McCainą.

D.Trumpo atsakas buvo savotiškas – jis atsisakė viešai paremti Atstovų rūmų pirmininko Paulo Ryano ir senatoriaus Johno McCaino, kurie rudenį sieks perrinkimo, kandidatūras. Abu šie respublikonų politikai – aršūs D.Trumpo kritikai.

Priekaištai P.Ryanui ir J.McCainui

„Man patinkas Paulas, bet dabar mūsų šalis išgyvena siaubingus laikus“, – D.Trumpas sakė apie P.Ryaną, kuriam per rugpjūčio 9-osios pirminius rinkimus Viskonsine teks grumtis su konservatyvių pažiūrų maištininku.

„Mums reikia itin stiprios lyderystės. Ir aš dar ne visiškai esu pasiruošęs jį palaikyti“, – aiškino jis.

D.Trumpo atsisakymas išreikšti palaikymą panašus į tiesmuką politinį kerštą: trimis mėnesiais anksčiau P.Ryanas kalbėjo labai panašiai, sakydamas, kad „tiesiog nesu pasiruošęs“ palaikyti milijardieriaus kandidatūrą į prezidento postą.

Tas prieštaringai vertinamas pareiškimas išprovokavo kelias savaites virusius konservatyvių pažiūrų veikėjų debatus, ar reikėtų palaikyti D.Trumpą.

P.Ryanas galiausiai išreiškė palaikymą D.Trumpui, nors ir be didelio entuziazmo.

D.Trumpas neigiamai pasisakė apie 2004 metais per misiją Irake žuvusio JAV armijos kapitono musulmonus tėvus.

Praėjus tik dviem savaitėms po partijos nacionalinio suvažiavimo Klivlande, kuriame siekta pademonstruoti respublikonų vienybę, tarp jų kyla naujų nesutarimų. Ypač karšti debatai įsiplieskė, kai D.Trumpas neigiamai pasisakė apie 2004 metais per misiją Irake žuvusio JAV armijos kapitono musulmonus tėvus.

P.Ryano varžovas kovoje dėl Atstovų Rūmų pirmininko posto Paulas Nehlenas gynė D.Trumpo pasisakymus ir pelnė jo pagyrimų. Pirmadienio D.Trumpas savo paskyroje parašė esantis „labai dėkingas“ už P.Nehleno „malonius žodžius“.

Duodamas interviu „The Washington Post“, D.Trumpas nesakė, ar palaikys kurį nors kandidatą, bet nurodė: „Labai rimtai svarstau visą šią padėtį su Ryanu, su Paulu.“

D.Trumpas taip pat tvirtai pasakė nepalaikysiantis J.McCaino, buvusio Vietnamo karo belaisvio, kuris paskelbė griežtą pareiškimą, kritikuojantį respublikonų kandidato elgesį per Khanų šeimos skandalą.

„Scanpix“/AP nuotr./Johnas McCainas
„Scanpix“/AP nuotr./Johnas McCainas

„Niekada nesutariau su Johnu McCainu, nes man visada atrodė, kad jis turėjo daug labiau pasidarbuoti veteranų labui“, – aiškino milijardierius.

„Jis nieko gera nenuveikė veteranų labui, – pridūrė D.Trumpas. – Su mūsų veteranais nėra tinkamai elgiamasi. Su jais nesielgiama sąžiningai.“

J.McCainas, siekiantis būti išrinktas šeštai kadencijai Senate, per respublikonų pirminius rinkimus Arizonoje rugpjūčio 30 dieną varžysis su dviem kitais kandidatais.

Nesutarimai įsibėgėja

Kad respublikonų gretose įsibėgėjusios pjautynės, parodė ir įtakingos partijos finansinės rėmėjos Meg Whitman sprendimas oficialiai paremti demokratės H.Clinton kandidatūrą.

Kompanijos „Hewlett-Packard“ generalinė direktorė M.Whitman pareiškė, kad „D.Trumpo demagogijos skaldo šalį“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Meg Whitman
AFP/„Scanpix“ nuotr./Meg Whitman

„Balsuoti už respublikoną vien dėl ištikimybės partijai reikštų parėmimą kandidato, kuris, mano manymu, daug prisidėjo prie pykčio, ksenofobijos ir rasinio susiskaldymo Amerikoje. Trumpas nestabilus, jis sukeltų pavojų mūsų nacionaliniam saugumui“, – kalbėjo M.Whitman.

Prie B.Obamos ir M.Whitman prisijungė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, kuris pareiškė, kad žmonės „šlykštisi“ D.Trumpu. Pastarasis, beje, nuomonių apklausose nuo H.Clinton atsilieka jau 8 procentiniais punktais.

Tarp respublikonų, jau pareiškusių, kad lapkritį nebalsuos už D.Trumpą, yra daug gerai žinomų asmenybių.

Tai – buvusi JAV pirmoji ponia Barbara Bush, buvęs Floridos valstijos gubernatorius Jebas Bushas, Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas, Pietų Karolinos senatorius Lindsey Grahamas, buvęs kandidatas į prezidentas Mittas Romney.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mittas Romney
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mittas Romney

Yra ir garsių respublikonų, pasiryžusių balsuoti už H.Clinton, – jau minėta M.Whitman, buvęs JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Richardas Armitage'as, buvęs iždo sekretorius Hankas Paulsonas, buvęs nacionalinio saugumo patarėjas Brentas Scowcroftas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius