-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas nutraukė tyrimą dėl tariamo balsų klastojimo per prezidento rinkimus

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį nutraukė tyrimą dėl tariamo balsų klastojimo per 2016 metų rinkimus.
Donaldas Trumpas
D.Trumpas nutraukė tyrimą dėl tariamo balsų klastojimo per prezidento rinkimus / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Tačiau prezidentas neišsižadėjo savo nepagrįstų kaltinimų dėl daugybės pažeidimų per rinkimus.

Sulaukęs pasipriešinimo iš JAV valstijų ir suprasdamas, jog bus nelengva įrodyti teiginius, sutartinai atmetamus daugumos ekspertų, D.Trumpas paleido tariamam sukčiavimui per rinkimus ištirti sudarytą komisiją.

Tačiau prezidentas, regis, nelinkęs pamiršti savo faktais nepagrįsto kaltinimo, kad 2016-ųjų prezidento rinkimuose neteisėtai balsavo nuo 3 iki 5 milijonų žmonių.

„Nepaisydamos tvirtų įrodymų dėl balsų klastojimo, daugelis valstijų atsisakė Prezidento patariamajai komisijai dėl rinkimų sąžiningumo pateikti esminę informaciją, susijusią su jos atliekamu tyrimu“, – rašoma D.Trumpo pareiškime.

„Užuot įsitraukęs į nesibaigiančius teisinius mūšius ir švaistęs mokesčių mokėtojų pinigus, aš šiandien pasirašiau įsaką paleisti Komisiją ir paprašiau Krašto saugumo departamento peržiūrėti šiuos klausimus ir nuspręsti dėl tolesnių veiksmų“, – rašoma pareiškime.

D.Trumpas: „Užuot įsitraukęs į nesibaigiančius teisinius mūšius ir švaistęs mokesčių mokėtojų pinigus, aš šiandien pasirašiau įsaką paleisti Komisiją ir paprašiau Krašto saugumo departamento peržiūrėti šiuos klausimus ir nuspręsti dėl tolesnių veiksmų.“

D.Trumpas iškovojo pergalę prezidento rinkimuose, nes laimėjo Rinkikų kolegijoje, nors surinko maždaug 3 mln. balsų mažiau už savo varžovę demokratę Hillary Clinton.

Prezidento patariamoji komisija dėl rinkimų sąžiningumo išprovokavo pasipiktinimo bangą, kai jos vicepirmininkas, Kanzaso valstijos sekretorius Krisas Kobachas, išsiuntė visoms 50 valstijų laišką su raginimu pateikti slaptą informaciją apie visus registruotus rinkėjus.

K.Kobachas prašė pateikti rinkėjų pavardes, adresus, gimimo datas, politines pažiūras, keturis paskutinius socialinio draudimo numerio skaičius, karinės tarnybos statusą, duomenis apie teistumą ir dalyvavimą rinkimuose.

Kai kurios valstijos atmetė šį Baltųjų rūmų prašymą, įspėjusios, jog tokia informacija gali būti netinkamai panaudota rinkėjų teisėms suvaržyti.

D.Trumpas, dar prieš rinkimus kalbėjęs apie galimą balsų klastojimą, šį atsisakymą stengėsi pateikti kaip įrodymą, jog bandoma kažką nuslėpti.

„Daugybė valstijų atsisako pateikti informaciją autoritetingai BALSŲ KLASTOJIMO KOMISIJAI. Ką jie mėgina nuslėpti?“ – D.Trumpas pernai rašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius