Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 20 /11:09

D.Trumpas ir H.Clinton laimėjo itin svarbius pirminius rinkimus Niujorke

Manhatano milijardierius Donaldas Trumpas ir buvusi valstybės sekretorė Hillary Clinton, kaip ir buvo tikimasi, įtikinamai laimėjo antradienį vykusius svarbius pirminius rinkimus Niujorke, sutvirtindami savo pozicijas užsitikrinti atitinkamai respublikonų ir demokratų partijų kandidatų į prezidentus statusą.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV naujienų tinklai respublikonų stovyklos rezultatus, rodančius, kad laimi jos lyderis, paskelbė netrukus po to, kai ketvirtoje pagal gyventojų skaičių šalies valstijoje baigėsi balsavimas.

„Turiu pasakyti žmonėms, kurie geriausiai mane pažįsta, Niujorko žmonėms, jog kai jie suteikia man tokį balsavimą, tai yra tiesiog neįtikėtina“, – sakė 69 metų magnatas savo džiūgaujantiems šalininkams per pergalės pobūvį „Trump Tower“ dangoraižyje Manhatane.

Už arogantišką D.Trumpą, kurio prieštaringa kampanija tapti Baltųjų rūmų šeimininku išmušė iš vėžių ir įbaugino Respublikonų partijos vadovybę, CNN duomenimis, gautais suskaičiavus 9 proc. balsų, balsavo 65,1 proc. žmonių, už jo pagrindinį priešininką senatorių Tedą Cruzą – vos 13,7 proc., o už Ohajo gubernatorių Johną Kasichą – 21,2 procento.

Komentuodamas rezultatus D.Trumpas savo šalininkams pažymėjo, kad jo kampanija „užsitikrins kur kas daugiau delegatų, nei kas nors būtų ryžęsis prognozuoti savo lakiausioje vaizduotėje“.

„Matematiškai eliminuotas“

„Senatorius Cruzas tuoj pat bus matematiškai eliminuotas“, – kandžiai pareiškė 69 metų D.Trumpas ir šie jo žodžiai buvo sutikti sveikinimais bei plojimais.

Teksasui atstovaujantis senatorius, kuris vaizdavo save vieninteliu respublikonu, galinčiu įveikti D.Trumpą, šioje valstijoje yra daugelio nemėgstamas už tai, kad anksčiau kampanijos metu įžeidė Niujorko, kaip manoma, nekonservatyvias vertybes.

Dabar D.Trumpas yra vienintelis respublikonų pretendentas, turintis galimybių užtikrinti nominaciją dar iki suvažiavimo.

CNN prognozavo, kad T.Trumpui atiteks didžioji dalis – mažiausiai 89 – iš 95 Respublikonų partijos delegatų, dėl kurių buvo varžomasi Niujorke. J.Kasichas laimėjo mažiausiai tris, o T.Cruzui iškilo pavojus būti išstumtam.

Dabar D.Trumpas yra vienintelis respublikonų pretendentas, turintis galimybių užtikrinti nominaciją dar iki suvažiavimo.

Tų kandidatų, dėl kurių dar bus varžomasi per likusius balsavimus, nepakanka, kad T.Cruzas ar J.Kasichas galėtų užsitikrinti 1237 delegatus, kurių paramos reikia norint Respublikonų partijos nominacijos. Vienintelė jų viltis yra D.Trumpo blokavimas, kad kandidatą paskirtų partijos suvažiavimas.

D.Trumpo politinė jėga, nors jis ir giriasi pritraukęs į partiją naujų narių, privertė kai kuriuos respublikonus susirūpinti, kad jo nominavimas galėtų partiją suskaldyti. Beveik 6 iš 10-ies respublikonų rinkėjų Niujorke per balsavusiųjų apklausas sakė, kad šios varžybos dėl nominacijos skaldo partiją.

Vis dėlto maždaug 7 iš 10-ies Niujorko respublikonų sakė, kad respublikonų kandidatu į prezidentus turėtų tapti pretendentas, gavęs daugiausiai balsų per pirminius rinkimus.

H.Clinton dėkojo Niujorkui

H.Clinton, kuri varžosi su Vermonto senatoriumi Bernie Sandersu, buvo paskelbta laimėtoja praėjus 40 min. po to, kai užsidarė rinkimų apylinkės.

Ji vylėsi, kad jos pergalė šioje valstijoje, kurioje ji pasirinko gyventi, nuslopins Vermontui atstovaujančio senatoriaus generuotą pagreitį ir užtikrins jai taip reikalingą postūmį pralaimėjus septynis iš aštuonių ankstesnių balsavimų.

„Ačiū, Niujorke!“ – pasakė ji viename Manhatano viešbutyje, patenkintiems šalininkams skanduojant „Hillary, Hillary, Hillary“. Ant pakylos ji užlipo su vyru Billu Clintonu ir paskutinius mėnesius nėščia dukterimi Chelsea.

„Šiandien jūs dar kartą įrodėte, kad nėra kitos tokios vietos kaip namai“, – pasakė 68 metų pretendentė, siekianti patekti į istoriją kaip pirmoji JAV prezidentė moteris.

„Lenktynės už demokratų nominaciją yra finišo tiesiojoje ir pergalė jau matyti“, – sakė ji.

Kaip rodo CNN informacija, paskelbta remiantis duomenimis, gautais iš 80 proc. rinkimų apylinkių, buvusi pirmoji šalies ponia ir buvusi senatorė iš Niujorko užsitikrino 57,7 proc. balsų, svariu atotrūkiu aplenkusi Brukline gimusį B.Sandersą, už kurį balsavo 42,3 proc. rinkėjų.

Ragina Demokratų partiją būti vieninga

H.Clinton taip pat ištiesė alyvmedžio šakelę tiems, kas palaiko B.Sandersą, kuris užkrėtė entuziazmu milijonus jaunų rinkėjų savo pasisakymais už visuotinį sveikatos draudimą, nemokamus viešuosius koledžus ir rinkimų kampanijų finansavimo reformą.

„Manau, kad daug daugiau dalykų mus vienija nei skiria“, – sakė ji.

Nors Niujorko miestas laikomas daugiausia demokratų teritorija, respublikonai valstijos kaimiškosiose vietovėse ir smukusiuose pramoniniuose miestuose susidomėjo D.Trumpo populistine žinia, nepaisydami jo įžeidimų moterims, meksikiečiams ir musulmonams.

Unikalu tai, kad trys iš kandidatų Niujorką vadina namais: D.Trumpas, kuris niekur kitur nėra gyvenęs, H.Clinton, kuri šioje valstijoje du kartus buvo išrinkta senatore, ir B.Sandersas, kuris užaugo Brukline.

74 metų B.Sandersas vylėsi pergalės ar pralaimėjimo maža persvara, kad nežlugtų jo svajonės dėl Baltųjų rūmų.

Dabar H.Clinton pirmauja turėdama 1930 delegatų paramą, rodo CNN duomenys. B.Sandersas turi 1223 delegatų, tad H.Clinton dar tvirčiau žengia 2383 delegatų paramos, kurios reikia norint tapti partijos kandidate, link.

Niujorke buvo varžomasi dėl 247 delegatų ir H.Clinton gaus mažiausiai 135. B.Sandersas gaus mažiausiai 104. Aštuoni likę delegatai bus paskirstyti gavus galutinius balsavimo rezultatus.

Klaidos balsavimo sąrašuose

Niujorko 247 demokratų delegatai ir 44 „superdelegatai“ yra antra pagal dydį partijos delegatų grupė. Didesnę į suvažiavimą siųs tik Kalifornija, kuri balsuos birželį.

Rinkėjai ir teisių stebėtojai pranešė apie klaidas balsavimo sąrašuose Brukline, tarp kurių buvo ištisų pastatų ar kvartalų išbraukimas.

B.Sandersui reikia laimėti 71 proc. iš likusių delegatų ir savo nuožiūra balsuosiančių „superdelegatų“, jei nori laimėti nominaciją.

Prieš balsavimą buvo didelio nusivylimo dėl griežtų Niujorko balsavimo taisyklių, ypač – tarp nepriklausomų rinkėjų, kuriems nebuvo leista dalyvauti ir kurie galbūt būtų palaikę B.Sandersą.

Rinkėjai ir teisių stebėtojai pranešė apie klaidas balsavimo sąrašuose Brukline, tarp kurių buvo ištisų pastatų ar kvartalų išbraukimas.

Balsuoti šiuose pirminiuose rinkimuose galėjo tik 5,8 mln. Niujorko demokratų ir 2,7 mln. respublikonų, užsiregistravusių iki praėjusių metų spalio – keturi mėnesiai iki pirmo JAV bendruomenių sueigų balsavimo Ajovoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius