Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 28 /14:17

D.Trumpas po nesėkmingų derybų su Kim Jong Unu: „Kartais reikia pasitraukti“

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas ketvirtadienį sakė, kad su JAV prezidentu Donaldu Trumpu Hanojuje nesusitiktų, jei nenorėtų vykdyti branduolinio nusiginklavimo. „Jei nenorėčiau, manęs čia nebūtų“, – pasakė jis reporteriui, paklaususiam, ar jis pasirengęs tai daryti. Bet tai turbūt buvo tik žodžiai – susitikimas nebuvo sėkmingas. Jis buvo sustabdytas, o kokios nors dvišalės deklaracijos šįkart nebus. Kad susitarimas nepasiektas, patvirtino ir Baltieji rūmai.
Donaldas Trumpas ir Kim Jon UnasDonaldas Trumpas ir Kim Jong Unas
Donaldas Trumpas ir Kim Jon Unas / „Scanpix“/AP nuotr.

Šiaurės Korėjos lyderis ir JAV prezidentas ketvirtadienį Vietnamo sostinėje pradėjo antrą derybų dieną ir siekė žengti toliau, nei buvo nuėję per savo pirmąjį susitikimą prieš aštuonis mėnesius.

JAV ir Šiaurės Korėja po istorinio pirmojo susitikimo Singapūre nesutarė dėl branduolinio nusiginklavimo apibrėžimo. Kai ketvirtadienį Kim Jong Uno buvo paklausta, ar jis žada imtis konkrečių žingsnių, jis atsakė: „Tą dabar kaip tik aptarinėjame.“

Panašu, kad branduolinio nusiginklavimo apibrėžimas Vašingtone ir Pchenjane ir dabar vertinamas skirtingai. Mat D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas buvo netikėtai sustabdytas, Baltieji rūmai pareiškė, kad jis neatnešė rezultatų.

Abiejų šalių delegacijų pietūs buvo atšaukti, o spaudos konferencija buvo paankstinta dviem valandomis.

Norėjo visiško sankcijų panaikinimo

Kim Jong Unas spaudos konferencijoje net nepasirodė, o D.Trumpą lydėjo JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

JAV prezidentas savo kalbą pradėjo netgi ne nuo savo derybų su Kim Jong Unu aptarimo, o pakalbėjo apie situaciją Venesueloje ir Kašmyre, kur vėl kilo įtampa tarp Pakistano ir Indijos.

Galiausiai priėjęs prie pokalbių su Kim Jong Unu, D.Trumpas pareiškė, kad derybos buvo produktyvios, vėl kalbėjo apie „puikius santykius“ su Šiaurės Korėjos lyderiu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Dvi dienos buvo produktyvios, bet kartais reikia laiku sustoti, pasitraukti ir nieko nepasirašyti“, – teigė D.Trumpas, žodį perdavęs M.Pompeo.

Pastarasis irgi kalbėjo apie didelę pažangą, bet pripažino, kad „ne visas kelias buvo nueitas“.

„Prašėme jo daugiau, bet jis nebuvo tam pasiruošęs. Jau anksčiau sakėme, kad prireiks laiko – žinome, kokie iššūkiai laukia, ir tikimės pažangos per kelias artimiausias savaites. Esu nusiteikęs optimistiškai“, – tvirtino M.Pompeo.

„Būčiau galėjęs pasirašyti susitarimą, bet tuomet jūs būtumėte sakę, koks tas sandoris blogas. Tiesą sakant, dokumentai buvo paruošti. Bet kartais reikia pasitraukti. Geriau susitarsiu taip, kaip reikia, o ne kuo greičiau“, – pridėjo JAV prezidentas.

D.Trumpas atskleidė, kad Kim Jong Unas norėjo visiško sankcijų Šiaurės Korėjai atšaukimo mainais į šalies branduolinį nusiginklavimą: „Mes su tuo nesutikome.“

VIDEO: D.Trumpas po nesėkmingų derybų su Kim Jong Unu: „Kartais reikia pasitraukti“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jongbjono branduolinis centras iš palydovo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jongbjono branduolinis centras iš palydovo

Kiek vėliau jis pasitikslino, kad Šiaurės Korėjos lyderis yra pasiruošęs uždaryti Jongbono kompleksą, kuriame vystoma šalies branduolinė programa, bet JAV kol kas nesutiko panaikinti sankcijų Pchenjanui. Be to, amerikiečiai esą išsiaiškino, kad korėjiečiai plėtoja ir kitus projektus, tarp jų – slaptas urano sodrinimo gamyklas.

„Kim Jong Unas turi savo viziją, o mes – savo. Jos skirtingos, bet per kelis mėnesius priartėjo viena prie kitos. Kol kas norime pasiekti savo tikslus“, – teigė JAV prezidentas ir pridūrė, kad tikisi toliau bendrauti su Šiaurės Korėjos lyderiu, kuris jam esą pažadėjo ir toliau nevykdyti branduolinių bei raketų bandymų.

Tiesa, D.Trumpas pripažino, kad bent jau kol kas kiti susitikimai su Kim Jong Unu neplanuojami.

D.Trumpas jau anksčiau savotiškai leido suprasti, kad su įspūdingais susitikimo rezultatais nebus skubama, o ir šiaip abu lyderiai, susėdę prieš žiniasklaidos atstovus, elgėsi išties santūriai.

D.Trumpas: „Bet kartais reikia pasitraukti. Geriau susitarsiu taip, kaip reikia, o ne kuo greičiau.“

„Esu tikras, kad ateityje dažnai susitiksime, taip pat po fakto – turiu omenyje, po to, kai pasieksime susitarimą. <...> Negaliu kalbėti apie šiandieną, bet per tam tikrą laiką pasieksime fantastiškų rezultatų“, – teigė D.Trumpas.

Atkėlė spaudos konferenciją

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Sarah Sanders šįryt netikėtai pranešė, kad susitikimas trumpinamas – dvišalis pokalbis, kurį po trumpų pasisakymų pradėjo D.Trumpas ir Kim Jong Unas, buvo pailgintas, nė viena delegacija nepasirodė suplanuotuose pietuose.

Spaudos konferencija, kuri Lietuvos laiku turėjo įvykti 11 val., buvo paankstinta dviem valandomis. Tai reiškė, kad anksčiau namo išskris ir D.Trumpas.

VIDEO: Kim Jong Unas išvyko iš susitikimo su D.Trumpu: nepasirašė susitarimo ir nepasirodė spaudos konferencijoje

Galiausiai JAV Baltųjų rūmų darbuotojai žurnalistams net perdavė, kad jokios bendros deklaracijos gali ir nebūti. Stebėtojai tai pavadino nerimą keliančiu ženklu, o Pietų Korėjos akcijų biržos indeksas ėmė ristis žemyn.

Kita vertus, tiek Kim Jong Unas, tiek D.Trumpas garsėja impulsyviais sprendimais paskutinę minutę, tad kalbėta, kad situacija dar gali pasikeisti. Be to, amerikiečių pranešimai esą galėjo būti derybiniai manevrai.

Visgi iš Hanojaus netrukus ėmė skrieti nuotraukos, liudijančios, kad ten iš tiesų skubiai ruošiamasi gerokai paankstinti suplanuotą spaudos konferenciją.

„Ženklai blogi – ypač atšaukti pietūs ir dokumentų pasirašymo ceremonija. Trumpas labai mėgsta tokias progas, kurias mėgsta vadinti dramatiškais proveržiais“, – rašė „The Guardian“ korespondentas Julianas Borgeris.

O S.Sanders galiausiai patvirtino, kad susitarimas per JAV ir Šiaurės Korėjos lyderių derybas nebuvo pasiektas.

VIDEO: Drama Hanojuje: D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas finišuoja be susitarimo

Sveikintų JAV ryšių biurą Šiaurės Korėjoje

Dabar net kukli galimybė JAV atidaryti atstovybę Šiaurės Korėjoje vertinama kaip bent jau šis tas konkretaus. Kim Jong Unas per susitikimą su JAV prezidentu sakė, kad sveikintų Vašingtono sprendimą atidaryti ryšių biurą Pchenjane.

Vieno amerikiečių reporterio paklaustas, ar yra pasirengęs tam, kad JAV atidarytų biurą Šiaurės Korėjos sostinėje, jis žurnalistams atsakė: „Galvoju, kad tai sveikintinas dalykas.“

D.Trumpas per itin retai pasitaikantį Šiaurės Korėjos lyderio atsakinėjimą į žurnalistų klausimus, kurio metu techniškai tebekariaujančių šalių vadovai atsargiai judėjo oficialių ryšių užmezgimo link, pareiškė, kad laiko tai „gera idėja“.

Ryšių biurai neprilygsta ambasadoms, bet būtų svarbus pradinis žingsnis normalizuojant diplomatinius santykius tarp šalių, kariavusių priešingose formaliai dar nepasibaigusio Korėjos karo fronto pusėse.

Surengęs spaudos konferenciją, D.Trumpas išvyks iš Vietnamo, o Kim Jong Unas liks valstybinio vizito ir namo išvyks savaitgalį.

Pietų Korėja apgailestauja

Pietų Korėjos prezidentūra ketvirtadienį išreiškė apgailestavimą, kad D. Trumpui ir Kim Jong Unui Vietname nepavyko pasiekti susitarimo, tačiau nurodė, jog tikisi tolesnio „aktyvaus dialogo“ tarp Vašingtono ir Pchenjano.

Pietų Korėjos prezidentūros nuomone, Vašingtonas ir Pchenjanas per „ilgas ir nuodugnias diskusijas“ Hanojuje geriau pažino vienas kitą, o derybos pasiekė „aukštesnį lygį“.

D.Trumpo ir Kim Jong Uno viršūnių susitikimo žlugimas gali suduoti smūgį Pietų Korėjos prezidentui Moon Jae-inui, kurio ambicijos dėl abiejų Korėjų bendravimo priklauso nuo persilaužimo Vašingtono ir Pchenjano derybose branduoliniu klausimu.

Po istorinio pirmojo viršūnių susitikimo Singapūre, kurio metu kritikai pasigedo konkretumo, prieš derybas Hanojuje būta didelių lūkesčių dėl pažangos, tačiau jie neišsipildė.

„Tai didžiulė nesėkmė“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė fondo „Ploughshares Fund“, remiančio įvairias kovai su branduolinių ginklų platinimu skirtas iniciatyvas, prezidentas Josephas Cirincione.

Tai parodė viršūnių susitikimų diplomatijos ribas, pažymėjo jis ir pridūrė, jog buvo „per mažai laiko ir darbuotojų“ susitarimui parengti.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Moon Jae-inas Vatikane
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Moon Jae-inas Vatikane

Pirminėje Baltųjų rūmų programoje ketvirtadienį buvo numatyta susitarimo pasirašymo ceremonija ir abiejų lyderių darbo pietūs. Tačiau D.Trumpas ir Kim Jong Unas išvyko iš viršūnių susitikimo nepasirašę jokio dokumento, o Amerikos prezidentas numatytą spaudos konferenciją paankstino dviem valandomis.

Ankitas Panda iš Amerikiečių mokslininkų federacijos tviteryje įspėjo, kad Baltųjų rūmų lūkestis dėl tolesnių derybų „nebūtinai turi būti tai, apie ką galvoja Šiaurės Korėja“.

„Kim Jong Unas, kiek mums žinoma, tikriausiai išvyko suirzęs. Jis gali nebenorėti to tęsti“, – pažymėjo A.Panda.

„Raketininkas“

Pernykštis viršūnių susitikimas Singapūre baigėsi tik miglotu Kim Jong Uno pažadu siekti „Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos“. Po jo diplomatinės pastangos įstrigo šalims nesutariant, ką tai iš tiesų turėtų reikšti.

Pchenjanas siekia, kad būtų sušvelnintos šaliai taikomos sankcijos. Vašingtonas savo ruožtu reikalauja, kad Šiaurės Korėja imtųsi konkrečių žingsnių dėl denuklearizacijos.

Hanojuje, kaip ir Singapūre, D.Trumpas ir Kim Jong Unas demonstravo draugišką nusiteikimą vienas kito atžvilgiu, priešais žurnalistus tvirtai paspausdami vienas kitam ranką ir apsikeisdami smagiomis frazėmis.

Ketvirtadienį abu lyderiai išėjo drauge pasivaikščioti prie prabangaus viešbučio „Sofitel Metropole“ baseino. Jie atrodė atsipalaidavę, bet buvo nekalbūs. Šiame žalumos apsuptame kolonijinių laikų viešbutyje anksčiau buvo apsistojusi ne viena žvaigždė, pradedant Charlie Chaplinu ir baigiant Bradu Pittu.

Tai kiek priminė D.Trumpo ir Kim Jong Uno pasivaikščiojimą sode Singapūre. Tąsyk abu lyderiai stabtelėjo prie didžiulio Amerikos lyderio limuzino, vadinamo „The Beast“, ir Kim Jong Unas smalsiai apžiūrėjo jo vidų.

VIDEO: Pirmasis Kim Jong Uno kartas: atsakė į užsienio žurnalisto klausimą

Tokie vaizdai visiškai nepriminė įtemptos atmosferos, tvyrojusios 2017-aisiais, kai Šiaurės Korėja intensyviai vykdė balistinių raketų bandymus ir po žeme sprogdino branduolinius užtaisus. Po šių bandymų D. Trumpas pavadino Kim Jong Uną „mažuoju raketininku“ ir pagrasino „ugnimi bei įniršiu“ sunaikinti jo režimą. Pastarasis neliko skolingas ir pavadino Amerikos prezidentą „senu nuokvaka“.

Pchenjanas iki menkiausių smulkmenų kontroliuoja visus Kim Jong Uno viešų pasirodymų Šiaurės Korėjoje aspektus. Tačiau Hanojuje šalies lyderis netgi atsakė į užsienio žurnalistų klausimus, o tai, manoma, yra beprecedentis atvejis. Kim Jong Unas sakė, kad sveikintų JAV sprendimą atidaryti ryšių biurą Pchenjane – tai būtų svarbus pradinis žingsnis normalizuojant diplomatinius santykius tarp šalių.

VIDEO: Istorinis susitikimas: Šiaurės Korėjos vadovas susitiko su JAV prezidentu

Prieš viršūnių susitikimą kalbėta, kad gali būti paskelbta politinė deklaracija dėl 1950–1953 metų Korėjos karo oficialaus užbaigimo. Šis konfliktas buvo nutrauktas paliaubomis, bet taikos sutartis nebuvo pasirašyta.

Taip pat būta lūkesčių, kad Kim Jong Unas gali pažadėti likviduoti pagrindinį branduolinį kompleksą Jongbjone. Šį ne vieną dešimtmetį veikiantį kompleksą Pchenjanas anksčiau jau du kartus žadėjo uždaryti.

Tuo tarpu D. Trumpo namuose Vašingtone laukiantis naujas skandalas gali nukreipti jo dėmesį nuo Pchenjano branduolinio klausimo. Trečiadienį buvęs ilgametis prezidento advokatas ir reikalų tvarkytojas Michaelas Cohenas (Maiklas Koenas) Kongrese vykusioje apklausoje pavadino D. Trumpą „rasistu“ ir „sukčiumi“.

Prezidentas leido suprasti, kad jam nerūpi M. Coheno apklausa, dar prieš pirmąjį susitikimą su Kim Jong Unu socialiniame tinkle „Twitter“ parašęs, kad jo buvęs advokatas, nuteistas kalėti trejus metus, „meluoja, nes siekia, kad būtų sutrumpinta jo kalėjimo bausmė“.

Ketvirtadienį D. Trumpas stengėsi diskredituoti savo buvusį advokatą, kuris liudydamas JAV Kongrese iš esmės pavadino prezidentą nusikaltėliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius