-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Demokratė Tulsi Gabbard – Rusijos kandidatė JAV prezidento rinkimuose?

Pirminiuose Demokratų partijos rinkimuose dalyvaujanti Tulsi Gabbard kritikuojama dėl susitikimo su Sirijos diktatoriumi Basharu al Assadu, o propagandiniai Kremliaus naujienų portalai apie ją rašo dažniau nei kitus demokratų kandidatus. Įtakinga demokratė Hillary Clinton jau apkaltino T.Gabbard, esą ji yra „rusų favoritė“ ateinančiuose prezidento rinkimuose. Vis dėlto, analitikai neskuba vertinti, kad ji – Kremliaus kandidatė.
Tulsi Gabbard
Tulsi Gabbard / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nieko nespėlioju, tačiau manau, kad jie (Kremlius – red.) yra nusižiūrėję žmogų. Ji šiuo metu dalyvauja pirminiuose Demokratų partijos rinkimuose, o jie ruošia ją tapti trečiosios šalies kandidate. Ji – rusų favoritė“, – tinklalaidėje su buvusiu Baracko Obamos patarėju Davidu Plouffe kalbėjo H.Clinton, praėjusiuose prezidento rinkimuose pralaimėjusi Donaldui Trumpui.

H.Clinton tiesiogiai neįvardijo T.Gabbard, tačiau iš kitų moterų kandidačių – Kamalos Harris, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar ir Marianne Williamson – nė viena nebuvo kaltinama tuo, kad ją remia Rusija.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Hillary Clinton Dubline
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Hillary Clinton Dubline

Ryšiai su Rusija?

Šių metų vasarį „NBC News“ paskelbė analizę, kurioje teigiama, kad Rusijos įtakos mašina, bandžiusi paveikti 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus, šiuo metu remia Havajams atstovaujančią Kongreso narę T.Gabbard.

Mažiau nei per mėnesį nuo T.Gabbard paskelbimo apie dalyvavimą rinkimuose trys didžiausi propagandiniai portalai anglų kalba „RT“, „Sputnik“ ir „Russia Insider“ publikavo mažiausiai 20 istorijų apie T.Gabbard.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tulsi Gabbard
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tulsi Gabbard

„Visos šios žiniasklaidos priemonės džiaugėsi, kai Gabbard paskelbė apie dalyvavimą rinkimuose, gynė jos poziciją dėl Rusijos ir 2017-ųjų susitikimą su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu, puolė tuos, kurie teigė, kad ji yra Maskvos marionetė“, – rašoma ataskaitoje.

T.Gabbard šiose žiniasklaidos priemonėse buvo paminėta maždaug dvigubai dažniau nei tuo metu apklausose pirmavę demokratai – buvęs B.Obamos viceprezidentas J.Bidenas ir senatorius Bernie Sandersas.

Ekrano kopija/„Sputnik News“ rašo apie Tulsi Gabbard
Ekrano kopija/„Sputnik News“ rašo apie Tulsi Gabbard

„Tai, kad ji skleidžia idėjas, sutampančias su Rusijos geopolitiniais strateginiais interesais, gali padėti jiems normalizuoti diskusiją (Demokratų) partijoje“, – tada rašė „NBC News“ analitikas Alexas Stamosas.

Kibernetinio saugumo įmonė „New Knowledge“ išsiaiškino, kad praėjus kelioms dienoms po to, kai T.Gabbard paskelbė apie dalyvavimą rinkimuose, 3 iš 15 pagrindinių URL adresų, kuriais pasidalijo 800 su Rusija siejamų socialinių tinklų paskyrų, skirtų JAV piliečiams, buvo apie šią Kongreso narę.

Dezinformacijos ekspertai atkreipė dėmesį į įtartiną veiklą, susijusią su T.Gabbard kampanija. Pavyzdžiui, po pirmųjų demokratų debatų grotažymė #KamalaHarrisDestroyed (liet. #KamalaHarrisSunaikinta), panašu, buvo populiarinama koordinuoto botų tinklo.

Tačiau nėra jokių įrodymų tarp šių tinklų ir pačios kampanijos.

Be to, T.Gabbard nėra populiari kandidatė: už ją pirminiuose rinkimuose balsuotų mažiau nei 3 proc. rinkėjų.

Per minėtus debatus T.Gabbard griežtai pasisakė apie varžovę K.Harris, kuri anksčiau ėjo Kalifornijos generalinės prokurorės pareigas. „Ji už marihuanos įstatymų pažeidimus įkalino daugiau nei 1,5 tūkst. žmonių, o paskui juokėsi paklausta, ar kada nors yra rūkiusi marihuanos“, – kalbėjo K.Gabbard.

VIDEO: Tulsi Gabbard atsakas Kamalai Harris

Į naujausius H.Clinton komentarus, esą T.Gabbard – Kremliaus favoritė, Havajams atstovaujanti Kongreso narė atsakė tviteryje.

„Ačiū, @HillaryClinton. Tu, karo kurstytojų karaliene, korupcijos įsikūnijime ir puvinio, kuris taip ilgai kamavo Demokratų partiją, įsikūnijime, pagaliau parodei tikrąjį veidą“, – rašė T.Gabbard.

Vis dėlto, įtarimus dėl galimų T.Gabbard ryšių su Rusija sustiprina jos sprendimas konsultantu pasamdyti Chrisą Cooperį. Tai papiktino bankininką ir garsų Vladimiro Putino režimo kritiką Billą Browderį.

„Tulsi Gabbard sako, kad ji nekontroliuoja rusų botų, kurie ją remia. Tačiau ji kontroliuoja Chriso Cooperio, šmeižto kampanijos vykdytojo, kuriam mokėjo Natalija Veselnickaja ir jos su Rusija susiję rėmėjai už tai, kad mane šmeižtų ir pabandytų atšaukti Magnickio aktą, pasamdymą“, – tviteryje rašė B.Browderis.

Rusijos pareigūnams iš B.Browderio atėmus turto už 230 mln. dolerių, jis nusamdė advokatą Sergejų Magnickį. Pastarasis buvo sulaikytas ir mirė Rusijos kalėjime nesulaukęs adekvačios medicinos pagalbos.

Penkios šalys, įskaitant Lietuvą, sudarė Magnickio sąrašą: jame – Rusijos piliečiai, kuriems draudžiama patekti į šias šalis dėl žmogaus teisių pažeidimų ir pinigų plovimo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuva paviešino Magnickio sąrašą, jame – R.Kadyrovas

Gynė Sirijos diktatorių

Bene labiausiai Kongreso narė kritikuojama dėl 2017-ųjų vasarį vykusios kelionės į Siriją, kai ji „diplomatinės“ misijos metu susitiko su šalies diktatoriumi Basharu al Assadu.

2011-aisiais Sirijoje pilietinis karas prasidėjo nuo taikių protestų prieš prezidentą B.al Assadą, kurio pajėgos į neramumus atsakė jėga, įskaitant į civilius nukreiptus aviacijos smūgius. Apskritai jo režimas kritikuojamas dėl šiurkščių žmogaus teisių pažeidimų ir karo nusikaltimų.

T.Gabbard tikina, kad kelionė į Siriją buvo reikalinga siekiant geriau suprasti aštuonerius metus trunkantį karą, į kurį įsitraukė ir užsienio jėgos, įskaitant JAV. Kelionę finansavo Libano socialistų nacionalistų partija, bendradarbiaujanti su B.al Assadu. Sulaukusi kritikos, T.Gabbard teigė grąžinusi pinigus.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

T.Gabbard, į šią Artimųjų Rytų valstybę išvykusi be Demokratų partijos lyderių žinios, vėliau interviu CNN tikino, kad JAV, remdamos Sirijos sukilėlius, finansuoja teroristines grupuotes. Naratyvą, kad Sirijoje nėra nuosaikių sukilėlių, naudoja ir B.al Assado režimas bei jį remianti Rusija.

Tiesa, T.Gabbard mažiau kalba apie 2015-ųjų kelionę į Turkijos–Sirijos pasienį, kur ji susitiko su tikrais, o ne režimo patvirtintais, opozicijos atstovais ir „Baltųjų šalmų“ gelbėtojų brigada.

T.Gabbard pasisako prieš JAV karines intervencijas kitose šalyse. Praėjus keleriems metams po Rugsėjo 11-osios išpuolio, T.Gabbard prisijungė prie Havajų nacionalinės gvardijos. Dabar Kongreso narė tikina, kad jos tarnyba buvo paremta melais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tulsi Gabbard
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tulsi Gabbard

Irako karo veteranas, liberalų veteranų organizacijos VoteVets.org pirmininkas Jonas Soltzas, kuris praeityje dirbo su T.Gabbard, „The New York Times“ sakė, kad Kongreso narės pažiūros dėl karinės intervencijos nevykdymo patrauklios daugybei žmonių JAV ir užsienyje.

„Realybėje Tulsi skleidžia prieš karą nukreiptą žinutę, kuri patinka daugybei veteranų“, – tikino J.Soltzas.

Palaiko ir respublikonai

„ABC News“, remdamasis pareigūnu iš D.Trumpo pereinamojo laikotarpio komandos, teigė, kad prezidentas rimtai svarstė įdarbinti T.Gabbard. Esą 2016-ųjų lapkritį ji susitiko su prezidentu, o susitikimą organizavo vyriausiasis jo strategas Stephenas Bannonas.

Pasak „ABC News“ šaltinio, S.Bannonas manė, kad dėl savo požiūrio į užsienio politiką S.Gabbard puikiai tiktų dirbti D.Trumpo administracijoje.

T.Gabbard idėjos patrauklios kairiesiems, vis dėlto, kai kurie Kongreso narės pasisakymai suerzino liberalius rinkėjus. Pavyzdžiui, ji sakė sutinkanti su H.Clinton teiginiu, kad abortai turi būti „saugūs, teisėti ir reti“. Pasak kritikų, žodžio „reti“ panaudojimas stigmatizuoja abortus pasidariusias moteris.

Praeityje T.Gabbard dirbo savo tėvo respublikono Mike'o Gabbardo organizacijoje „Aljansas už tradicinę santuoką“, pasisakančią prieš homoseksualus. Tačiau šiemet Kongreso narė atsiprašė LGBT bendruomenės.

Praeityje ginklų lobistų grupė T.Gabbard kampanijai yra paaukojusi pinigų, tačiau ši suma siekė vos 400 dolerių (362,48 eurų).

Kritikos ji sulaukia ir dėl paramos autokratiniams lyderiams, įskaitant Indijos premjerą nacionalistą Narendrą Modi, kuris siekia įtvirtinti Indiją kaip išskirtinai hinduistų valstybę. 2015 metais kelionės į Paryžių metu S.Gabbard susitiko su Egipto lyderiu Abdelu Fattahu el Sisi. Ji tuo metu keliavo kartu su Danu Rohrabacheriu – respublikonu, garsėjančiu ryšiais su Rusija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas

Tarp T.Gabbard gerbėjų – ne tik S.Bannonas, bet ir baltųjų viršenybės šalininkų idėjų kalvės „National Policy Institute“ prezidentas Richardas Spenceris bei kraštutinės dešinės sąmokslo teorijų kūrėjas Davidas Duke'as.

Paklausta apie jų paramą, T.Gabbard kalbėjo apie šmeižtą.

„Kalbate apie rudaodę, polinezietę, azijietę moterį, kuri praktikuoja hinduizmą. Viskas, ką jie daro, suteikia daugiau deguonies ir dėmesio žmonėms, kurie, mano manymu, neturėtų jo apskritai gauti“, – sakė ji ir pridūrė, kad toks šmeižtas skirtas pakenkti jos kampanijai bei atitraukti dėmesį nuo jos siunčiamos žinutės.

Pastebėta Kremliaus

Su H.Clinton pareiškimais apie T.Gabbard sutinka ir ne visi demokratai. Senatorius Bernie Sandersas, kurį anksčiau rėmė Havajams atstovaujanti Kongreso narė, ją gynė.

„Tulsi Gabbard statė savo gyvybę į pavojų, kad apgintų šią šalį. Žmonės gali nesutikti įvairiais klausimais, tačiau šokiruoja bandymas sakyti, kad Tulsi yra kontroliuojama užsienio“, – rašė B.Sandersas.

Tarptautinės teisės profesorius emeritas Prinstono universitete Richardas Falkas vice.com sakė, kad situacija gali būti paprasta. Esą T.Gabbard iš tiesų gali tikėti tuo, ką kalba, o rusai tiesiog bando skatinti karinį amerikiečių atsitraukimą ar pakurstyti chaosą.

R.Falkas: „Jei pažvelgtumėme į tai iš Rusijos perspektyvos, kodėl neremti žmogaus, kuris kalba kaip ji? Tai nebūtinai neteisinga ar piktavališka. Žvelgiant iš jų perspektyvos, mažiau militaristinė Amerika – geresnė pasaulio tvarka.“

„Jei pažvelgtumėme į tai iš Rusijos perspektyvos, kodėl neremti žmogaus, kuris kalba kaip ji? Tai nebūtinai neteisinga ar piktavališka. Žvelgiant iš jų perspektyvos, mažiau militaristinė Amerika – geresnė pasaulio tvarka“, – sakė R.Falkas.

Buvęs Federalinių tyrimų biuro (FTB) agentas, „NBC News“ analitikas Clintas Wattsas teigė, kad Kremlius tiesiog pastebėjo T.Gabbard ir nusprendė, kad reikia ją remti.

„Jie nori ko nors kaip Gabbard, kad išreikštų Rusijos poziciją. Jie nesako jai, ką kalbėti, bet nori, kad debatuose atsirastų jos prorusiška pozicija“, – mano C.Wattsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius