-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

D.Trumpas pareiškė esąs pasiruošęs susitikti su Irano prezidentu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė esąs pasiruošęs artimiausiomis savaitėmis susitikti su Irano prezidentu Hassanu Rouhani.
Hassanas Rouhani
Hassanas Rouhani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šią poziciją jis išsakė po Prancūzijoje vykusiame Didžiojo septyneto viršūnių susitikime surengtų diskusijų dėl Teherano branduolinės programos.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas sekmadienį netikėtai pasirodė Bjarice vykusio susitikimo kuluaruose renginio šeimininko Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono kvietimu.

E.Macronas sakė, kad „sąlygos susitikti“ D.Trumpui ir H.Rouhani „per kelias ateinančias savaites“ buvo sukurtos intensyviomis diplomatinėmis pastangomis ir konsultacijomis.

„Jeigu aplinkybės būtų tinkamos, tikrai su tuo sutikčiau“, – po tris dienas trukusio susitikimo bendroje spaudos konferencijoje su E.Macronu sakė D.Trumpas.

Paklaustas, ar mano, kad Prancūzijos lyderio siūlomas laikas yra realistinis, D.Trumpas atsakė: „Taip.“ Jis pridūrė manąs, kad H.Rouhani irgi palankiai vertins tokio susitikimo galimybę.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

„Manau, jis norės susitikti. Manau, Iranas nori, kad ši padėtis būtų išspręsta“, - pridūrė JAV vadovas.

D.Trumpas Teheranui taikė „maksimalaus spaudimo“ politiką dėl ginčijamos Irano branduolinės programos. Vašingtonas paskelbė šiitiškai respublikai skaudžių ekonominių sankcijų, laikomų didinančiomis konflikto Vidurio Rytuose riziką.

JAV prezidentas praeitais metais išvedė Vašingtoną iš 2015 metų istorinės daugiašalės sutarties, nustačiusios apribojimus Teherano branduolinei veiklai mainais į prekybą, investicijas ir sankcijų švelninimą.

„Reali pažanga“

E.Macronas ragino JAV administraciją pasiūlyti Iranui kokių nors nuolaidų – pavyzdžiui, atšaukti sankcijas iranietiškos naftos eksportui į Kinijai ir Indiją. Jis taip pat užsiminė apie naujos kredito linijos galimybę, kad toks eksportas taptų įmanomas.

Mainais Iranas turėtų grįžti prie 2015 metų sutarties laikymosi.

Komentuodama G-7 derybas dėl Irano, Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė: „Tai didelis žingsnis į priekį. Dabar yra atmosfera, kai derybos yra laukiamos.“

E.Macronas ir D.Trumpas gyrė bendrą kalbą, rastą G-7 lyderių per susitikimą, kuriame dominavo tokios temos kaip Irano branduolinė krizė, nesutarimai dėl tarptautinės prekybos ir Amazonijos miškų gaisrai.

„Sugebėjome rasti tikrų sanglaudos taškų – beprecedenčių, labai teigiamų, leisiančių mums labai naudingai žengti į priekį“, – per spaudos konferenciją sakė E.Macronas.

D.Trumpas savo ruožtu pareiškė, kad E.Macronas per šį renginį atliko „fantastišką darbą“.

„Tai buvo labai ypatingos, labai vienijančios pustrečios dienos – ir noriu jums padėkoti“, – D.Trumpas sakė renginio šeimininkui.

Vos keliomis savaitėmis anksčiau D.Trumpas peikė E.Macroną, kad šis siunčiąs „permainingus signalus“ Iranui. Be to, liepą JAV administracija paskelbė sankcijas M.J.Zarifui.

E.Macronas pripažino, kad prieš G-7 susitikimą būta tam tikro „nervingumo“, tarp JAV ir Europos tvyrant įtampai dėl virtinės ginčijamų klausimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius