Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danija dėl sankcijų iškvietė Kinijos ambasadorių

Danija antradienį iškvietė Kinijos ambasadorių dėl Pekino sankcijų vieno buvusio danų premjero įkurtai organizacijai, pranešė Užsienio reikalų ministerija.
Uigūrai Kinijoje
Uigūrai Kinijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kinų pasiuntinys susitiko su pareigūnais danų ministerijoje ir buvo informuotas apie Danijos protestą prieš Kinijos sankcijas „virtinei Europos asmenų ir organizacijų“, įvestas reaguojant į Europos Sąjungos priemones dėl Pekino elgesio su uigūrais, nurodė ministerija.

„Jei Kinija skelbia sankcijas laisviems, kritiškiems Europos politikams, institucijoms ir disidentams vien dėl kritiškumo Kinijos atžvilgiu, tai yra aiški ataka prieš piliečių raiškos laisvę Europoje ir Danijoje“, – pažymima užsienio reikalų ministro Jeppe Kofodo pareiškime.

Pirmadienį ES, Jungtinė Karalystė, JAV ir Kanada paskelbė koordinuotas sankcijas Kinijos pareigūnams, siejamiems su uigūrų ir kitų musulmoniškų mažumų persekiojimu.

Pekinas iškart paskelbė atsakomąsias sankcijas ir uždraudė atvykti 10 europiečių, tarp jų penkiems europarlamentarams. Kinija taip pat taikys sankcijas dviem ES institucijoms ir dviem strateginių studijų centrams.

Šiame sąraše yra ne pelno organizacija „Alliance of Democracies“, įkurta Anderso Fogho Rasmusseno, 2001–2009 metais dirbusio Danijos premjero poste, o vėliau tapusio NATO generaliniu sekretoriumi.

J.Kofodas taip pat pabrėžė, kad Kinijos sankcijos skiriasi nuo ES priemonių.

„Leiskite pabrėžti, kad ES sankcijos veikia tik Kinijos pareigūnus, tiesiogiai atsakingus už šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus“, – sakė J.Kofodas.

Belgija, Prancūzija ir Lietuva taip pat iškvietė Kinijos ambasadorius protestui pareikšti.

Anot žmogaus teisių grupių, mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų yra kalinami vadinamosiose perauklėjimo stovyklose Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione. Kinija taip pat kaltinama Sindziange naudojanti priverstinį darbą ir vykdanti prievartinę moterų sterilizaciją.

Kinija šiuos kaltinimus atmeta ir tvirtina, kad tos stovyklos yra profesinio ugdymo centrai, turintys atgrasyti uigūrus nuo islamo ekstremizmo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius