Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimt didžiausių D.Trumpo melų 2018-aisiais: nuo Rusijos tyrimo iki Meksikos sienos

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šiemet privertė faktų tikrintojus gerokai paplušėti: Baltųjų rūmų vadovas melavo apie savo administracijos nuopelnus, tyrimą dėl galimo jo kampanijos sąmokslo su Rusija ir sienos Meksikos pasienyje statybas. „NBC News“ išrinko didžiausių D.Trumpo melų 2018-aisiais dešimtuką.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

10. „Padarėme daugiau nei kiti“

„Mano administracija nuveikė daugiau nei beveik kuri nors kita administracija šalies istorijoje“, – 2018-ųjų rugsėjį kreipdamasis į Jungtinių Tautų (JT) Generalinę Asamblėją kalbėjo D.Trumpas.

„Tikra tiesa, – sakė D.Trumpas susirinkusiesiems pradėjus kvatoti. – Nesitikėjau tokios reakcijos, tačiau tai yra gerai.“

VIDEO: Girdamasis pasiekimais D.Trumpas sukėlė susirinkusiųjų juoką

D.Trumpas tikino norėjęs prajuokinti JT lyderius, vis dėlto, jis šį teiginį kartojo ir vėliau. Yra skirtingų būdų matuoti sėkmę, tačiau nėra „tikra tiesa“, kad jo administracija buvo sėkmingesnė nei bet kuri kita JAV istorijoje.

Kalbant apie įstatymus, per pirmus dvejus metus prezidentavimo D.Trumpas jų pasirašė daugybę, tačiau buvęs šalies vadovas Barackas Obama tuo pačiu laikotarpiu jų pasirašė gerokai daugiau.

Be to, D.Trumpui ne visada sekėsi priimti įstatymus, kuriuos žadėjo rinkimų kampanijos metu. Pavyzdžiui, jis kelis kartus nesėkmingai bandė atšaukti Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymą (Affordable Care Act, Obamacare).

Mokesčių reforma, kuria taip giriasi prezidentas, taip pat nebuvo labai sėkminga: nors mokesčiai buvo sumažinti 90 proc. amerikiečių, ekspertai tikina, kad reforma labiausiai padėjo ne dirbančioms šeimoms, o korporacijoms.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Akcija už „Obamacare“ palikimą
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Akcija už „Obamacare“ palikimą

Tiesa, gruodžio pabaigoje buvo pasirašytas tikru D.Trumpo pasiekimu laikomas baudžiamosios teisenos reformos įstatymas („First Step Act“). Šis įstatymas sušvelnins griežtas bausmes tam tikriems nusikaltėliams, suteiks teisėjams daugiau laisvės skiriant bausmes nesunkius nusikaltimus įvykdžiusiems asmenims ir pagerins kalinimo sąlygas.

„NBC News“ rašo, kad apskritai prezidento darbotvarkėje dominavo dereguliacija ir JAV pasitraukimas iš tarptautinių susitarimų, pavyzdžiui, Irano branduolinio ar Paryžiaus klimato kaitos.

Šiemet D.Trumpas taip pat derėjosi dėl naujo prekybos susitarimo su Meksika ir Kanada, tačiau tam, kad jį įgyvendintų, reikės paramos iš susiskaldžiusio Kongreso.

Šiemet D.Trumpas taip pat derėjosi dėl naujo prekybos susitarimo su Meksika ir Kanada, tačiau tam, kad jį įgyvendintų, reikės paramos iš susiskaldžiusio Kongreso.

9. „Sparčiai augančios investicijos“

„Plieno pramonė atidaro ir renovuoja gamyklas visoje šalyje. JAV dosniai investuoja automobilių gamintojų kompanijos, įskaitant BMW, kuri ką tik pranešė apie didžiulės naujos gamyklos (atidarymą)“, – lapkritį tviteryje rašė D.Trumpas.

Tačiau ekspertai su tuo nesutinka. „Stebime automobilių gamintojų investicijas Šiaurės Amerikoje, matėme, kad jos ženkliai sumažėjo nuo 2015-ųjų ketvirtojo ketvirčio“, – „NBC News“ sakė Motorinių transporto priemonių tyrimų centro pramonės, darbo ir ekonomikos viceprezidentė Kristin Dziczek.

Be to, BMW užsiminė galinti atidaryti naują gamyklą, tačiau to nepatvirtino. Plieno pramonės produkcija auga, tačiau nėra ženklų, kad sparčiai didėtų investicijos ar būtų statomos naujos gamyklos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./BMW logotipas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./BMW logotipas

8. „Muitai daro JAV turtingesnes“

„Kai žmonės ar šalys naudojasi didžiuliu mūsų tautos turtu, noriu, kad jie susimokėtų už privilegiją tai daryti... Esame teisūs dabar gaudami milijardus dolerių muitais. Paverskime Ameriką vėl turtinga“, – D.Trumpas rašė 2018 metų gruodį.

„NBC News“ rašo, kad D.Trumpas ne taip pristato muitų veikimo principą.

TAIP PAT SKAITYKITE: JAV prekybos karas jau varo verslą iš Kinijos – bet ne į Ameriką

Muitai – mokesčiai, skiriami į JAV įvežamoms užsienietiškoms prekėms. Jų paskirtis – pabranginti užsienietiškas prekes ir tokiu būdu paskatinti vietos gamintojus, tačiau papildomos išlaidos dėl importuotojo apmokestinimo paprastai gula ant amerikiečių vartotojų pečių.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas atšaukė Kalėdas žurnalistams
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas atšaukė Kalėdas žurnalistams

7. „Didžiausia mokesčių reforma JAV istorijoje“

„Kaip nuo šios pakylos prieš 11 mėnesių pažadėjau Amerikos žmonėms, įgyvendinome didžiausius mokesčių apkarpymus ir reformą JAV istorijoje“, – sausį kreipdamasis į Kongresą kalbėjo D.Trumpas.

Tačiau pasak Atsakingo federalinio biudžeto komiteto, pernai gruodį įgyvendinta reforma nėra didžiausia JAV istorijoje.

„Sunku matematiškai apskaičiuoti, kiek reformatoriškas yra tavo mokesčių planas“, – tuo metu „NBC News“ teigė ekonomistas iš nepriklausomo tyrimų centro „The Tax Foundation“ Kyle Pomerleau.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ronaldas Reaganas savo darbo vietoje po inauguracinio parado
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ronaldas Reaganas savo darbo vietoje po inauguracinio parado

Pasak jo, didžiausią reformą ir ženkliausius mokesčių apkarpymus istorijoje 1986 metais įvykdė tuometinis prezidentas Ronaldas Reaganas.

6. „Demokratai nori paversti JAV Venesuela“

„Tiesa yra ta, kad centristinė Demokratų partija nebeegzistuoja. Naujieji demokratai yra radikalūs socialistai, kurie nori modeliuoti Amerikos ekonomiką pagal Venesuelos pavyzdį.

Jei demokratai šį lapkritį gaus Kongreso kontrolę, Amerikoje pavojingai priartėsime prie socializmo. Valstybinė sveikatos apsauga yra tik pradžia“, – spalį rašė prezidentas.

D.Trumpas ne kartą bandė sutapatinti demokratus, pasisakančius už mokesčių mokėtojų pinigais finansuojamą sveikatos apsaugos sistemą, su ekonominių sunkumų patiriančia šalimi, kuriai vadovauja represyvi kraštutinių kairiųjų vyriausybė.

„NBC News“ rašo, kad demokratų siūloma sveikatos apsaugos sistema yra ne radikali idėja, o veikiau tarptautinė norma. Savo ruožtu demokratai Venesuelos nelaiko pavyzdžiu sistemos pokyčiams.

5. „Istorinis ekonomikos efektyvumas“

„Pasiekėme istorinį ekonomikos efektyvumą“, – D.Trumpas teigė 2018-ųjų liepą.

Pasak „NBC News“, tai nėra tiesa – ekonomika klestėjo jau D.Trumpui pradėjus prezidentauti. Už efektyvumą, kurį mini Baltųjų rūmų vadovas, reikėtų dėkoti jo pirmtakui Barackui Obamai. Būtent jo vadovavimo metais šalis buvo „ištraukta“ iš recesijos ir vėl ėmė klestėti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama
AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama

Ekonomistai „NBC News“ teigė, kad D.Trumpas galėjo pagerinti ekonomiką sumažindamas mokesčius, tačiau pakenkti jai pradėdamas prekybos karą. Vis dėlto situacija per dvejus metus radikaliai nepasikeitė.

4. „B.Obama atskirdavo vaikus nuo šeimų“

„Prisiminkite tai: prezidentas Obama atskirdavo vaikus nuo šeimų (pasienyje)“, – šių metų lapkritį tikino D.Trumpas.

„NBC News“ rašo, kad B.Obamos vadovavimo laikais vaikų ir tėvų atskyrimo pasienyje politika nebuvo plačiai paplitusi.

B.Obamos administracija suimdavo ir kartu laikydavo visus šeimos narius. Advokatai tikina, kad buvusio prezidento vadovavimo metais užfiksuota tik keletas atvejų, kai vaikai buvo atskirti nuo tėvų. Esą tai buvo daroma dėl prekybos žmonėmis pavojaus, šeimos buvo greitai suvienytos.

„Scanpix“/AP nuotr./Migrantai Meksikos pasienio mieste Tichuanoje patinka toli gražu ne visiems vietos gyventojams
„Scanpix“/AP nuotr./Migrantai Meksikos pasienio mieste Tichuanoje patinka toli gražu ne visiems vietos gyventojams

D.Trumpas tokiu pareiškimu bandė apginti savo administracijos politiką, dėl kurios anksčiau šiemet nuo tėvų buvo atskirta daugiau nei 2 600 migrantų vaikų. Sulaukusi didžiulio visuomenės ir abiejų partijų įstatymų leidėjų pasipiktinimo, politika buvo atšaukta.

3. „Rusijos tyrimas – raganų medžioklė“

„Nebuvo jokio nusikaltimo“, – 2018 metų lapkritį Baltuosiuose rūmuose kalbėjo D.Trumpas.

„Iššvaistėme pakankamai laiko šiai raganų medžioklei“, – pridūrė jis po kelių savaičių.

Prezidentas specialiojo tyrėjo Roberto Muellerio tyrimą dėl galimo D.Trumpo kampanijos sąmokslo su Rusija „raganų medžiokle“ pavadino daugiau nei 100 kartų. Tačiau tyrimo metu 33 asmenims buvo pateikti kaltinimai, nuteisti trys aukšto rango prezidento sąjungininkai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paulas Manafortas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paulas Manafortas

Buvęs D.Trumpo kampanijos vadovas Paulas Manafortas buvo nuteistas dėl sukčiavimo, nesusijusio su darbu būsimajam prezidentui.

Ilgus metus D.Trumpo advokatu dirbęs Michaelas Cohenas į kalėjimą sės už įvairius nusikaltimus, įskaitant melavimą Kongresui dėl planų statyti „Trump Tower“ dangoraižį Rusijoje.

Buvęs D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas Flynnas kaltinamas veikęs kaip neregistruotas Turkijos lobistas, nors tuo pat metu patarinėjo prezidentui. Be to, jo laukia bausmė už melavimą Federaliniam tyrimų biurui (FTB) dėl ryšių su rusų pareigūnais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodas Rosensteinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodas Rosensteinas

Ligi šiol R.Muellerio tyrimą prižiūrėjęs generalinio prokuroro pavaduotojas Rodas Rosensteinas teigė, kad tyrimas „tinkamas ir nepriklausomas“, vadinasi, nėra „raganų medžioklė“.

2. Melas dėl sveikatos apsaugos

„Visi respublikonai palaiko žmones, sirgusius prieš apsidraudžiant. Jei (nepalaiko), palaikys po to, kai su jais pasikalbėsiu. Visiškai palaikau“, – spalį rašė prezidentas.

Tačiau tai nėra tiesa. D.Trumpo administracija rėmė Respublikonų vadovaujamas valstijas ieškinyje, kuriame tikinama, kad „Obamacare“ teikiama apsauga asmenims, sirgusiems prieš įsigyjant sveikatos draudimą, yra nelegali.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daugybėje apklausų daug amerikiečių teigia nepritariantys vadinamajam „Obamacare“ (liet. Obamos priežiūra) įstatymui.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daugybėje apklausų daug amerikiečių teigia nepritariantys vadinamajam „Obamacare“ (liet. Obamos priežiūra) įstatymui.

Gruodį Federalinis teismas priėmė sprendimą, kuriuo „Obamacare“ įstatymas laikomas antikonstituciniu. Jei tokio pat sprendimo laikysis ir Aukščiausiasis Teismas, draudikai minimiems asmenims galės nebesuteikti išmokų.

Baltieji rūmai žmonėms, kurie sirgo prieš įsigydami sveikatos draudimą, nepasiūlė jokios alternatyvos.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Obamacare“: kas tai yra ir kodėl Donaldas Trumpas žada ją naikinti?

Respublikonai metų metus bandė atšaukti „Obamacare“. Be to, šios partijos pasiūlyti ir balsavimu palaikyti sveikatos apsaugos įstatymai būtų apsaugas sušvelninę, ir, kai kuriais atvejais, leidę draudikams neskirti išmokų asmenims, sirgusiems prieš apsidraudimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Donaldas Trumpas per parodomuosius JAV kariuomenės veiksmus Niujorke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Donaldas Trumpas per parodomuosius JAV kariuomenės veiksmus Niujorke

Pasak „NBC News“, remti idėją, kad sveikatos apsauga būtų teikiama žmonėms, sirgusiems prieš apsidraudimą, ir remti įstatymą, kuris tą apsaugą suteikia, yra du skirtingi dalykai.

1. „Statome sieną“

„Statome sieną šią akimirką“, – 2018 metų spalį „Fox News“ eteryje kalbėjo prezidentas.

„Meksika moka už sieną“, – jis rašė tviteryje gruodžio 13-ąją.

„Mes jau statome ir renovuojame daugybę mylių sienos, kai kas jau užbaigta“, – prieš Kalėdas „Twitter“ parašė D.Trumpas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV ir Meksikos pasienis
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV ir Meksikos pasienis

Dvejus metus žadėjęs pastatyti betoninę pietinę sieną, už kurią sumokės Meksika, D.Trumpas pergalingai pareiškė, kad dalis sienos jau stūkso, o vyriausybė stato toliau. Be to, jis tikino, kad, nors ir netiesiogiai, už sieną moka Meksika.

„NBC News“ rašo, kad visa tai nėra tiesa. Šiuo metu vyriausybė remontuoja senas Meksiką ir JAV skiriančios tvoros dalis, tačiau naujos sienos statybos dar neprasidėjo ir šiemet jau nebeprasidės.

650 mylių (1046 km) ilgio tvora čia stovėjo dar prieš D.Trumpui sienos statybas paverčiant 2016-ųjų kampanijos pagrindu.

Be to, D.Trumpas tikina, kad naujasis prekybos susitarimas tarp JAV, Meksikos ir Kanados reiškia, jog Meksika mokės už šios sienos statybas.

Tačiau „The New York Times“, FactCheck.org ir NPR praneša, kad tokie prezidentai teiginiai yra niekuo neparemti. O šis susitarimas neįsigalios tol, kol jo nepatvirtins Kongresas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius