Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darfūras balsuoja dėl savo statuso sukilėlių boikotuojamame referendume

Sudanui priklausantis karo nuniokotas Darfūro regionas pirmadienį balsuoja referendume dėl savo būsimo statuso, nors tą plebiscitą kritikuoja tarptautinė bendruomenė ir boikotuoja sukilėlių grupuotės.
Vaikai Sudane auga pažindami tik karą.
Referendumą boikotuoja sukilėlių grupuotės / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Sudanas

Nors regione tęsiasi neramumai, prezidentas Omaras al Bashiras, ieškomas dėl įtariamų karo nusikaltimų, susijusių su tuo 13 metų besitęsiančiu konfliktu, tvirtino, kad turi įvykti balsavimas dėl klausimo, ar penkios Darfūro valstijos turi būti apjungtos į vieną regioną, ar reikia išlaikyti esamą padėtį.

Etninių mažumų sukilėliai, kovojantys su Sudano vyriausybe nuo 2003 metų, jau seniai reikalauja, kad Darfūras būtų suvienytas ir turėtų didesnę autonomiją, tačiau jie boikotavo šį referendumą, sakydami, kad dabartinis balsavimas yra nesąžiningas.

Jungtinės Valstijose taip pat išsakė susirūpinimą, perspėdamos: „Jeigu bus rengiamas pagal dabartines taisykles ir dabartinėmis sąlygomis, referendumas dėl Darfūro, negali būti laikomas įtikinama žmonių valios išraišką“.

Balsavimas prasidėjo 9 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, o ryte negausūs rinkėjai ėjo į rinkimų apylinkes, saugomas ginkluotų policininkų ir apklijuotų plakatais, raginančiais aktyviai balsuoti.

Valstijos gubernatorius Abduwahidas Yousifas balsavo al Fašyro apylinkėje, kurioje gyvena daugiausiai vyriausybės darbuotojai. Ten beveik 100 moterų laukė, kad galės atiduoti savo balsus.

Išėjęs iš kabinos balsavietėje, įrengtoje vienoje pabėgėlių stovykloje al Fašyro pakraštyje, jos 38 metų gyventojas Fathiya Adamas Hassanas sakė: „Balsavau už vieną regioną – noriu, kad vienas regionas spręstų Darfūro problemas.“

Darfūras buvo vienas regionas iki 1994-ųjų, kai vyriausybė jį suskaidė į tris valstijas, o 2012-aisiais suformavo dar dvi, sakydama, kad vietos administracija taps veiksmingesnė.

Tame didžiuliame regione, Sudano vakaruose, konfliktas prasidėjo 2003 metais, kai etninės mažumos sukilo prieš O.al Bashiro arabų dominuojamą vyriausybę, tvirtindamos, kad yra marginalizuojamos.

Sukilėliai jau seniai reikalauja grįžti prie vieno regiono, bet sako, kad dėl šiuo metu vykstančių neramumų ir dėl didelio regiono viduje perkeltų žmonių skaičiaus balsavimas nebus sąžiningas, todėl jį boikotuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius