Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas vėl prabilo apie NATO: mano, kad konflikto atveju agresorė būtų Aljanso narė?

JAV prezidento Donaldo Trumpo pasisakymuose ir veiksmuose prieštaravimų nemažėja. Dar penktadienį jis patvirtino naujas sankcijas Rusijai už ginkluotės mažinimo sutarties pažeidimus, bet tą patį vakarą Floridoje jau dar kartą pažėrė įdomių minčių apie NATO sąjungininkus.
Donaldas Trumpas sako kalbą Pensakoloje
Donaldas Trumpas sako kalbą Pensakoloje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas Floridos valstijos Pensakolos mieste visų pirma apsilankė norėdamas paraginti Alabamos valstijos gyventojus papildomuose rinkimuose į Senatą balsuoti už respublikoną Roy Moore'ą.

Šį kandidatą pakeisti JAV generalinio prokuroro postą užėmusį buvusį Alabamos atstovą Senate Jeffą Sessionsą oficialiai remia tiek Respublikonų partijos vadovybė, tiek, žinoma, pats D.Trumpas, nors R.Moore'as šį rudenį sulaukė nemažai kaltinimų seksualiniu priekabiavimu prie nepilnamečių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Roy Moore'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Roy Moore'as

Dėl tokio konteksto nemažai daliai apžvalgininkų, kurie klausėsi JAV prezidento pasisakymo Pensakoloje, praslydo pro ausis kelios D.Trumpo mintys apie NATO.

JAV prezidentas dar per pernykščių rinkimų kampaniją kritikavo pakankamai lėšų gynybai neskiriančias Aljanso nares, kurios, beje, iš tiesų netrukus pradėjo didinti finansavimą.

Visgi šios temos D.Trumpas nepaleidžia ir dabar. Apie JAV, NATO ir pinigus Pensakoloje jis kalbėjo net tris minutes, o pasakė išties įdomių dalykų – netgi galima įžvelgti, kad Aljanso karinio konflikto, pavyzdžiui, su Rusija, atveju D.Trumpas kaltintų „agresorę“ NATO narę.

Be to, JAV prezidentas skundžiasi sąjungininkų „nemandagumu“, pažeria keistų prisiminimų apie pokalbį su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir pareiškia, kad Aljansas „visai nepadeda“ amerikiečiams.

„Sąjungininkai nemandagūs“

15min pateikia visą netaisytą D.Trumpo kalbos Floridoje dalį, skirtą NATO (žemiau pateikiamame vaizdo įraše žiūrėti nuo 53–54 minutės):

„Aš pagerinau santykius su Amerikos sąjungininkais ir paprašiau kitų NATO narių mokėti sąžiningą dalį. O dabar pinigai plūsta!

Atsimenate, kaip aš prieš metus nuvykau į NATO ir visi apgavikai čia sakė: „Donaldo Trumpo pasirodymas NATO buvo nepriimtinas.“ Žinote, kodėl jie taip sakė? Aš pasakiau NATO žmonėms, kai jie stovėjo už manęs, kad jie yra nemokūs.

Jie nesusimoka, aš pasakiau, kad turite susimokėti! Ir dabar jie suprato – dėl to. Aš leidau suprasti, jog jei nesusimokėsite, mes iš čia dingsime, ir mane dar labiau spaudė spauda.

Jie sakė, kad DT (Donaldas Trumpas, – red.) nemandagus mūsų sąjungininkų atžvilgiu. Na, jie nemandagūs mūsų atžvilgiu, kai nesusimoka! Tiesa? Tai jie nemandagūs.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas

Taigi turėsime šalį, kuri nesusimoka, ir ta šalis su kuo nors ima išdykauti – su Rusija? Tad turime šalį, kuri nesusimoka, kuri tampa agresyvi, ir atsiduriame Trečiajame pasauliniame kare dėl kažko, kas net nesusimoka.

Manote, kad jie galvoja, jog mes genijai? Štai kas nutiko: per trumpą laiką Stoltenbergas, NATO vadovas, tapo mano didžiausiu gerbėju pasaulyje, nes jis nesugebėdavo nieko priversti susimokėti.

Mes gauname 11 mlrd. dolerių daugiau, o jei žiūrėtume į 2020–2021 metus, gausime 33 mlrd. dolerių daugiau! Supraskite, kad jie net nedaro to, ką turėtų daryti! Baisu, kaip buvo negerbiama mūsų šalis, bet daugiau taip nebus.

Rytoj ryte iš visų tų apgavikų išgirsite, kad Donaldas Trumpas vėl parodė nepagarbą NATO. Taip nėra, aš manau, kad NATO – nuostabi. Bet žinote ką?

D.Trumpas: mes mokame už 80 proc. NATO, gal ir daugiau, jie sako, kad 72 proc.

Mes mokame už 80 proc. NATO, gal ir daugiau, jie sako, kad 72 proc., tad mes mokame už 80 proc. NATO, ir galiu pasakyti jums vieną dalyką – tai daug naudingiau jiems nei mums.

Ir jie turėtų susimokėti! Vokietija moka 1 proc., mes mokame 4 proc. – paaiškinkite man tai, tiesa? Ir Vokietijoje pinigų srautai nėra tvarūs, skaičiau pranešimą. Tad aš pasakiau Angelai: „Angela, atsiųsk dalį tų pinigų srautų mums!“ Ir ji pasakė: „Bet Donaldai...“

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Angela Merkel ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Angela Merkel ir Donaldas Trumpas

Nes mes saugome juos! Vokietijoje turime 40 tūkst. karių, niekas apie tai nė nežino. Pasakiau: „Angela, duokite ir mums.“ Ji atsakė: „Donaldai, Vokietijos žmonėms tai nepatiktų.“

Na, aš pasakiau: „Žinote, ką? Tai Amerikos žmonėms nepatinka tai, ką turime dabar. Amerikos žmonės nepatenkinti!“

2 proc. BVP skirs ir Lietuva

Tokie gana padriki svarstymai D.Trumpui, tiesa, nėra naujiena, o pagrindinė siunčiama žinia – kad NATO narėms reikia nustoti mažinti gynybos biudžetus ir juos, atvirkščiai, didinti – teisinga. Tą patį praėjusią savaitę Briuselyje pakartojo ir JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas.

„Mūsų saugumas geriausias, kai sąjungininkai ir partneriai sąžiningai dalijasi naštą. Todėl mes toliau raginame kitas nares didinti gynybos finansavimą: taip dirbama bendram tikslui“, – teigė R.Tillersonas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas Briuselyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas Briuselyje

NATO narės dar 2014 metais per viršūnių susitikimą Velse sutarė liautis mažinti gynybos biudžetus ir nusistatė tikslą per dešimtmetį peržengti 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ribą finansuojant gynybą visose Aljanso narėse.

Kol kas 2 proc. BVP ir daugiau gynybai skiria tik penkios NATO narės – JAV, Jungtinė Karalystė, Lenkija, Graikija ir Estija. Tiesa, jau nuo 2018 metų 2 proc. BVP gynybai atseikės ir Latvija bei Lietuva.

Vokietijoje gynybos finansavimas šiuo metu siekia 1,2 proc. BVP. Berlyne ypač juntamas nepasitenkinimas dėl D.Trumpo reikalavimų – šalies pareigūnai tvirtina, kad yra ir kitų rodiklių, pagal kuriuos galima matuoti šalių indėlį į NATO veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius