Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 12 /13:03

D.Trumpas patvirtino: Šiaurės Korėja įsipareigojo atsisakyti branduolinių ginklų

Singapūre su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong Unu susitikęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad susitikimas buvo fantastiškas, o pasiektas susitarimas – „geresnis, nei buvo galima tikėtis“. Baltųjų rūmų vadovas paskelbė, kad Šiaurės Korėja įsipareigojo visiškai atsisakyti branduolinių ginklų. Vis dėlto kol kas neketinama atšaukti sankcijų – tai bus padaryta tik tuomet, kai Pchenjanas nebeturės branduolinių galvučių.
Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas pasirašo dokumentą
Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas pasirašo dokumentą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Anot D.Trumpo, lyderiai užmezgė „ypatingą ryšį“, JAV prezidentas teigė nemažai sužinojęs apie Kim Jong Uną. Baltųjų rūmų vadovo teigimu, šalių vadovai ne kartą susitiks ateityje;
  • D.Trumpas patvirtino, kad JAV įsipareigojo Šiaurės Korėjai suteikti saugumo garantijas, o Pchenjanas patvirtino pasiryžimą siekti visiško branduolinių ginklų atsisakymo;
  • Anot D.Trumpo, buvo susitarta dėl balistinių raketų kompleksų Šiaurės Korėjoje naikinimo. Vis dėlto ši detalė nebuvo įtraukta į deklaraciją, kadangi dėl jos susitarta tik po to, kai dokumentas buvo pasirašytas;
  • D.Trumpo teigimu, kol kas neketinama atšaukti sankcijų – tai bus padaryta tik tuomet, kai Pchenjanas nebeturės branduolinių galvučių;
  • Prezidentas paskelbė, kad stabdomos bendros Vašingtono ir Seulo karinės pratybos Korėjos pusiasalyje;
  • Kritikai teigia, kad pasirašyto dokumento tekstas – pernelyg abstraktus;
  • Tai – pirmas kartas, kai pareigas einantis JAV prezidentas susitiko su Šiaurės Korėjos lyderiu.

JAV ir Šiaurės Korėjos vadovai susitiko Singapūro kurortinėje Sentosos saloje įsikūrusiame prabangiame viešbutyje „Capella“.

VIDEO: Istorinis susitikimas: Šiaurės Korėjos vadovas susitiko su JAV prezidentu

Jie paspaudė vienas kitam rankas, ir, prieš sėsdami prie derybų stalo dviese su vertėjais, susitikimą trumpai pakomentavo žiniasklaidai. D.Trumpas sakė tikįs, kad jų santykiai bus puikūs.

Savo ruožtu Kim Jong Unas teigė, kad „daugybė žmonių pasaulyje manys, kad tai – fantazija iš mokslinės fantastikos filmo“.

D.Trumpas: „Jaučiuosi tikrai puikiai. Turėsime puikią diskusiją ir, manau, (pasieksime – red.) milžinišką sėkmę. Tai bus milžiniška sėkmė. Man tai – garbė, ir neabejoju, kad mūsų santykiai bus puikūs.“

„Jaučiuosi tikrai puikiai. Turėsime puikią diskusiją ir, manau, (pasieksime – red.) milžinišką sėkmę. Tai bus milžiniška sėkmė. Man tai – garbė, ir neabejoju, kad mūsų santykiai bus puikūs“, – teigė JAV prezidentas.

Kim Jong Unas teigė, kad „nebuvo lengva pasiekti tai, kur esame dabar“.

„Praeitis... ir seni išankstiniai nusistatymai bei praktikos buvo kliūtys mums judėti pirmyn. Tačiau įveikėme jas visas ir šiandien esame čia“, – kalbėjo Šiaurės Korėjos lyderis.

BBC rašo, kad lyderiai atrodo nusiteikę draugiškai, tačiau ne pernelyg: priešingai nei susitikęs su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu, Kim Jong Unas neapkabino D.Trumpo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės ir Pietų Korėjos lyderiai: Kim Jong Unas ir Moon Jae-inas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės ir Pietų Korėjos lyderiai: Kim Jong Unas ir Moon Jae-inas

Praėjus kiek mažiau nei valandai, lyderiai užbaigė privatų pokalbį ir prie derybų stalo sėdo su kitais diplomatais. Paklaustas, kaip sekėsi derėtis privačiai, D.Trumpas atsakė: „Labai, labai gerai. Puikūs santykiai.“

Savo ruožtu Kim Jong Unas pridūrė, kad šis susitikimas yra „didi įžanga į taiką“.

JAV stalo pusėje, kaip ir tikėtasi, buvo galima išvysti JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo, Baltųjų rūmų administracijos vadovą Johną Kelly ir patarėją nacionalinio saugumo klausimais Johną Boltoną.

Su Šiaurės Korėjos delegacija atvyko dešiniąja Kim Jong Uno ranka vadinamas Kim Yong-cholas, praeitą savaitę lankęsis JAV. Taip pat šalies užsienio reikalų ministras Ri Yong-ho ir anksčiau šias pareigas ėjęs Ri Su-yongas.

Po „darbinių pietų“ D.Trumpas gyrė susitikimą.

„Sekasi puikiai, tai buvo tikras fantastiškas susitikimas, padarytas didelis progresas, labai pozityvus (susitikimas – red.). Manau, kad jis buvo geresnis buvo galima tikėtis, labai geras, dabar einame pasirašyti“, – žurnalistams sakė D.Trumpas, tačiau neįvardino, kokį būtent dokumentą lyderiai ketina pasirašyti.

VIDEO: Donaldas Trumpas prieš Kim Jong Uną: kas ką?

Tuomet D.Trumpas ir Kim Jong Unas pasivaikščiojo prabangaus viešbučio „Capella“ parke.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas

Aiškėja dokumento detalės

„Turėjome puikią dieną ir sužinojome tiek daug vienas apie kitą ir apie mūsų šalis“, – po darbinių pietų sakė D.Trumpas. Paklaustas, ką naujo sužinojo apie Kim Jong Uną, prezidentas atsakė, esą „jis yra labai talentingas vyras“, kuris labai myli savo šalį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas

Anot JAV prezidento, jis su Kim Jong Unu užmezgė „ypatingą ryšį“ ir žadėjo, kad jie susitiks dar ne kartą. Paklaustas, ar pakvies Kim Jong Uną į Baltuosius rūmus, D.Trumpas atsakė: „Neabejotinai pakviesiu.“

D.Trumpas teigė, kad jie pasirašo „labai svarbų dokumentą, pakankamai plataus spektro dokumentą“.

„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas

Kim Jong Unas pridūrė, kad jie „nusprendė palikti praeitį užnugaryje“ ir dėkojo D.Trumpui. „Pasaulis išvys esminius pokyčius“, – sakė jis.

D.Trumpas, paklaustas, kada prasidės branduolinis nusiginklavimas, atsakė, kad „mes pradėsime procesą labai, labai greitai“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas pasirašė istorinį dokumentą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas pasirašė istorinį dokumentą

„Didžiuojamės tuo, kas šiandien įvyko“, – tepridūrė jis.

Remiantis pasirašyto dokumento nuotrauka, Šiaurės Korėja įsipareigoja dirbti „branduolinių ginklų atsisakymo“ link.

Dokumento tekstas: „Prezidentas Trumpas įsipareigojo suteikti saugumo garantijas Korėjos Liaudies Demokratinei Respublikai, o pirmininkas Kim Jong Unas patvirtino savo tvirtą įsipareigojimą užbaigti Korėjos pusiasalio branduolinį nusiginklavimą.“

„Prezidentas Trumpas įsipareigojo suteikti saugumo garantijas Korėjos Liaudies Demokratinei Respublikai (KLDR), o pirmininkas Kim Jong Unas patvirtino savo įsipareigojimą užbaigti Korėjos pusiasalio branduolinį nusiginklavimą“, – rašoma dokumente.

Jame taip pat rašoma, kad JAV ir KLDR kartu stengsis „sukurti ilgalaikį ir stabilų taikų režimą Korėjos pusiasalyje“.

„JAV ir KLDR įsipareigoja užmegzti naujus JAV-KLDR santykius, atspindinčius abiejų šalių žmonių poreikį taikai ir klestėjimui“, – rašoma dokumente.

Dokumentas itin primena Panmundžomo deklaraciją, kurią balandžio 27 d. Kim Jong Unas pasirašė su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu. Pastarosios deklaracijos tikslu tapo „Korėjos pusiasalis be branduolinių ginklų“.

Šiaurės Korėjos reikalų ekspertas, profesorius Robertas Kelly tviteryje rašė, kad toks deklaracijos tekstas – „liūdinantis“.

„Tai net abstrakčiau nei dauguma skeptikų galėjo numatyti. Manau, kad Trumpas galėjo susitarti bent dėl kelių balistinių raketų, branduolinio komplekso uždarymo ar dėl kažko konkretaus. Tai atrodo pakankamai neapibrėžta. Galbūt kokių nors siurprizų bus spaudos konferencijoje“, – R.Kelly rašė tviteryje.

Pasirašęs dokumentą, Kim Jong Unas išvyko iš Sentosos salos. Šiaurės Korėjos lyderis į tėvynę išvyks artimiausiu metu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas palieka Sentosos salą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas palieka Sentosos salą

D.Trumpas patvirtino spėjimus

Smarkiai vėlavusi D.Trumpo spaudos konferencija prasidėjo korėjiečių ir anglų kalbomis parodytu filmuku apie taikos Korėjos pusiasalyje viltį. JAV prezidentas atskleidė, kad šį įrašą Vašingtono atstovai įteikė Pchenjano delegatams.

D.Trumpas padėkojo Pietų Korėjos, Japonijos vadovams, o Kinijos prezidentą Xi Jinpingą pavadino „išskirtiniu draugu“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas

Anot prezidento, jo ir Kim Jong Uno susitikimas buvo „nuoširdus, atviras ir produktyvus“.

D.Trumpas: „Noriu padėkoti pirmininkui Kim Jong Unui, kuris įrodo, kad tikri pokyčiai iš tiesų įmanomi. Vienas su kitu gerai susipažinome per ganėtinai trumpą laiką. Esame pasiruošę parašyti naują mūsų istorijos skyrių.“

„Noriu padėkoti pirmininkui Kim Jong Unui, kuris įrodo, kad tikri pokyčiai iš tiesų įmanomi. Vienas su kitu gerai susipažinome per ganėtinai trumpą laiką. Esame pasiruošę parašyti naują mūsų istorijos skyrių“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Jis priminė, kad beveik prieš septynis dešimtmečius vykęs Korėjos karas, nusinešęs daugybę gyvybių, „dar gali baigtis“.

„Dėl paliaubų buvo susitarta, bet karas niekada nesibaigė. Šiandien galime viltis, kad jis baigsis. Ir jis greitai baigsis. Praeitis neturi apibrėžti ateities. Vakardienos konfliktas neturi virsti rytojaus karu.

Kaip istorija jau ne kartą parodė, priešininkai iš tikrųjų gali tapti draugais. Galime pagerbti mūsų protėvių aukas, mūšių siaubą iškeisdami į taiką. Tai ir darome, tai ir padarėme“, – kalbėjo D.Trumpas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo spaudos konferencija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo spaudos konferencija

D.Trumpas patvirtino tai, ką anksčiau pranešė žiniasklaida: jis ir Kim Jong Unas pasirašė dokumentą, kuriuo Šiaurės Korėja įsipareigojo visiškai atsisakyti branduolinių ginklų.

Anot Baltųjų rūmų vadovo, Kim Jong Unas „jau naikina pagrindinius balistinių raketų kompleksus“. Vis dėlto ši detalė nebuvo įtraukta į bendrą deklaraciją, kadangi dėl jos buvo susitarta jau po to, kai dokumentas buvo sukurtas.

D.Trumpas teigė, kad vėliau bus pateikta daugiau detalių apie Šiaurės Korėjos balistinių raketų bandymų kompleksus.

Paklaustas, kodėl D.Trumpas nesusitarė dėl patikimos, neatšaukiamos denuklearizacijos, jis tikino pritrūkęs laiko. „Aš čia tik vienai dienai. Dabar vyks procesas“, – aiškinosi jis žurnalistams.

D.Trumpas buvo paklaustas, kokiu būdu jis ketina užtikrinti, kad Šiaurės Korėja visiškai atsisakys branduolinių ginklų.

„Ar gali ką nors užtikrinti? Nieko neįmanoma užtikrinti“, – atšovė prezidentas.

JAV prezidentas Amerikos televizijai dar prieš spaudos konferenciją pareiškė: „Jis (Kim Jong Unas, – red.) pasitiki manimi, o aš – juo.“

Negana to, D.Trumpas atskleidė, kad su Kim Jong Unu jau anksčiau kalbėjosi telefonu – tai reiškia, kad abiejų šalių lyderiai pirmą kartą bendravo ne šiame istoriniame viršūnių susitikime.

Negana to, D.Trumpas atskleidė, kad su Kim Jong Unu jau anksčiau kalbėjosi telefonu – tai reiškia, kad abiejų šalių lyderiai pirmą kartą bendravo ne šiame istoriniame viršūnių susitikime.

Stabdomos karinės pratybos

Prezidentas spaudos konferencijos metu buvo paklaustas, kodėl jis taip patogiai jaučiasi vadindamas Kim Jong Uną talentingu, nors diktatorius garsėja šeimos narių žmogžudystėmis ir žmogaus teisių pažeidimais.

D.Trumpas atsakė, kad Kim Jong Unas yra talentingas, kadangi sugebėjo puikiai susitvarkyti sudėtingoje situacijoje būdamas vos 26 metų amžiaus.

„Otto Warmbier mirtis nebuvo beprasmė. Be Otto tai nebūtų įvykę. Tai, kas nutiko šiandien“, – D.Trumpas kalbėjo apie amerikietį studentą, kuris buvo įkalintas Šiaurės Korėjoje. Sugrąžintas į JAV O.Warmbier netrukus mirė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Otto Warmbier
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Otto Warmbier

Prezidentas, paklaustas, ar nesijaučia išdavęs Šiaurės Korėjos priverstinio darbo stovyklose kalinčių asmenų, kadangi susitikdamas su Kim Jong Uno jis suteikė legitimumo juos įkalinusiam režimui.

„Ne, manau, kad jiems padėjau. Manau, kad šiandien jie yra vieni didžiausių nugalėtojų“, – atsakė jis.

D.Trumpas taip pat paskelbė, kad bus stabdomos bendros JAV ir Pietų Korėjos karinės pratybos.

D.Trumpas: „Mes rengėme pratybas ilgą laiką, dirbome su Pietų Korėja. Mes vadiname jas karo žaidimais. Jie yra neįtikėtinai brangūs. Pietų Korėja prisideda, bet ne 100 proc. Mes turime kalbėti su daugybe šalių apie tai, kad su mumis būtų elgiamasi teisingai. Karo žaidimai yra labai brangūs, už didžiąją dalį jų mokame mes.“

„Mes rengėme pratybas ilgą laiką, dirbome su Pietų Korėja. Mes vadiname jas (pratybas – red.) karo žaidimais. Jie yra neįtikėtinai brangūs. Pietų Korėja prisideda, bet ne 100 proc. Mes turime kalbėti su daugybe šalių apie tai, kad su mumis būtų elgiamasi teisingai. Karo žaidimai yra labai brangūs, už didžiąją dalį jų mokame mes“, – kalbėjo JAV prezidentas

D.Trumpas tikino su Kim Jong Unu aptaręs žmogaus teisių pažeidimų Šiaurės Korėjoje klausimą, apie tai bus kalbama ir ateityje.

„Mes apie tai kalbėjome šiandien, pakankamai stipriai.... Mes kažką dėl to darysime“, – pridūrė jis.

VIDEO: D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas: rankos paspaudimas, pokalbis ir pasiektas susitarimas

Anot D.Trumpo, kol kas neketina atšaukti sankcijų: tai bus padaryta tik tuomet, kai „Pchenjanas nebeturės branduolinių galvučių“.

Jis pridūrė praeitą savaitę turėjęs 300 „labai didelių ir galingų“ sankcijų, tačiau neskyrė jų prieš viršūnių susitikimą, kadangi tai būtų buvę „nepagarbu“.

Kinija giria susitikimą

Šiaurės Korėjos kaimynė ir strateginė JAV priešininkė Kinija džiaugėsi D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimu.

„Faktas, kad lyderiai gali susėsti ir lygiaverčiai kalbėtis, turi svarbią ir teigiamą reikšmę, ir kuria naują istoriją“, – žurnalistams sakė Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Wang Yi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Wang Yi

„Branduolinio klausimo sprendinys, viena vertus, yra branduolinių ginklų atsisakymas, visiškas branduolinių ginklų atsisakymas. Tuo pat metu pusiasaliui reikia taikos mechanizmo tam, kad būtų išspręstas pagrįstas Šiaurės Korėjos nerimas dėl savo saugumo“, – pridūrė Wang Yi.

Japonijos premjeras Shinzo Abe irgi antradienį pasveikino precedento neturintį Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir JAV prezidento D.Trumpo susitikimą ir jų pasirašytą dokumentą kaip „pirmąjį žingsnį“ Korėjos pusiasalio denuklearizacijos link.

„Per šį JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimą pirmininko Kim Jong Uno ketinimai imtis Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos buvo patvirtinti raštu. Palaikau tai kaip pirmąjį žingsnį problemų, susijusių su Šiaurės Korėja, išsamaus sprendinio link“, – pabrėžė Sh.Abe.

Kūno kalba išdavė jaudulį

Singapūre įsikūrusios konsultacinės įmonės „Influence Solutions“ vykdančioji direktorė Karen Leong teigė, kad pirmąsias 60 sekundžių abu lyderiai bandė parodyti esą kontroliuojantys situaciją.

K.Leong: „Jų rankos paspaudimas atrodė tarsi lygiaverčių partnerių. Panašu, kad Trumpas tai suprato, jam reikėjo, jog jis būtų matomas kaip lyderis.“

„Jų rankos paspaudimas atrodė tarsi lygiaverčių partnerių. Panašu, kad Trumpas tai suprato, jam reikėjo, jog jis būtų matomas kaip lyderis“, – „Reuters“ sakė K.Leong.

„Scanpix“/AP nuotr./Singapūriečiai stebi Kim Jong Uno ir Donaldo Trumpo susitikimą
„Scanpix“/AP nuotr./Singapūriečiai stebi Kim Jong Uno ir Donaldo Trumpo susitikimą

Didžiąją laiko dalį kalbėjo D.Trumpas, Kim Jong Unas, panašu, jo atidžiai klausėsi. Kai jie ėjo susitikimų kambario link, Šiaurės Korėjos lyderis į JAV prezidentą atsisuko tris kartus.

Tiesa, pakeliui jis patapšnojo D.Trumpo ranką bandydamas pademonstruoti, esą jis kontroliuoja situaciją.

Vis dėlto daugiau dvigubai vyresnis D.Trumpas, uždėdamas ranką ant kolegos iš Šiaurės Korėjos nugaros, rodė kelią į biblioteką, kurioje vyko judviejų pokalbis.

Anot K.Leong, lyderiams atsisėdus jiems abiem sunkiai sekėsi nuslėpti nervingumą: D.Trumpas kreivai šypsojosi ir judino rankas, tuo tarpu Kim Jong Unas žiūrėjo į grindis ir buvo pasviręs į priekį.

Ko tikimasi iš derybų?

Kim Jong Unas į Singapūrą atvyko gerokai anksčiau – dar sekmadienio popietę vietos laiku.

Tuo tarpu D.Trumpas į Singapūrą atskrido iš Kanados, kur savaitgalį vyko Didžiojo septyneto (G7) viršūnių susitikimas. Jame JAV prezidentas tik padidino tarp Baltųjų rūmų ir Kanados bei Europos Sąjungos (ES) tvyrojusią įtampą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./A.Merkel kalbasi su D.Trumpu kitų pasaulio lyderių apsuptyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./A.Merkel kalbasi su D.Trumpu kitų pasaulio lyderių apsuptyje

Tai – pirmasis vadovų, dar prieš metus vienas kitam grasinusių branduolinių ginklų panaudojimu ir įžeidinėjusių vienas kito išvaizdą, susitikimas.

VIDEO: Singapūras ruošiasi istoriniam JAV ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimui

Derybų išvakarėse JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo buvo nusiteikęs optimistiškai: jis tikino, kad parengiamosios derybos vyksta sparčiau nei tikėtasi.

M.Pompeo perspėjo, kad Jungtinės Valstijos nebesileis dar kartą apgaunamos Šiaurės Korėjos. Pasak jo, D.Trumpo administracija tenkintų vienintelis derybų rezultatas – visiškas branduolinis nusiginklavimas.

Anot valstybės sekretoriaus, mainais „mes imsimės veiksmų, kad suteiktumėme jiems pakankamą tikrumą, kad jie galėtų būti ramūs, jog branduolinis nusiginklavimas nebus kažkas, kas jiems blogai baigtųsi“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Slaptas Mike'o Pompeo susitikimas su Kim Jong Unu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Slaptas Mike'o Pompeo susitikimas su Kim Jong Unu

Ekspertai mano, kad Pchenjanas vengia atsisakyti branduolinių ginklų baimindamasis Libijos likimo: nusiginklavęs diktatorius Muamaras Kadhafi galiausiai buvo nuverstas.

Apskritai Šiaurės Korėjos tikslai derybose kol kas nėra aiškūs. Spėjama, kad Kim Jong Uną prie derybų stalo sėsti privertė sankcijos, kurias Vašingtonas skyrė Kinijos ir Rusijos kompanijoms, ligi šiol padėdavusioms Pchenjanui plauti nelegaliai uždirbtus pinigus.

Be to, Rusija ir Kinija samdo Šiaurės Korėjos darbuotojus darbams savo valstybėse.

Ką gali pasiūlyti derybų dalyviai?

„The Guardian“ rašo, kad D.Trumpas Pchenjanui gali pažadėti nepulti Šiaurės Korėjos.

Tuo pat metu JAV galėtų įsteigti pasiuntinybę Pchenjane ir leisti korėjiečiams įsikurti Vašingtone. Tai būtų žingsnis diplomatinių ryšių ir abipusio pripažinimo link.

Dar viena galimybė parodyti lankstumą ir jautrumą – apriboti bendrų su Pietų Korėja karinių pratybų mastą. Pavyzdžiui, į jas nebesiųsti naikintuvų „F-22 Raptor“ ir bombonešių „B1-B“.

Tiesa, Seule ir Tokijuje baiminamasi, kad Pchenjanas įtikins D.Trumpą šioje srityje per daug nusileisti. Nuogąstaujama, kad jis gali pasiūlyti išvesti JAV karius iš Pietų Korėjos ir Japonijos ar ženkliai sumažinti jų skaičių.

VIDEO: Užfiksuotas Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų poligono likvidavimas

Iš Kim Jong Uno amerikiečiai tikrai lauks patvirtinimo, kad raketų ir branduoliniai bandymai bus įšaldyti.

Jaunasis diktatorius ir pats gali žengti dar toliau: pavyzdžiui, įšaldyti urano sodrinimą ir paskelbti ribą, kurios esą niekada nepasieks režimo turimos raketos ar branduolinės galvutės.

Vis dėlto didžiausi lūkesčiai siejami su galimu Kim Jong Uno pasiryžimu paskelbti apie branduolinės programos stabdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius