-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpo ir Kim Jong Uno akistata Singapūre: kaip, apie ką ir kodėl?

Ankstų antradienio rytą Lietuvos laiku Singapūre įvyks istorinis JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimas. Ši akistata – ilgus mėnesius užtrukusių derybų ir kaprizų kulminacija. D.Trumpas jau buvo nusprendęs atšaukti susitikimą, bet mažiau nei prieš dvi savaites apsigalvojo. 15min pateikia visą svarbiausią informaciją apie tai, kas vyks Singapūre.
Singapūre ruošiamasi D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimui
Singapūre ruošiamasi D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimui / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Kada įvyks susitikimas?

D.Trumpas ir Kim Jong Unas susitiks antradienio rytą Singapūre. Ten tuo metu bus 9 val. ryto, Lietuvoje – 4 val. ryto, o Jungtinėse Amerikos Valstijose dar nebus pasibaigęs pirmadienis – ten laikrodžiai muš 21 valandą.

JAV prezidentas į Singapūrą atvyko jau šeštadienį, trumpai pabuvęs Kanadoje, kur vyko Didžiojo septyneto (G-7) susitikimas.

VIDEO: Singapūras ruošiasi istoriniam JAV ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimui

Kur vyks susitikimas?

Abiejų šalių lyderiai turėtų bendrauti prašmatniame viešbutyje „Capella Hotel“, kuris yra įsikūręs kurortinėje Sentosos saloje prie pietinių Singapūro krantų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas ir Kim Jong Unas susitiks Sentosos saloje įsikūrusiame viešbutyje „Capella“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas ir Kim Jong Unas susitiks Sentosos saloje įsikūrusiame viešbutyje „Capella“

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Sarah Sanders tinkle „Twitter“ paskelbė apie viršūnių susitikimo vietą ir pridūrė: „Mes dėkojome puikiems šeimininkams singapūriečiams už jų svetingumą.“

Kas, be D.Trumpo ir Kim Jong Uno, dalyvaus susitikime?

Kad lydės D.Trumpą į Singapūrą, jau anksčiau patvirtino JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo. Tuomet Amerikos diplomatijos vadovas turėtų skristi į Pietų Korėją ir Kiniją, kur šių šalių pareigūnus informuos apie D.Trumpo susitikimą su Kim Jong Unu.

Būtent M.Pompeo pastaraisiais mėnesiais buvo vienas pagrindinių veikėjų nutiesiant komunikacijos linijas tarp Baltųjų rūmų Vašingtone ir Pchenjano.

„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pompeo
„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pompeo

Viršūnių susitikime taip pat dalyvaus Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly ir D.Trumpo patarėjas nacionaliniam saugumui Johnas Boltonas. Į Singapūrą irgi atvyko Nacionalinės saugumo tarybos Azijos paketo vadovas Matthew Pottingeris, prezidento patarėjas Stephenas Milleris.

Ko nebus? D.Trumpo dukters ir patarėjos Ivankos Trump. JAV pirmoji dukra pernai pakeitė savo tėvą – šalies prezidentą – per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą ir sulaukė daugybės kritikos.

Singapūre šmėžuos ir ilgametis Kim Jong Uno bičiulis, buvęs NBA krepšininkas Dennisas Rodmanas, nors jis formaliai ir nedalyvaus derybose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dennisas Rodmanas ir Kim Jong Unas Šiaurės Korėjoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dennisas Rodmanas ir Kim Jong Unas Šiaurės Korėjoje

Viršūnių susitikimą iš Azijos nušvies du D.Trumpo mėgstami TV kanalo „Fox News“ veikėjai – Seanas Hannity ir Sebastianas Gorka.

Kiek laiko truks D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas?

JAV ir Šiaurės Korėjos vadovų susitikimo trukmė kol kas nėra aiški. Tiesa, tam tikru ženklu, kad bendraujama gali būti išties netrumpai, jau tapo D.Trumpo susitikimas su vienu aukštu Šiaurės Korėjos pareigūnu.

Pačioje birželio pradžioje D.Trumpas Baltuosiuose rūmuose priėmė dešiniąja Kim Jong Uno ranka vadinamą Kim Yong Cholą. Ir nors jis turėjo tiesiog perduoti asmeninį Šiaurės Korėjos lyderio laišką D.Trumpą, susitikimas užtruko net 80 minučių – beveik pusantros valandos.

„Scanpix“/AP nuotr./Kim Yong Cholo ir D.Trumpo susitikimas užtruko 80 minučių
„Scanpix“/AP nuotr./Kim Yong Cholo ir D.Trumpo susitikimas užtruko 80 minučių

Ar D.Trumpas pasiruošė susitikimui?

JAV prezidentas drąsiai pareiškė, kad nejuto poreikio pasiruošti susitikimui su Kim Jong Unu. Esą svarbios derybos dėl branduolinio nusiginklavimo bus paremtos „požiūriu“, o paruošiamasis darbas esą nėra toks prasmingas.

Tiesa, Baltųjų rūmų pareigūnai tikina, kad D.Trumpas susitikimui kelis mėnesius vienokia ar kitokia forma ruošėsi. M.Pompeo teigė, kad su prezidentu apie būsimas derybas kalbasi kone kasdien.

„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas

„Esu visiškai tikras, kad prezidentas bus pasiruošęs, kai susitiks su savo kolega iš Šiaurės Korėjos“, – ketvirtadienį tvirtino JAV valstybės sekretorius.

Tik per susitikimą paaiškės, ar D.Trumpas sutars su Kim Jong Unu. Nors kalbama, kad abu lyderiai tam tikra prasme panašūs, didžiąją dalį 2017-ųjų jie praleido vienas kitą viešai įžeidinėdami ir vienas kitam grasindami.

Kita vertus, pastarosiomis savaitėmis retorika buvo kur kas švelnesnė. D.Trumpas netgi pažėrė liaupsių „labai atviram ir garbingam“ Šiaurės Korėjos lyderiui, o dabar skelbiama, kad Singapūre netgi nebus kalbama apie žmogaus teises.

Apie ką bus kalbamasi per susitikimą?

Baltieji rūmai nėra paskelbę oficialaus temų, kuriomis bus kalbamasi per susitikimą, sąrašo. Bet D.Trumpo administracija leido suprasti, kad visų pirma bus stengiamasi kalbėti apie Korėjos pusiasalio denuklearizaciją.

Be to, JAV prezidentas, regis, su Kim Yong Cholu Vašingtone aptarė režimui Pchenjane taikomas tarptautines ekonomines sankcijas. Tikėtina, kad apie tai bus kalbamasi ir antradienio rytą.

Ar bus pasirašyti kokie nors dokumentai?

D.Trumpas apie tokią galimybę kalba mįslingai. Po susitikimo su Kim Jong Cholu jis lyg ir atmetė galimybę, kad įmanomas koks nors formalus susitarimas su Pchenjanu: „Mes birželio 12 dieną nieko nepasirašysime. Mes pradėsime procesą.“

Tačiau vėliau JAV prezidentas išreiškė norą raštu formaliai užbaigti Korėjos karą. Mūšiai šiame konflikte 1953 metais sustojo pasirašius paliaubas, bet karo oficiali taikos sutartis neužbaigė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos kariai

„Mes absoliučiai galime pasirašyti susitarimą su Šiaurės Korėja. Bet tai tik pradžia. Sunkioji dalis laukia po to“, – sakė D.Trumpas.

Aišku, jis gali pasekti Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino pavyzdžiui. Balandį, kai pastarasis susitiko su Kim Jong Unu, abi pusės formaliai sutiko siekti „bendro tikslo“ – Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.

Ar Kim Jong Unas atiduos branduolinius ginklus?

M.Pompeo ketvirtadienį teigė, kad Kim Jong Unas jam pareiškė norintis pradėti denuklearizacijos procesą.

Tačiau praeityje pareigūnai Pchenjane jau ne kartą skelbė, kad yra pasiryžę atsikratyti branduolinių ambicijų, bet vėliau iš esmės pakeisdavo nuomonę. Analitikų nuomone, branduoliniai ginklai yra vienintelis Kimų dinastijos išlikimo garantas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas Singapūre
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas Singapūre

D.Trumpo administracija teigia, kad derybos su Kim Jong Unu turi prasidėti ir baigtis būtent šiuo klausimu. Vis dėlto Šiaurės Korėja visiškai atsisakyti branduolinių ginklų galės tik po daug metų, jei ne dešimtmečių, tad Kim Jong Unas konkrečių pažadų Singapūre dalinti nė neprivalo.

Ar D.Trumpas pakvies Kim Jong Uną į JAV?

D.Trumpas praėjusią savaitę atvirai pasvarstė apie galimybę pakviesti Kim Jong Uną į Baltuosius rūmus – „jei viskas gerai seksis“ Singapūre: „Atsakymas yra taip, bet jei viskas praeis gerai. Manau, kad jis pasiūlymą sutiktų palankiai.“

Be to, „Bloomberg“ pranešė, kad D.Trumpas svarsto pasiūlyti Kim Jong Unui antrą kartą susitikti prezidento viloje „Mar-a-Lago“ Floridos valstijoje. JAV prezidentas ten turbūt galės ir pažaisti golfą – jis neseniai patvirtino, kad Singapūre šiam jo hobiui nebus laiko.

VIDEO: Donaldas Trumpas prieš Kim Jong Uną: kas ką?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius