-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Derybininko suėmimu pasipiktinę serbai pasitraukė iš Kosovo vyriausybės

Protestuodami prieš vieno aukšto rango serbų pareigūno suėmimą ir išsiuntimą iš Kosovo serbai antradienį nusprendė pasitraukti iš Kosovo premjero Ramusho Haradinajaus vadovaujamos vyriausybės.
Marko Džiuričiaus sulaikymas
Marko Džiuričiaus sulaikymas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kosovas Serbija

Įtampa vyriausybėje išaugo, kai pirmadienį buvo suimtas Belgrado vyriausiasis derybininkas Kosovo klausimu Marko Džiuričius. Nepaisydamas draudimo jis atvyko į Mitrovicą, kur buvo areštuotas, nurodė policijos atstovas spaudai.

Kosovas, etninių albanų dominuojama buvusi Serbijos provincija, 2008 metais vienašališkai paskelbė nepriklausomybę, tačiau Belgradas, kitaip nei daugiau kaip 110 valstybių, atsisako pripažinti jo suverenitetą.

Dėl šios priežasties etniniai serbai „paliks vyriausybę, kuri nebeturi mūsų paramos“, po susitikimo su Serbijos prezidentu Aleksandru Vučičiumi žurnalistams Belgrade sakė pagrindinės serbų mažumos grupės lyderis Goranas Rakičius.

A.Vučičius pirmadienį pareiškė, kad M.Džiuričius buvo pagrobtas tuo metu, kai buvę priešininkai – Belgradas ir Priština – mėgino iš naujo užmegzti dialogą.

Į Kosovą vykstantys Serbijos pareigūnai paprastai prašo Prištinos leidimo apsilankyti rajonuose, kur gyventojų daugumą sudaro etniniai serbai.

„Nesuprantamas“ sprendimas

R.Haradinajaus vyriausybė priklauso nuo serbų grupės paramos, tačiau antradienį jis pareiškė, kad jo komanda „nesugrius“, o kolegų serbų sprendimą trauktis premjeras pavadino „nesuprantamu“.

Automatais ginkluoti ir veidus gobtuvais prisidengę policininkai, lydimi šarvuotų kovos mašinų, buvo dislokuoti Mitrovicoje arčiau Serbijos sienos, kad užkirstų kelią keliems serbų pareigūnams patekti į Kosovą, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Policininkams teko panaudoti ašarines dujas, kad išvaikytų dešimtis vietos gyventojų, trukdžiusių jiems patekti į salę, kur tuo metu M.Džiuričius dalyvavo viename susitikime.

Viešas susitikimas Mitrovicoje buvo surengtas siekiant skatinti „vidinį dialogą“ Kosovo klausimu, kuris itin svarbus Belgradui siekiant narystės Europos Sąjungoje.

Per incidentą nukentėjo žmonių; ligoninės atstovas Milanas Ivanovičius antradienį žurnalistus informavo, kad „32 žmonės buvo sužeisti, aštuoni (iš jų) sunkiai“.

Be kita ko, Kosovo žemės ūkio ministrui Nenadui Rikalo lūžo šonkaulis.

„Tai, ką vakar matėte, rodo, ką Priština ir dalis tarptautinės bendruomenės galvoja apie dialogą – neturiu ką ir pridurti“, – pareiškė M.Džiuričius, tačiau nenurodė, ar Belgradas nutrauks derybas.

„Galutinis sprendimas priklauso Aleksandrui Vučičiui“, – sakė jis.

Po pirmadienio incidento Mitrovicos gyventojai užtvėrė kelią, jungiantį šį miestą su Serbija, tačiau antradienį ten buvo ramu.

Praėjus beveik dviem dešimtmečiams po kruvino 1998–1999 metų karo tarp serbų pajėgų ir už Kosovo nepriklausomybę kovojusių etninių albanų partizanų Mitrovica tebėra padalyta į du sektorius. Ibaro upės šiauriniame krante gyventojų daugumą sudaro etniniai serbai, o pietinėje zonoje daugiausia gyvena albanai.

Mieste tebėra dislokuotos tarptautinės pajėgos.

Kosove iš 1,8 mln. gyventojų apie 120 tūkst. yra etniniai serbai.

Kosovo serbai antradienį taip pat nurodė, kad balandžio 20-ąją jie ketino suformuoti Kosovo serbų savivaldybių asociaciją, „laikantis Briuselio susitarimo, kurį yra ratifikavę ir Priština, ir Belgradas“.

Briuselis pareiškė, kad Belgrado ir Prištinos santykių normalizavimas yra svarbi Serbijos narystės ES sąlyga, o Kosovas savo ruožtu tikisi reikalavimų dėl vizų savo piliečiams sušvelninimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius